‘Teknoloji’ çatışma ve tehdit algısını derinleştiriyor

Dünya sadece ‘mecazi’ değil, kelimenin tam anlamıyla yanıyor. Küresel ve bölgesel jeopolitik ve jeoekonomik çatışmalar öyle bir boyut kazanmış durumda ki, insanlığın, uygarlığın bir kara deliğe sürüklendiğine dair endişeler ve tehdit algısı ciddi manada derinleşmekte. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres, uluslararası ekonomi-politik sistemin adil, eşit ve kapsayıcı bir şekilde çalışmasını sağlamakla mükellef uluslararası teşkilatların saygınlığı tehdit altındayken, sadece teşkilatlar değil, esas milletlerin ve insanlığın geleceğinin tehlike altında olduğuna değiniyor. Nükleer silahlardan, iklim değişikliğinden, küresel salgın ve hastalıklardan, savaşlardan; hatta, ‘kontrolden çıkan teknoloji’den kaynaklanan küresel yıkım riski somut bir gerçek ve bu tehdit her geçen gün artıyor.

BM Genel Sekreteri’nin de ifade ettiği gibi, küresel internet ağı üzerinden tüm dünyayı etkisi altında tutan kontrolden çıkmış bir teknolojik devinim, yapay zekânın tanıdığı imkânlarla da toplumları, milletleri, ülke ekonomilerini derinden tehdit eder hale gelmiş durumda. Öncelikli tehdit alanı, adeta bir başka küresel salgına dönmüş olan ‘sosyal medyaya bağımlılık’ sorunu. Yeni nesilden eski nesillere doğru, akıllı cihazlara ve sosyal medyaya bağımlılık sendromu, küresel internet ve sosyal medya platformlarında paylaşılan her bilginin sorgulanmaksızın sahiplenilmesinden kaynaklanan travmatik bir tehdide dönüşmüş durumda. Çağdaş topluma sahip olduğunu düşünen gelişmiş ülkelerde bile, internet ve sosyal medya platformları üzerinden toplumun belirli bir kesimini sokağa dökmek, dükkânları yağmalattırmak, güvenlik güçleriyle çatıştırmak ürkütücü bir hızla kolayca organize edilebilir hale gelmiş durumda.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!