Haftalık Bültenler – (12-16 Ağustos 2024)

Vakıf Yatırım Haftalık Strateji Bülteni

 Yurt dışı piyasalarda geçtiğimiz hafta genel olarak yatay bir görünüm vardı. Küresel piyasalarda, Dow Jones endeksi haftalık bazda %0,60 düşerken, Avrupa’da gösterge endeks ise %0,79 değer kazandı. Veri tarafında Avro Bölgesi’nde 50,2 seviyesinde gerçekleşen temmuz ayı PMI verisi talepteki zayıflama nedeniyle duraklamaya işaret etti. Ayrıca Avro Bölgesi’nde açıklanan haziran ayı ÜFE verisi ise beklentilere paralel aylık %0,5 artarken, yıllık %3,1 düşüş gösterdi. ABD’de ise ISM imalat dışı PMI verisi temmuzda 51,4’e yükselirken, S&P Global bileşik PMI verisi ise 54,3 seviyesinde gerçekleşerek beklentilerin altında gerçekleşti. ABD’de açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise beklentilerin hafif altında gelerek 233 bin olarak açıklandı. Almanya’da haziran ayına ait fabrika siparişleri, otomotiv sektöründeki canlanmanın etkisiyle, beklentilerin üzerinde aylık %3,9 artarken, temmuz ayında enflasyon aylık %0,3, yıllık %2,3 seviyesinde gerçekleşti.

 Borsa İstanbul geçtiğimiz haftayı satıcılı bir görünümle tamamlarken, BIST 100 endeksi haftalık bazda %5,40 değer kaybetti, bankacılık endeksi %11,72 ve sanayi endeksi %4,63 geriledi. Yurt içinde takip edilen temmuz ayı TÜFE verisi aylık %3,23, yıllık ise %61,78 seviyesinde gerçekleşirken, Yurt içi ÜFE verisinde aylık %1,94, yıllık %41,37 yükseliş görüldü. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre hazine nakit dengesi temmuz ayında 136,5 mlr TL açık verdi. Sanayi üretim endeksi haziran ayında aylık %2,1, yıllık %4,7 düşüş gösterdi. Ayrıca, geçtiğimiz hafta TCMB tarafından yılın üçüncü Enflasyon Raporu Toplantısı gerçekleştirildi. Yayımlanan raporda, 2024 yılı için olan enflasyon beklentisi %38, 2025 yılı enflasyon tahminini ise %14 olarak korundu. Enflasyonun 2026 yılında tek haneli seviyelere gelerek %9 ile tamamlaması ve orta vadede %5 hedefinde istikrarlı olunduğunun öngörüldüğü belirtildi.

Raporun tamamı için tıklayın.

Diğer Haftalık Bültenler

Anadolu Yatırım
Bizim Menkul
Gedik Yatırım
Piramit Menkul

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!