Borsa Yorumu / İntegral Yatırım – (2.09.2024)

Piyasa Beklentimiz

BİST 100 endeksi geçen haftayı %1,71 getiri ile tamamladı. Endeksin güçlenmesinde BİST 30 endeksi etkili olurken haftayı %1,93 alıcılı tarafta tamamladı. Bankacılık endeksi ise haftayı 1,4 artıda kapadı. Genel olarak bankacılık endeksi son üç haftayı alıcı tarafta tamamlamış oldu. Buna karşın BİST 100 endekinde istediğimiz güçlenmeyi henüz sağlamış değiliz. Büyük resimde 9100 ila 10300 arasındaki sıkışma devam ediyor.

2. çeyrek bilançoların beklentilerden zayıf gelmesi genel tabloyu olumsuz etkiliyor. Ekonomideki daralmanın şirket finansallarında güçlü etkisi hissedilirken, diğer yandan enflasyon muhasebesinin karlılık üzerindeki baskısını da sürüyor. Ekonomik aktivitedeki yavaşlamayı veriler üzerinde almaya başladık. Bu hafta pazartesi günü hem imalat PMI verisi hem de Türkiye 2. Çeyrek büyüme verisini takip edeceğiz. Muhtemelen ekonomik aktivitedeki yavaşlamayı teyit eden veriler gelecektir. Büyümenin olmadığı ve şirket karlılıklarının gerilediği durumlarda endeksteki güçlenme etkisi de ortan kalkar. Bununla beraber Türkiye’nin yazdığı yeni hikayelerin de erken fiyatlanması bir itici güç eksikliğine de neden olmakta. Bu hafta Fitch’in not değerlendirmesi bu açıdan önemli olabilir. Biz kurum olarak bir not artışı bekliyoruz. Ancak bunun olumlu etkisinin uzun soluklu olmasını şimdilik beklemiyoruz. Şimdilik BİST 100 endeksinde satış baskısının azalmasını beklemekle birlikte önemli eşik seviyelerin yukarı yönde geçilmek için denemeler olabileceği düşüncesindeyiz.

Bu hafta veri takvimi oldukça yoğun. Pazartesi günü işçi bayramı nedeniyle ABD piyasaları tatil. Bu nedenle BD verileri bir gün kaymış olacak. Pazartesi günü dünyada imalat sektörüne ilişkin PMI verilerini alacağız. Hatırlanacağı üzere 50 olan eşik seviyenin altında zayıf bir imalat sektörü yansıması devam ediyor. Verilerin beklentinin de altında kalması baskının artmasına neden olabilir. İçeride ise Pazartesi günü büyüme ve imalat PMI verisini alacağız. Salı günü Türkiye TÜFE verisi açıklanacak. TCMB’nin faiz patikasını anlamamız açısından aylık enflasyon bizim için önemli olacak. Temmuz ayı enflasyonu beklentiler dahilinde %3,2 olarak gelmiş ancak yüksek bir veriye işaret etmişti. Ağustos verisinin beklenti altında gelmesi olumlu karşılanmakla birlikte Merkez Bankasının Kasım ayında faiz indirebileceği beklentisini de güçlendirebilir. Yine Salı günü normalde Pazartesi açıklanması gereken ABD imalat PMI verisini takip edeceğiz. 50’nin altında oldukça zayıf gelmesi Dolar endeksi üzerinde baskı oluşturabilir. Çarşamba günü ise dünyada hizmetler sektörüne ilişkin PMI verileri alacağız ve akşam TSİ 21:00’da Fed Bej kitaptaki ekonomik görünüme ilişkin detayları takip edeceğiz. Perşembe günü ABD’den ADP özel sektörü istihdam değişimi, haftalık işsizlik başvuruları, ham petrol stokları ve hizmetler PMI verisi takip edilecek. Cuma günü ise Euro Bölgesi büyüme verisi ile Ağustos ayını ifade edecek tarım dışı istihdam verisi piyasanın odağında olacak. İç piyasa kapandıktan sonra da Fitch değerlendirmesini alacağız. Genel olarak veri yoğun bir haftada olacağımızı söylemek mümkün.

BİST 100 endeksi teknik olarak yatay ve yönsüz hareket etmeye devam ediyor. Şimdilik yükseliş eğiliminin sınırlı kaldığını ancak teknik göstergelerde dirençlere doğru güçlenme isteği olduğunu söylemek mümkün. BİST 100 endeksi 10300 seviyesi üzerinde günlük kapanış yapması halinde güçlenme eğiliminin ilk sinyalini vermiş olacak. Bu olmadıkça kısa vadeli yükselen trend görünümünde zayıf hareketler sürecektir.

BIST 100 Endeksi

BIST100 endeksi, Perşembe günü seans kapanışına doğru gelen alımlar ile 9700 seviyesi üzerinde tutunmakta başarılı oldu ve 9833 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. 9700 seviyesi önemli. Alımların tepki mahiyetinde kalmaması için 9700 seviyesi üzerinde kapanışlar gelmesi gerekiyor. Yukarı yönlü hareketliliğin devam etmesi halinde 10000 ve 10200 seviyeleri direnç olarak takip edilmeye devam edilebilir. Öte yandan 9700 seviyesinin altında fiyatlamalarda 200 günlük hareketli ortalama olan 9300 seviyesi kritik destek olarak izlenebilir.

Destekler: 9700 / 9550 / 9300
Dirençler: 10000 / 10100 / 10200

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler:

AKCNS, GLYHO: Teknik göstergelerde güçlenme eğilimi
CCOLA, ENJSA: Hareketli ortalamalarına yakınsama olasılığı
DOAS, AKFYE, FROTO, TUPRS, YKBNK: Teknik göstergelerde iyileşme

VIOP Strateji – XU030 Spot Endeks

BİST30 spot endeksi geçtiğimiz 4 hafta boyunca 10470 – 11090 seviyeleri arasındaki 620 puanlık yatay bantta hareket etti. Geçtiğimiz haftayı 10843 seviyesinden tamamlayan spot endekste, 22 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 10905 seviyesinin aşılması ve bu seviye üzerinde günlük kapanışlar gelmesi halinde alımların güç kazanması ile 11090 direnci kırılabilir ve 11300 seviyesi test edilebilir. Bu nedenle 10470 desteği aşağı yönde kırılmadığı sürece uzun pozisyonların sürdürülmesi ve geri çekilmelerde alım yönünde pozisyon alınması faydalı olabilir.

Kaynak: İntegral Yatırım BİST Günlük Bülten

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!