Borsa Yorumu / Global Menkul – (2.09.2024)

Piyasa Özeti

Endeksin güne hafif alıcılı bir seyirle başlamasını bekliyoruz…

Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verileri çekirdek ölçümlerde yıllık %2 seviyesi ile Fed’in enflasyon hedefine uyumlu gelirken enflasyonun soğumakta olduğunu teyit etti. Bununla birlikte veri sonrası Fed’in faiz indirimine başlayacağına yönelik piyasa görüşü güç kazanmaya devam etti. ABD endeksleri geçtiğimiz Cuma günü yükseliş kaydederken bugün “İşçi Bayramı” olması nedeni ile piyasalar kapalı olacak. ABD vadelileri ise bugün sabah yatay bir seyirle hareket ediyor. Asya piyasaları ise Çin’de açıklanan PMI verileri sonrası geriledi.

Yurt içerisinde bu hafta veya önümüzdeki hafta Orta Vadeli Program’ın (OVP) açıklanması bekleniyor. Ayrıca Fitch Cuma günü Türkiye için kredi notu değerlendirmesini açıklayacak. Diğer taraftan TCMB, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek için attığı ilave adımlarla gerçek kişi TL mevduat payı %45 ile %50 arasında bulunan bankalar için aylık artış hedefini 0,8 puana yükseltti. Gerçek kişi TL mevduat payı %60’ı geçen bankalar için aylık artış hedefi ise kaldırıldı ve %60’ın üzerinde kalınması koşulu getirildi.

Ekonomik takvime baktığımızda yurt içinde bugün yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verileri açıklanacak olup, GSYİH ‘da yıllık %3,2 büyüme ve çeyreklik %0,5 daralma açıklanması bekleniyor. Ayrıca Ağustos ayına ilişkin Türkiye imalat PMI verisi takip edilecek. Yurt dışında Euro Bölgesi ve Almanya imalat PMI verileri takip edilecek.

Yurt içi piyasada kur 34,08 seviyesinde hareket ederken Türkiye 5 yıllık CDS risk primi ise 276,14 seviyesinde bulunuyor.

BIST100 endeksi Perşembe günü %0,78 ve hafta genelinde %1,71 oranında artış kaydederek 9833 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. Endeks zorlu geçen Ağustos ayını ise %-7,57 kayıpla tamamlamış oldu. Geçtiğimiz hafta TUPRS, TCELL, ASELS, THYAO ve FROTO endekse en çok katkı sağlayan hisseler olarak ön plana çıkarken KOZAL ve BIMAS hisselerindeki zayıf performanslar endeks performansına olumsuz yansıdı. Alt sektör endeksleri içerisinde XINSA inşaat, XILTSM iletişim ve XTAST taş, toprak hafta genelinde pozitif ayrışma gösterdi. Bu endeksler içinde KUYAS, TCELL, OYAKC, BTCIM, CIMSA hisse performansları ön plandaydı. Diğer BIST100 hisseleri arasında TMSN, ARDYZ, KCAER göreceli iyi performansları ile ayrıca dikkat çekti. İlk 5 aracı kuruma göre para girişi incelendiğinde AKCNS, BIOEN, TAVHL, EREGL, ENERY hisselerine düzenli fon akışının devam ettiği görüldü.

Teknik olarak bakıldığında endekste 9500 seviyelerinden başlayan toparlanma devam ediyor. Bunanla beraber endeksin haftaya hafifi alıcılı bir seyirle başlamasını beklerken yukarıda 9925-1055-10180 seviyeleri yükselişin devamı karşısında direnç konumunda bulunuyor. Olası ters yönlü fiyatlamalar açısından aşağıda 9800-9730-9625 ve 9510 seviyeleri destek olarak takip edilmeye devam edilecektir.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: TAVHL, ASELS, TUPRS, KCAER, TKFEN.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!