Garanti Bankası 2024 2. Çeyrek Bilanço Analizi / Alnus Yatırım – (31.07.2024)

Finansal Değerlendirme Raporu

Son Kapanış Fiyatı (TL) : 121.50
Hedef Fiyat (TL) : 177.00
Tavsiye : AL
Potansiyel Getiri (%) : 45.68

GARAN’ın, 2024/06 finansallarını incelediğimizde;

 Bankanın, temel bankacılık gelirleri içerisinde yer alan en önemli kalem olan ‘Faiz Gelirleri’; 2.Çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine(2023/06) göre 138,4 Milyar TL(yüzde 184,62) civarında artış göstermiştir.

 Aynı dönemler arasında bankanın ‘Faiz Giderleri’ ise; ana fonlama kanalı olarak ‘‘Mevduata Verilen Faizler’’de ortaya çıkan 116,7 Milyar TL’lik artışın büyük orandaki etkisiyle, 124,4 Milyar TL(yüzde 287,88) tutarında artmıştır.

 ‘Faiz Giderleri’ndeki oldukça yüksek oranlı artışa karşın, ‘Faiz Gelirleri’ndeki artışın tutar olarak daha büyük olması ile ‘Net Faiz Gelirleri’nde 14,1 Milyar TL (yüzde 44,28) civarında artış oluşmuştur. Çekirdek Net Faiz Geliri((Net Faiz Geliri-TÜFEX Geliri)+Swap Maliyetleri) ise ilk altı ayda 19,6 Milyar TL olmuştur.

 ‘Faiz Dışı Gelirler’ içerisinde önemli yer tutan ‘Net Ücret ve Komisyon Gelirleri’ kalemi; TCMB’nin sıkı para politikasının etkisi ile artan ödeme sistemleri ücret ve komisyonları önderliğinde 26,8 Milyar TL(yüzde 200,89) tutarında artmıştır.

 ‘Ticari Kâr/Zarar’ kalemi içerisinde yer alan ‘’Kambiyo İşlemleri Kârı’’ alt kalemi; geçen yılın aynı dönemindeki tutarından(20,1 Milyar TL) 3,2 Milyar TL düşük(-) gelmiştir. Yine, swap maliyetlerindeki artış sonrasında ‘’Türev Finansal İşlemlerden Kaynaklanan Zarar’’ tutarı da; geçen yılki seviyesinden(6,4 Milyar TL) 8,1 Milyar TL daha yüksek olmuştur(-).

 Banka 2024/06 döneminde, 24,0 Milyar TL’lik ‘Diğer Faaliyet Kârı’ ile birlikte 111,7 Milyar TL ‘’Brüt Faaliyet Kârı’’ elde etmiştir. 26,9 Milyar TL tutarında ‘’Beklenen Zarar Karşılığı’’ ayıran banka, 15,0 Milyar TL civarında ‘’Personel Gideri’’ ve 24,1 Milyar TL civarında da ‘’Diğer Faaliyet Gideri’’ yazmıştır. ‘Öz Kaynak Yöntemi Uygulanan Ortaklıklar’dan 9,4 Milyar TL tutarında kâr elde eden bankanın, 10,2 Milyar TL civarındaki ‘’Vergi Gideri’’ sonrasında ortaya çıkan ‘Dönem Net Kârı’ ise; senelik bazda yüzde 31,09 oranındaki artışla 44,8 Milyar TL olmuştur.

 Banka’nın 2,6 Trilyon TL tutarındaki aktiflerinin kırılımından; yüzde 55,8 ile ‘Canlı Krediler’ en büyük payı almaktadır. 1,45 Trilyon TL civarında yer tutan bu Canlı Krediler’in 951,8 Milyar TL’si ise, yerli para(Türk Lirası) kredisi olarak tahsis edilmiştir. TCMB’nin sınırladığı TL kredilerin yüzde 44’ünü İşletmelere, yüzde 33’ünü Kredi Kartları’na ve yüzde 18’ini Destek Kredileri’ne ayıran banka, seçici ve kârlı büyüme stratejisini korumakta. Mevcut ihtiyaç kredileri hacminde maaş müşterilerinin payı yüzde 44 düzeyinde yer alırken, çeyreklik bazda hem kredi kartı, hem de üye iş yeri hacimlerinde de zirvede yer almakta.

 Banka fonlama yapısını stratejik yönetirken; 1.Çeyrek’te 8,6 Milyar Dolar düzeyinde yer alan Yabancı Para Likidite Tamponu, 2.Çeyrek’te 5,9 Milyar Dolar olmuştur. Yurt Dışı Fonlamaların kırımında ise; Seküritasyon(menkul kıymetleştirme) yüzde 44 ile ilk sırada yer alırken, yüzde 29 ile Sermaye Benzeri Kredi ve yüzde 20 ile de Sendikasyon diğer önemli yer tutan krediler oldu.

 Toplam müşteri mevduatı içerisinde yüzde 39 düzeyinde yer alan vadesiz mevduat, sıfır maliyetli elde tutulması ile sektör ortalamasının(yüzde 34) üzerinde avantaj sağlamaktadır. KKM’nin payı ise yüzde 35 civarındadır.

 Bankanın TÜFEX hariç net faiz geliri önceki iki çeyreğe göre artarken, swap fonlama giderlerinde de ortaya çıkan artışa karşın; çekirdek net faiz gelirini yine artırmayı başarması olumlu bir diğer faktördür.

 Net ücret ve komisyon gelirleri de kredi kartı sayısı ve hacmi ile üye işyeri cirosundaki lider konumdan destek bulurken; çeyreklik bazda yüzde 13 ve senelik bazda kümülatif olarak ise yüzde 193 oranında artış sağlanmıştır.

 Sermaye yeterlilik oranı yüzde 15’in üzerinde yer alan bankanın, çekirdek sermaye yeterlilik oranı ise yüzde 13’e yakındır.

 Ortalama özkaynak kârlılığı geçen yıldan(2023/06) bu yana 4,1 puan düşerken, ortalama aktif kârlılığındaki azalma 0,5 puan olmuştur. Giderlerin gelire oranı ise yüzde 37,2’den yüzde 42,1’e yükselmiştir.

 Kredilerin mevduata oranı yüzde 69,9’dan yüzde 78,7’ye yükselirken, takipteki kredilerin oranı ise yüzde 2,1’den yüzde 1,9’a gerilemiştir. Geçtiğimiz yıl 9,0x kaldıraç ile hareket eden banka, cari dönem sonunda 8,3x kaldıraca sahiptir.

 Bankanın açıkladığı finansalları olumlu karşılıyoruz. Ayrıca, sektördeki güçlü konumunu korumasını beklediğimiz bankanın; senenin son çeyreğinde TCMB’den beklediğimiz para politikası ayarlamalarından da pozitif yönde etkilenmesini ve kârlılığını artırmasını öngörüyoruz. Bu kapsamda, bankanın hisseleri için 12 aylık periyodu kapsayan hedef fiyatımızı 97,00 TL seviyesinden 177 TL’ye yükseltiyoruz ve ‘’NÖTR’’ olan tavsiyemizi de ‘’AL’’a çeviriyoruz.

Kaynak: Alnus Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!