Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (1.08.2024)

FED FAİZ KARARI SONRASI DOLAR ENDEKSİ ZAYIFLARKEN ALTIN GÜÇ KAZANDI

ABD Merkez Bankası (FED), faiz kararını dün TSİ 21:00’da açıkladı. Art arda sekiz toplantıda da faiz indirimine gitmeyen FED faiz oranını 23 yılın zirvesinde, yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttu. Beklentiler de bankanın faizleri sabit tutması yönündeydi.

Faiz kararından sonra piyasa, FED başkanı J.Powell’ın açıklamalarını dikkatle takip etti. Powell: ‘’ Ekonominin nasıl gelişeceğine bağlı olarak, sıfır faiz indiriminden birkaç faiz indirimine kadar senaryo hayal edebiliyorum. Enflasyon beklentilere uygun olarak düşerse, büyüme makul şekilde güçlü kalırsa, işgücü piyasası şu anki gibi kalırsa, Eylül’de faiz indirimi masada olur. Mevcut işgücü piyasasını enflasyon baskılarının olası kaynağı olarak düşünmüyoruz. Sadece daha fazla iyi veri görmemiz gerek.’’ Açıklamalarında bulundu.

Banka, enflasyonun hedefe doğru ilerlediğini belirterek faiz indiriminin yakın olduğu sinyali verdi. Fed toplantısı sonrasında önümüzdeki dört toplantıda faiz indirme beklentisi oranları beş puan kadar artış gösterdi.

Kur Korumalı Mevduata uygulanan vergi avantajı kaldırılarak Cumhurbaşkanı kararıyla 6 ay vadeli olanlara yüzde 7,5 stopaj, 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 5 stopaj getirildi.

Ağustos’tan itibaren konutlarda kullanılacak doğalgaza yüzde 38 zam geldi. Doğal gaz tüketimi yıllık 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğalgazın satış fiyatına da yüzde 33,1 zam geldi.

ABD’de bekleyen konut satışları endeksi beklenti 1,4 iken 4,8’lik yüksek bir artışla haziranda bir önceki aya kıyasla 74,3’e çıktı.

USDTRY

Küresel piyasalarda Fed toplantısı sonrasında ABD dolarında yaşanan değer kaybına rağmen Ortadoğu’da yaşanan gerilim ve teknik göstergelerden kaynaklı kurda yükseliş sınırlı olarak devam ediyor. Bugün yurt içinde veri akışı zayıf, ABD’de ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve PMI verileri ön planda olacak. Teknik olarak geri çekilmelerde 33,15TL ana destek bölgesi, 33,10TL ve 33,00TL bu seviye altında destek olarak kısa vadeli takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde ise 33,20TL ana direnç seviyesi olmaya devam ederken bu seviyenin geçilmesi durumunda 33,25 psikolojik direnç ve üzerinde 33,30 direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.

EURTRY

Çaprazda özellikle Türk Lirası tarafında yaşanan sınırlı değer kaybının son dört gündür devam etmesi ile birlikte paritede geri çekilmelerin sınırlı kalması 36,00TL seviyesinin tekrar test edilmesine neden oldu. Dün Avrupa’da açıklanan enflasyon verileri az da olsa beklenti üzerinde değerlendirildi. Bugün Avrupa’da işsizlik oranı ve imalat PMI verisi açıklanacak. Teknik olarak 36,00TL seviyesi ilk destek bölgesi olarak düşünülebilir. Gün içi bu seviye altına geri çekilmelerde 35,90TL ve 35,80TL diğer destek bölgeleri olacaktır. Olası yükseliş denemelerinin parite yükselişi ile devam etmesi durumunda ise kısa vadeli 36,10TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 36,20TL ve 36,30TL ana direnç bölgesi olarak diğer direnç seviyeleri olacaktır.

EURUSD

Paritede son iki gün Avrupa’da açıklanan büyüme ve enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde açıklanmasına ve dünkü Fed toplantırsı sonrasında Powell mesajlarında kısmen güvercin görünüme rağmen yükselişlerin sınırlı kaldığını görüyoruz. Bugün Avrupa’da işsizlik, ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile her iki bölgede PMI verileri açıklanacak. Teknik olarak değerlendirdiğimizde ilk destek seviyesi 1,0820 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,0800 ve sonrasında 1,0780 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,0850 ve 1,0870 ana direnç bölgesi olmaya devam edecektir. 1,0870 üzerine geçişlerde ilk direnç bölgesi 1,0900 olmaya devam edecek.

ONS ALTIN

Ons altında dün akşam Fed faiz indirimine gitmemesine rağmen özellikle Başkan Powell açıklamalarında faiz indirimi için olasılıkları yükseltmesi ve önümüzdeki dört toplantıda faiz indirim beklentisinin her toplantı için 5 puan artış göstermesi ile yükseliş 2460 dolar seviyesine kadar devam etti. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,05, dolar endeksi ise 104 seviyesi altına geriledi. Teknik olarak 2445 dolar seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilmeye devam edilebilir. Bu seviye altına geçişlerde diğer destek seviyeleri 2430 dolar ve 2420 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde ise 2450 dolar ve üzerinde 2460 dolar ana direnç seviyesi takip edilecek. 2460 dolar yukarı geçilmesi durumunda 2475 dolar diğer direnç bölgesi olacaktır.

GBPUSD

Parite son üç gündür 1,2820 seviyesinde destek buluyor ve bu seviye aşağı yönlü geçilmiyor. Bugün İngiltere’de merkez bankası faiz kararı açıklanacak, piyasa beklentisi %50 oranında faiz indirimi yönünde. Bu nedenle indirim şansının az olduğunu düşünüyoruz. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile PMI verilerini takip edeceğiz. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,2830 seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviye son üç gündür aşağı yönlü kırılmadı. Aşağı yönlü devam eden geri çekilmelerde 1,2800 ve 1,2780 diğer destek bölgeleri olacaktır. Yükselişlerde ise 1,2900 seviyesi öncesinde 1,2850 ilk direnç seviyesi. 1,2850 seviyesi yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,2870 orta vadeli direnç bölgesi olarak düşünülebilir.

GRAM ALTIN

Gram altın kurda ve ons altında yaşanan yükseliş ile birlikte 2622TL seviyesine kadar yükseldi. Fed faizi değiştirmemesine rağmen özellikle Powell açıklamaları sonrasında Eylül ayında faiz indirim beklentisi güçlendi. Kur tarafında ise 33,10TL üzerinde kalıcılık teknik olarak sınırlı yükselişin devam etmesine neden oluyor. Bugün kurda ve ons altında daha yatay bir fiyatlama görülebilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 2600TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye aşağı yönlü kırılması durumunda 2590TL ve 2580TL ana destek bölgesi takip edilebilir. Yükselişlerde 2610TL seviyesi ilk direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Yükselişin devam etmesi durumunda 2620TL ve 2630TL diğer direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!