Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (6.09.2024)

DİKKATLER BUGÜN AÇIKLANACAK TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİNDE OLACAK

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, son dönemde işgücü piyasasında gözlenen yavaşlamaya rağmen, piyasaların sağlıklı kalmaya devam ettiğini belirtti. Bu açıklama, özel sektör istihdamının Ağustos ayında 99 bin artarak beklentilerin altında kalması ve 2021’den bu yana en düşük artışı kaydetmesi sonrasında geldi. Temmuz ayında işsizlik oranının yüzde 4,3’e çıkması ve açık iş pozisyonlarının da 2021’den beri en düşük seviyeye gerilemesi, resesyon endişelerini artırdı.

Bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi, piyasaların odağında yer alıyor. FED’in faiz indirimine ilişkin 25 yerine 50 baz puanlık bir adım atılıp atılmayacağını belirleyecek en önemli verilerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yellen ise dün yaptığı konuşmada faiz indirim beklentisine yönelik bir yorumda bulunmadı.

ABD’de hizmet sektörünü izleyen ISM PMI verisi, Ağustos ayında beklentileri aşarak 51,5’e çıktı. Yeni sipariş endeksi artış gösterirken, istihdam ve üretim endekslerinde gerileme kaydedildi. Hizmet sektörünün bazı alt kolları büyüme gösterse de tarım, perakende ticaret ve inşaat gibi sektörlerde düşüşler dikkat çekti. ADP verileri ise özel sektör istihdamının Ağustos ayında 99 bin kişi arttığını ve beklentilerin altında kaldığını gösterdi. Ayrıca, işe alım planlarının 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 41 oranında azaldığı bildirildi.

Diğer yandan, OPEC+ grubu, kırılgan talep ve düşen petrol fiyatları nedeniyle üretim artış planlarını erteledi. Bu karar, petrol fiyatlarında yükselişe neden olsa da Brent petrolün varil fiyatı tekrar 73 doların altına indi. Pandemi sonrası enflasyonla mücadele eden ülkeler, fiyatlardaki düşüşten kısmi bir rahatlama yaşarken, Suudi Arabistan ve diğer üreticiler bu durumu ekonomik olarak olumsuz buluyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın swap hariç net rezervleri, sekiz hafta sonra 20 milyar doların altına indi. Brüt rezervlerde düşüş yaşanırken, altın rezervleri ise artarak 60 milyar doların üzerine çıktı.

USDTRY

Kurda yatay fiyatlama devam ediyor dün dolar endeksinde yaşanan geri çekilme Türk Lirası tarafında pozitif karşılık buldu ve 34,00TL seviyesi altında fiyatlamalar yaşanmasına neden oldu. Dün ABD’de açıklanan özel sektör istihdam verisi 100K altında kalarak beklentileri karşılamadı, bugün tarım dışı istihdam verisinde beklenti 165K, beklenti altında gerçekleşme kurda aşağı yönlü baskıyı artırabilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 33,95TL ana destek bölgesi olmaya devam ediyor. 33,90TL ve 33,80TL bu seviye altında destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 34,05TL ilk direnç seviyesi olmaya devam ederken bu seviyenin geçilmesi durumunda 34,10TL psikolojik direnç ve üzerinde 34,20TL direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.

EURTRY

Çaprazda dün paritede yaşanan yükseliş ile birlikte 37,90TL seviyesi test edilmesine rağmen kalıcı yükseliş gerçekleşemedi. Türk Lirası’nda yaşanan değerlenme çaprazda dengelenme sağladı. Bugün yurt içinde hazine nakit dengesi açıklanacak. Avrupa’da ise büyüme verisi takip edilirken, Almanya sanayi üretimi ve ticaret dengesi de açıklanacak. Teknik olarak 37,70TL seviyesi ilk destek bölgesi olacaktır. Bu seviye altına geri çekilmelerde 37,60TL ve 37,50TL diğer destek bölgeleri. Olası yükseliş denemelerinde 37,80TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 37,90TL ve 38,00TL diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.

EURUSD

Paritede son iki gündür ABD’de açıklanan istihdama yönelik verilerin beklentilerin altında kalması ile zayıflayan ABD doları etkisi yükseliş olarak kendini gösteriyor. Bugün haftanın en önemli verisi ABD TDI veri seti açıklanacak. Aynı zamanda Avrupa’da 2. Çeyrek büyüme verisi takip edilirken, Almanya ticaret dengesi ve sanayi üretimi ayrıca öncü veri olarak takip edilebilir. TDI verisi sonrası yüksek oynaklık beklenebilir. Teknik olarak ilk destek seviyesi 1,1100 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,1080 ve sonrasında 1,1060 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,1120 ana direnç seviyesi, sonrasında 1,1150 ve 1,1170 diğer direnç bölgeleri olmaya devam edecek.

ONS ALTIN

Ons altın hafta içinde iki gün üst üste 2470 dolar seviyelerine doğru geri çekilmesine rağmen ABD’de açıklanan istihdam verilerinin beklentileri karşılamaması sonrasında ABD dolarında yaşanan değer kaybı ve tahvil faizlerinde yaşanan geri çekilme ile tekrar 2500 dolar üzerine geçti ve kalıcılık sağladı. Bugün ABD’de açıklanacak TDI veri seti oynaklığı artırabilir aynı zamanda 18 Eylül Fed toplantısı içinde referans olma özelliğine sahip. Teknik olarak 2510 dolar ilk destek bölgesi olarak takip edilmeye devam edilebilir. Bu seviye altına geçişlerde destek seviyeleri 2500 dolar ve 2485 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2535 dolar direnç seviyesi olacaktır. 2535 dolar üzerinde 2545 ve 2565 dolar diğer direnç bölgeleri olacaktır.

GBPUSD

Paritede yukarı yönlü teknik görünüm düzeldi. ABD dolarında istihdam verileri sonrası yaşanan değer kaybı 1,3200 seviyelere yakın bölgelere kadar yükseliş gerçekleşmesine neden oldu. Bugün İngiltere’de veri akışı zayıf. ABD’de ise tarın dışı istihdam veri seti ön plana çıkacaktır. 165K beklenti altında gerçekleşmelerde 1,32 seviyesi üzerine yüseliş devam edebilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,3150 seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviye altına geri çekilme devam edebilir. Aşağı yönlü geri çekilmelerde 1,3130 ve 1,3100 diğer destek bölgeleri olacaktır. Yükselişlerde ilk direnç seviyesi 1,3180 bu seviye üzerinde 1,3200 ve 1,3230 seviyeleri kısa vadeli takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Gram altın bir kez daha kurda yatay fiyatlama devam ederken ons altında yaşanan yükseliş ile birlikte tekrar 2755TL seviyesi üzerinde fiyatlanıyor. Bugün kur tarafında yatay fiyatlama ile düşük hacimli işlemler görmeye devam edebiliriz. Ons altın içinse ABD’de açıklanacak TDI veri seti önemli. 165K olan TDI verisinde beklentilerin altında gerçekleşme ile dolar zayıflaması görülürse yükseliş devam edebilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 2750TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye altında 2735TL ve 2720TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde ise 2750TL üzerinde kalıcılık durumunda 2760TL seviyesi ilk direnç bölgesi, yükselişin devam etmesi durumunda 2770TL ve 2780TL diğer direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!