Borsa Yorumu / Global Menkul – (27.08.2024)

Piyasa Özeti

Endeksin güne yatay bir seyirle başlamasını bekliyoruz…

ABD’de Fed’in Eylül ayında yüksek olasılıkla 25 baz puan bir faiz indirimi yapacağına yönelik beklenti devam ederken bu adımın küresel ekonomiye etkisi değerlendirilmeye başlandı. Japonya USDJPY kurunda %10’a varan bir geri çekilme olabileceğini değerlendirirken, gelişmekte olan ülkelerin gevşeyen finansal koşullarla ön plana çıkabileceğine yönelik yorumlar ön plana çıkıyor. Ayrıca bugün teknoloji devi Nvidia’nın açıklayacağı bilanço yatırımcılar tarafından merakla bekleniyor. Öncesinde ABD’de Dow Jones sanayi endeksi hariç diğer endeksler sınırlı kayıplar yaşarken vadeliler bugün sabah karışık bir görünüm sunuyor. Asya endeksleri ise Japonya hariç negatif.

Diğer taraftan Almanya’da dün açıklanan Ifo verilerine göre iş dünyasının morali Ağustos ayında üst üste üçüncü kez düşerek ekonomide bir toparlanma başlayacağına yönelik beklentileri azalttı. Ifo ekonomisti Klaus Wohlrabe tüm sektörlerde sipariş eksikliğine bağlı olarak ekonomide bir küçülme olabileceğini öngördü. Ifo Başkanı Clemens Fuest ise Alman ekonomisinin krize doğru ilerlediğini belirtti.

Yurt içerisinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak %75,7 seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak son 20 ayın en düşük seviyesi olan 98,5 seviyesinde gerçekleşti. Ekonomik aktiviteye yönelik sinyaller 3Ç dönem için sıkı koşulların devamına işaret ediyor.

Yurt içi piyasada kur 34,01 seviyesinde bulunurken Türkiye 5 yıllık CDS risk primi ise 267,14 ile yatay seyrine devam ediyor.

BIST100 endeksi Pazartesi günü %1,06 oranında azalış ile 9566 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. Haber akışındaki normalleşme ve Cuma günü yaşanan sert geri çekilme ardından beklenen tepki hareketinin oluşmadığı görüldü. Gün içerisinde özellikle THYAO, TCELL, EREGL, BIMAS ve KOZAL hisselerindeki zayıf performanslar endeks üzerinde puan bazlı baskı oluştururken YKBNK, BTCIM, AKBNK, MGROS ve SAHOL hisselerinin pozitif katkısı oldukça sınırlı kaldı. Alt sektör endeksleri içinde XTAST taş/toprak sektör endeksi BTCIM, CIMSA, BSOKE gibi çimento hisselerindeki hareketliliğe bağlı pozitif ayrışırken YKBNK ve AKBNK hisselerindeki olumlu fiyatlama ile XBANK bankacılık onu takip etti. XMADN madencilik ve XMANA metal ana sanayi sektör endeksleri ise en çok düşenler olarak öne çıktı. Diğer BIST100 hisseleri arasında ARDYZ, KCAER, SKBNK, TUKAS gün içerisinde göreceli iyi performansları ile ayrıca dikkat çekti. İlk 5 aracı kuruma göre para girişi incelendiğinde ise KOPOL, AKCNS, BIOEN, PETKM, ALBRK hisselerine düzenli fon akışının devam ettiği görülüyor.

Teknik olarak bakıldığında endekste yatay seyrin aşağı yönlü bozulması ile negatif baskının devam ettiği görülüyor. 19 Nisan tarihinden beri en düşük seviyelere gören endekste aşağıda 9510-9410 seviyeleri destek olarak takip ediliyor. Yukarı yönlü olası tepki hareketlerinde ise 9640-9735-9800 direnç seviyelerinin aşılması önemli. Mevcut teknik görünüm içinde endeksin yatay bir seyirle güne başlamasını bekliyoruz.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: GENIL, SKBNK, ASTOR, BTCIM, SAHOL.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!