Borsa Yorumu / Global Menkul – (13.08.2024)

Piyasa Özeti

Endeksin güne yatay bir seyirle başlamasını bekliyoruz…

Küresel piyasalarda İran’ın İsrail’e karşı saldırısının eli kulağında olduğu endişesi ön plana çıkarken jeopolitik risklerin fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam ettiği görülüyor. Bununla beraber petrol ve ons altın fiyatlarında yükseliş söz konusu. Diğer taraftan ABD’de Çarşamba günü açıklanacak enflasyon verisi öncesinde yatırımcıların pozisyon almaktan çekinirken ABD endeksleri dün yataya yakın hafif negatif kapanışlar gerçekleştirdi. Bugün sabah ABD vadelileri daha olumlu bir fiyatlamaya işaret ederken Asya endeksleri ise 5 Ağustos’ta yaşanan büyük düşüş sonrası toparlanmaya devam eden ve %3 yükselen Japon Nikkei hariç yataya yakın bir fiyatlama içinde.

Yurt içinde TÜİK tarafından açıklanan işsizlik verileri takip edilirken açıklanan verilere göre Türkiye’de işsizlik oranı Haziran’da %9,2’ye yükseldi. Genç nüfusta işsizlik oranı da %17,6’ya yükseldi. Son dönemde izlenen ekonomi politikaları ve enflasyonla mücadele kapsamında ekonomik aktivitede soğumanın iş gücü piyasasına olumsuz yansımaya başladığı görüldü.

Dün öne çıkan bir başka gelişme, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bankacılık sektöründe enflasyon muhasebesi uygulamasının hazırlıkları ve sektöre olası etkilerini değerlendirdiklerini açıklaması oldu. Açıklamanın sektöre yansıması bugün takip edilecek.

Ekonomik takvime baktığımızda yurt içinde ödemeler dengesi, inşaat maliyetleri, konut satışları verileri takip edilecek. Yurt dışında ise Almanya ZEW endeksi ile ABD üretici fiyatları öne çıkıyor. Yurt içinde kur 33,50 bölgesinde dengelenirken Türkiye 5 yıllık CDS risk primi ise bugün 279 seviyesinde bulunuyor.

BIST100 endeksi Pazartesi günü %0,80 oranında azalış ile 9829 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. Gün içerisinde olumlu başlangıca rağmen endeks üzerinde negatif baskının devam ettiğini gördük. BIST100 hisseleri içinde AKBNK, GARAN ve TCELL’in olumlu katkılarına rağmen EREGL, ULKER, TUPRS, AGHOL ve AEFES hisselerindeki negatif fiyatlama endeks üzerinde baskı oluşmasına neden oldu. Bunun yanında 83 hissenin günü negatif tamamladığı ve 13 hissenin yükseliş kaydetmesi nedeni ile genele yayılan bir satış baskısı olduğu söylenebilir. Alt sektör endeksleri içinde XMADN madencilik ve XMANA metal ana sanayi en çok düşenler olurken burada özellikle son günlerde olumlu performans sergileyen Koza grup hisseleri (KOZAA, KOZAL, IPEKE) ve EREGL, KRDMD, BRSAN hisselerindeki geri çekilmeler dikkat çekti. Diğer taraftan AKBNK, GARAN ve ISCTR hisselerindeki olumlu fiyatlamaya paralel XBANK bankacılığın uzun bir aradan sonra pozitif ayrıştığını gördük. Bunların yanında BIST100 hisseleri arasında BTCIM, SASA, SDTTR hisseleri göreceli iyi performansları ile dikkat çekti. İlk 5 aracı kuruma göre para girişi incelendiğinde ise ENERY, EKGYO, GWIND, ALARK, DOHOL hisseleri fon akışının devamı ile öne çıkıyor.

Teknik olarak bakıldığında endekste geçtiğimiz Pazartesi günü yaşanan sert geri çekilme ardından 9725-10180 gibi bir alanda fiyatlamalar takip ediliyor. Bununla beraber endeks bu bandın alt sınırına doğru baskılanıyor. Negatif baskının devam etmesi ile 9725 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi halinde 9630-9500 destek seviyelerine doğru baskı yoğunlaşabilir. Yukarıda ise

10000-10180-10310 seviyeleri olası toparlanma çabaları karşısında direnç konumunda bulunuyor. Endeksin yeni güne yataya yakın bir seyirle başlamasını bekliyoruz.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: BTCIM, MGROS, GUBRF, GOKNR, HTTBT.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!