Haftalık Altın Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (2-6 Eylül 2024)

Haftalık Altın Raporu

ABD Verileri Ons Altında Oynaklığın Artmasına Neden Olabilir

Son dönemde değerli metallerde hareketlilik gözlemleniyor. Altının ons fiyatı, ABD dolarının sınırlı değer kazanımı göstermesiyle yükseliş hareketlerinde yavaşlama görüldü. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek ay yapması beklenen faiz indiriminin büyüklüğüne dair ipuçlarını ABD’de açıklanacak verilerden almaya çalışıyorlar. Bu haftanın son işlem gününde açıklanacak kişisel tüketim harcamaları verisi merakla bekleniyor. Para piyasalarındaki beklentilere göre, Fed’in yıl sonuna kadar toplamda 50 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleştirmesi öngörülüyor. Özellikle Eylül toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapılması olasılığı üzerinde duruluyor. Analistler, bu hafta açıklanacak verilerin ardından bu tahminlerin değişebileceğini vurgularken, makroekonomik verilerin yatırımcıların dikkatinde kalmaya devam edeceğini belirtiyor.

Polonya Merkez Bankası Başkanı Adam Glapinski, merkez bankasının altın alımlarına devam edeceğini ve bu metalin rezervlerinin %20’sini oluşturmasını hedeflediğini açıkladı. Güncel verilere göre, Polonya, dünya genelinde en büyük altın alıcısı konumuna geldi. Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre, Polonya Merkez Bankası, (NBP) 2024 yılının ikinci çeyreğinde Hindistan ile birlikte merkez bankaları arasında en fazla altın satın alan kurum oldu. Bu durum, NBP’nin yaklaşık 19 ton altın satın almasının ardından meydana geldi.

Saxo Bank Emtia Stratejisi Müdürü Hansen, “Altın, ABD’nin faiz indirim döngüsünün Eylül ayında başlamasını fiyatladı. Ancak, ABD ekonomik verilerindeki zayıflık, beklenen 25 baz puanlık indirimin ötesinde 50 baz puanlık bir indirimi desteklemiyorsa, fiyatlar kısa vadede daha yüksek seviyelere ulaşmakta zorlanabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu. Hansen, ayrıca önümüzdeki aylarda altının 2.400 dolara doğru daha derin bir geri çekilme riski taşıyan sınırlı bir konsolidasyon süreci geçirebileceğini de vurguladı.

Son dönemde gram altın fiyatları 2.700 TL seviyesini aşarken, düşük meblağlarla yatırım yapma imkanı sunan altın fonlarına büyük bir talep artışı gözlemleniyor. Bu fonlar, fiziki altın alım satımındaki farklardan etkilenmeden işlem görebiliyor. Sadece bu ayın başından itibaren 20 binden fazla yatırımcı, altın fonlarına giriş yaptı. Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu verilerine göre, bu fonlarda yönetilen toplam büyüklük 100 milyar TL’yi geçti.

ABD’nin en son ekonomik büyüme verileri, 2. çeyrekte %2.8 beklentiye karşılık bu beklenti üzerinde bir artış göstererek %3 olarak gerçekleşti ve bir önceki çeyrek %1,4 olan büyümenin de üstünde kalmış oldu. FED’in büyüme verilerindeki kuvvetli sinyaller doğrultusunda, 50 baz puanlık faiz indirimi beklentileri azalırken, piyasa daha ılımlı bir 25 baz puanlık indirim ihtimaline odaklandı. Bu veri sonrasında kısa vadeli geri çekilme olmasına rağmen 2500 dolar üzerinde kalıcılık devam ettiği gözlemleniyor.

Ons Altın

Geçtiğimiz hafta ons altın, dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerinde gözlemlenen aşağı yönlü hareketle birlikte 2535 dolar seviyesine kadar yükselmesine rağmen bu seviyeyi aşmayı başaramamıştı. Ortadoğu’daki artan gerilimler de ons altında yukarı yönlü bir hareketi tam olarak desteklemedi, ayrıca bu hafta içinde açıklanan ABD büyüme verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen ons altında geri çekilmelerin sınırlı kaldığı görüldü. Bu nedenle 2535 dolar seviyesinin geçilmediği sürece kısa vadeli yükseliş denemeleri sınırlı kalabilir. Ons altın 2500 dolar seviyesinin üstünde kalmaya devam ederken, dolar endeksi ve tahvil faizlerindeki sınırlı yükseliş fiyatlamaları önümüzdeki hafta açıklanacak ABD verileri ile devam edebilir. Haftanın son işlem gününde açıklanacak kişisel tüketim harcamaları ve önümüzdeki hafta açıklanacak tarım dışı istihdam veri seti bu nedenle etkili olabilir. Pazartesi günü ABD piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacak. Teknik olarak 2500 dolar üzerinde haftalık kapanış gerçekleşmesi durumunda yeni haftada yükseliş denemeleri devam edebilir. Bu durumda 2525 ve tarihi zirvesi 2530 dolar seviyeleri kısa vadeli direnç bölgeleri olacaktır. Bu seviyelerin geçilmesi durumunda 2550 dolar seviyesine kadar yükseliş gözlemlenebilir. Geri çekilmelerde 2500 dolar ana ve psikolojik destek seviyesi olarak yeni haftada izlenebilir. Bu seviye aşağı yönlü kırılması durumunda 2485 ve 2470 dolar bölgeleri diğer destek seviyeleri olacaktır.

Gram Altın

İçinde bulunduğumuz hafta boyunca gram altın, ons altının hareketlerine paralel seyretti, ancak kurdaki 34,00 TL seviyesi üzerine geçişler gerçekleşmesine rağmen yükselişlerin sınırlı kaldığını gördük. Önümüzdeki hafta ABD verileri ile birlikte Ons altındaki sınırlı yükseliş denemeleri devam edebilir. Kurda ise 34,00TL üzerinde kalıcılık devamı ile yükselişlerin sınırlı kaldığı bir hafta yaşayabiliriz. Gelecek hafta yurt içinde 2. çeyrek büyüme verisi ile birlikte ağustos ayı enflasyon gerçekleşmelerini takip edeceğiz. Bu veriler ışığında kur tarafında fiyat hareketi beklentilerinin şekillenmesini bekliyoruz. Gram altın, 2750TL seviyesinin üzerinde kalıcılığını sürdürüyor. Önümüzdeki hafta Ons altın ve kurda yaşanan geri çekilmeler sınırlı kalması beklenirken, gram altındaki yükselişler orta vadede devam edebilir. Teknik olarak gram altında korelasyon ons altın fiyatlamasına çok yakın gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bununla beraber kur tarafında yaşanan yükselişler gram altında geri çekilmelerin sınırlı kalmasına neden oluyor. Geri çekilmelerde 2750TL ve 2735TL yakın vade destek seviyeleri olarak önümüzdeki hafta takip edilebilir. Bu seviyelerin aşağı yönlü kırılması durumunda 2720TL ve 2700TL destek bölgeleri olarak izlenebilir. Yükseliş denemelerinde ise 2750TL üzerinde kalıcılık durumunda ilk direnç seviyesi 2770TL ve sonrasında 2785TL diğer direnç bölgesi olarak haftalık bazlı orta vadeli izlenebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!