Borsa Yorumu / Global Menkul – (3.09.2024)

Piyasa Özeti

Endeksin güne hafif alıcılı bir seyirle başlamasını bekliyoruz…

Dün ABD’de “İşci Bayramı” olması nedeni ile piyasalar kapalı bulunurken bugün sabah ABD vadelileri sınırlı geri çekilmeler gösteriyor. Avrupa arafında ise Temmuz ayında 43,2 puan olan Almanya imalat sanayi PMI endeksi Ağustos ayında 42,4 puana inerek, son beş ayın en düşük seviyesine geriledi. Euro Bölgesi’nde de Temmuz ayında 45,8 seviyesinde olan imalat sanayi PMI Ağustos ayında değişim göstermedi. Bu veriler bölge genelinde imalat faaliyetlerinde zayıflamanın devamına işaret etti. Asya endeksleri ise Japon Merkez Bankasının (BoJ) faizleri tekrar artırabileceğine yönelik beklentiler ile zayıf bir seyir izliyor.

Yurt içinde Perşembe günü açıklanacak Orta Vadeli Programı (OVP) öncesinde GSYİH büyüme verisi takip edildi. Ekonomi, 2024 ikinci çeyrek dönemde parasal sıkılaştırmanın etkisini göstermeye başlaması sonucu sınırlı büyüdü. GSYİH bir önceki çeyrek döneme göre %0,5 küçülme gösterirken geçen yılın aynı dönemine göre %2,5 büyüme kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı yorumda kırılganlıkları önemli ölçüde azaltıldığını ve 2024 genelinde iç talebin büyümeye daha az katkı verdiği dengeli bir kompozisyon öngördüklerini açıkladı.

Ekonomik takvime baktığımızda yurt içinde TSI 10:00’da Ağustos ayı enflasyon verileri öne çıkıyor. Tüketici Fiyat Endeksi’nde genel beklenti aylık %2,29, yıllık %51,86 artış açıklanması yönünde. Yurt dışında ise ABD’den gelecek imalat sektörü PMI takip edilecek.

Yurt içi piyasada kur 33,93 seviyesine gerilerken Türkiye 5 yıllık CDS risk primi 275,31 seviyesinde bulunuyor.

BIST100 endeksi Pazartesi günü %2,82 oranında artış kaydederek 10110 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. Böylelikle endeks 27 Ağustos tarihinde başladığı tepki yükselişini devam ettirmiş oldu. Gün içerisinde AKBNK, BIMAS, YKBNK, THYAO ve SAHOL endekse en çok katkı sağlayan hisseler olarak ön plana çıktı. Alt sektör endeksleri içerisinde XBANK bankacılık en çok yükselen oldu. Diğer BIST100 hisseleri arasında CCOLA, AKSEN, BRSAN göreceli iyi performansları ile ayrıca dikkat çekti. İlk 5 aracı kuruma göre para girişi incelendiğinde

BIOEN, PGSUS, GUBRF, SELEC, ALARK, ISCTR, KCHOL hisselerine güçlü fon akışı olduğu görüldü.

Teknik olarak bakıldığında endeksin dört günlük yükselişle Ağustos ayında öne çıkan 10180 direncine yaklaştığı görülüyor. Bu seviye ayrıca son düşüşün Fibonacci %38,2 düzeltme seviyesine denk geliyor. Son günlerdeki momentuma bağlı olarak endeksin güne hafif alıcılı bir seyirle başlamasını beklerken 10180 direncinin aşılması durumunda 10260-10340 direnç seviyelerine doğru yükseliş isteği devam edebilir. Aşağıda ise 10050-9925 seviyeleri mevcut görünüm içinde destek olarak öne çıkıyor.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: GENIL, AKSEN, AKBNK, TAVHL, TURSG.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!