Perakende Sektörü Raporu / Halk Yatırım – (13.08.2024)

’Seçici olumlu ayrışmanın devamı mümkün’

 Araştırma kapsamımızda bulunan gıda perakendeciliği şirketleri için, ikinci çeyrek finansal sonuçları öncesinde, hedef fiyatlarımız ve tavsiyelerimizde değişikliklere gidiyoruz. Yukarı yönlü revizyonlarımızda; mevsimsel avantajın trafik oranlarını artırması ve yıl ortasında asgari ücret artışının olmamasının yılın geri kalanında marjları destekleyecek olmasına ek olarak, enflasyondaki geri çekilme ile birlikte enflasyon muhasebesinin stoklar ve işletme sermayesi kanalıyla finansallara ve nakit akışlarına olumlu yansıyacak olmasını etkili unsurlar olarak görüyoruz. Mağaza trafiğinin nispeten güçlü seyrini koruması, özel markalı ürünlere olan talep ve online kanallara olan ilginin devam etmesi de sektöre yönelik ek destekleyici faktörler. Pazar payı yüksek olan büyük perakende mağazaların rekabetçi fiyatlarla ve indirim market özellikleriyle fark yaratmaya devam edeceği görüşümüzü koruyoruz. Bu kapsamda BIMAS için 12 aylık hedef fiyatımızı 652,85 TL’den 792,30 TL’ye; MGROS için 12 aylık hedef fiyatımızı 647,90 TL’den 731,30 TL’ye yükseltirken, ‘AL’ tavsiyelerimizi koruyoruz. Diğer taraftan, Şok Marketler’in daha yavaş alan genişlemesi ve ilk çeyrekte görülen zayıf eğilimi göz önünde bulundurarak, diğerlerinden daha yavaş bir büyüme kaydetmesini; FAVÖK marjının da, pazardaki yüksek rekabetten, lojistik zorluklardan ve daha yüksek ücretlerden kaynaklanan işletme gideri baskısından dolayı baskı altında kalacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede, SOKM için 12 aylık hedef fiyatımızı 78,91 TL’den 73,40 TL’ye revize ederken, ‘TUT’ yönünde bulunan tavsiyemizi koruyoruz.

 Enflasyon muhasebesinin olumsuz etkilerine rağmen, Bim ilk çeyrekte Araştırma kapsamımızda bulunan gıda perakendecileri arasında FAVÖK marjı büyümesi açıklayan tek gıda perakendecisi oldu. Enflasyon ve mağaza gelişmelerini göz önüne aldığımızda ikinci çeyreğin ciro büyümesi açısından en güçlü çeyrek olacağını düşünüyoruz. Enflasyon dahil ciro ve FAVÖK tahminlerimiz sırasıyla 112,02 mlr TL ve 5,04 mlr TL seviyesinde. Net kar tahminimiz ise 4,13 mlr TL. Bim’in pazar payı kazanmaya devam etmesini ve önümüzdeki 3 yılda yıllık +1000 net yeni mağaza açılışı ve +%8 YBBO kaydetmesini bekliyoruz. Özellikle yılın ilk yarısında, personel maliyetindeki baskıya rağmen, 2Ç24’te FAVÖK marjının bir önceki çeyreğe kıyasla 0,2 puan iyileşme kaydedeceğini öngörüyoruz. Personel giderleri üzerindeki baskı, operasyonel kaldıracın iyileşmesiyle birlikte her çeyrekte azalarak yılın ikinci yarısında ilk yarıya kıyasla daha güçlü bir FAVÖK marjına işaret ediyor. 2024’ü 517,9 mlr TL ciro, 25,2 mlr TL FAVÖK ve %4,9 FAVÖK marjı ile tamamlayacağını düşünüyoruz. Net kar tahminimiz ise 19,1 mlr TL seviyesinde bulunuyor. Migros, ilk çeyrekte özellikle personel giderleri kaynaklı artan faaliyet giderleri ve yükselen piyasa faizleri nedeniyle artan finansman giderlerinin etkisi sonucu, operasyonel karlılık açısından zayıf sonuçlar kaydetmişti. Pazar payı kazanımı ve mağaza gelişimlerini göz önünde aldığımızda, ikinci çeyrekte personel giderleri üzerindeki baskının, operasyonel kaldıracın iyileşmesiyle birlikte bir miktar azalacağını ve vadeli alım faiz gideri hesaplamasında kullanılan faiz oranının yükselmesinin desteğinde, esas faaliyet dışı gelirlerin katkısıyla FAVÖK marjında çeyreklik bazda 2,1 puan artış kaydederek %3,3 FAVÖK marjı açıklayacağını öngörüyoruz. 2Ç24’te enflasyon dahil ciro ve FAVÖK tahminlerimiz sırasıyla 62,8 mlr TL ve 2,07 mlr TL seviyesinde. Net kar tahminimiz ise 927 mn TL. 2024’ü ise 263,2 mlr TL ciro, 7,9 mlr TL FAVÖK ile tamamlayacağını düşünüyoruz. Net kar tahminimiz ise 6,65 mlr TL seviyesinde bulunuyor. Şok Marketler’in ise, ikinci çeyrekte daha az sayıda ancak daha büyük metrekareli mağaza açması nedeniyle mağaza alanı anlamında geçen çeyreğe benzer seviyelerin korunduğunu, ancak artan rekabetçi fiyat ortamı nedeniyle diğerlerine nazaran reel bazda daha yavaş ciro büyümesi kaydedeceğini öngörüyoruz. Pazardaki yüksek rekabet ve giderlerdeki artışın halen enflasyondan daha yüksek kalması sebebiyle oluşan baskıdan dolayı da, FAVÖK marjının baskı altında kalacağını öngörüyoruz. 2Ç24’e ilişkin enflasyon dahil ciro tahminimiz 42,9 mlr TL seviyesinde bulunurken, daha yüksek stok etkisi nedeniyle enflasyon muhasebesi dahil 61,6 mlr TL operasyonel zarar kaydedilmesini öngörüyoruz. Net kar tahminimiz ise operasyonel zarara karşın, parasal kazancın desteğinde 196 mn TL seviyesinde bulunuyor. 2024’ü ise 184,8 mlr TL ciro, 2,7 mlr TL FAVÖK ve %1,5 FAVÖK marjı ile tamamlayacağını düşünüyoruz. Net kar tahminimiz ise 3,3 mlr TL seviyesinde bulunuyor.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Halk Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!