Arçelik 2024 2. Çeyrek Bilanço Analizi / ALB Yatırım – (31.07.2024)

ARCLK I Finansal Değerlendirme Raporu

TUT
Kapanış Fiyatı : 168,00 TL
12 Aylık Hedef Fiyat : 217,90 TL
Getiri Potansiyeli : 29,15%

Şirket, 2024 yılının ikinci çeyreğine dair açıklamış olduğu finansal sonuçlar ile hasılat kaleminde piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşme gösterirken FAVÖK ve Net Kârı piyasa beklentisinin altında kaldı. Şirket, küresel piyasalarda yaşanan yavaşlamanın etkisi ile zorlu bir süreç yaşarken Whirlpool birleşmesi, şirketin inorganik bir yapı ile büyümesini destekledi. Şirketin birleşme etkisi ve artan hammadde kaynaklı FAVÖK marjı yılsonu hedeflenen seviyenin aşağı yönlü güncellenmesinde etkisi oldu. Bu kapsamda Arçelik A.Ş., 217,90 TL hedef fiyat ile yüzde 29,15 getiri potansiyeline işaret ederken şirketi takip listemizde TUT önerisi ile yer vermeye devam ediyoruz.

FAVÖK ve Net Kâr Beklentiyi Karşılayamadı!

Arçelik A.Ş. (ARCLK), 2024 yılı ikinci çeyreğinde iç pazardaki yatay eğri ve uluslararası piyasalardaki zayıf talebe karşın, Whirlpool işlemleri sayesinde organik olmayan bir büyüme elde etti. Bu dönemde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla konsolide gelirlerini %23 artırarak 102 milyar TL’ye yükseltti.

FAVÖK tarafında 2024 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla, Whirlpool işlemlerinin de etkisiyle FAVÖK marjı yaklaşık 200 baz puan düşüş göstermiştir. 2Ç24’te düzeltilmiş FAVÖK marjı, artan hammadde fiyatları, üretim dönüşüm maliyetleri ve yükselen faaliyet giderleri nedeniyle %4,8 olarak gerçekleşmiştir.

Arçelik, 2023 yılı ikinci çeyreğinde 1,6 milyar TL net kâr elde ederken, 2024 yılı ikinci çeyreğinde 432 milyon TL net zarar açıklamıştır. Bu düşüşün başlıca nedenleri, artan hammadde ve üretim -dönüşüm maliyetleridir; bu maliyetler brüt karlılığı olumsuz etkileyerek net kârda önemli bir gerilemeye yol açmıştır. Bunlara ek olarak, artan faaliyet giderleri ve genişleyen operasyonlar EBITDA üzerinde ek bir baskı oluşturmuş, şirketin genel kârlılığını daha da zayıflatmıştır. Bu faktörlerin birleşimi, Arçelik’in net kârında belirgin bir gerilemeye neden olmuştur.

Şirketin 2Ç24 finansal sonuçlarına göre, uluslararası satış büyümesi Euro bazlı % 1,5 gerilerken; enflasyon muhasebesi uyarınca satış büyümesi değerlendirilince bu gerilemenin TL bazlı %11,8 olduğunu görüyoruz. Satışların coğrafi dağılımında Batı Avrupa toplam satışlarda %34’lük paya sahip olurken; bir önceki döneme kıyasla 12 puanlık artış kaydettiği görülmüştür. Toplam satışlar içerisindeki pay sıralamasında Türkiye’nin konumu 7 puanlık bir daralma göstermesine karşın %32 ile ikinci sırada yer almıştır. Oransal olarak Batı Avrupa’ya nazaran daha kısıtlı bir genişleme kaydetmesine karşın tüketici talebinin Euro bazında %20 artış göstermesi, Doğu Avrupa’nın satışlardaki payının 2 puanlık artış ile %16 olarak gerçekleşmesinde önemli bir etken olarak görüldü. Bunlara ek olarak Asya – Pasifik tarafında satışlar içerisindeki pay yaşanan politik istikrarsızlıklar, yaşam maliyetleri ve konut kriziyle birlikte %17’den %12’ye geriledi.

Geleceğe Yönelik Beklentilerde Revizyon

Arçelik, 2024 yılının ikinci çeyreğine dair finansal sonuçlarını açıklamasının ardından gelecek beklentilerinde revizeye gitti. Şirket, 2024 yılı beklentilerini güncellemesinin akabinde genel talebin yılsonuna kadar yatay kalmasını beklediğini, bu sebeple yurt içi satış gelirlerine yönelik beklentilerini değiştirmeden yatay seyredeceğini belirtti. Whirlpool Avrupa birleşmesinin etkisiyle yurt dışı satış gelir büyüme beklentisini ise %2’den %50’ye revize etti.

Açıklanan revizyona göre şirket, FAVÖK marjında %1,5’luk gerileme ön görerek beklentisini %8’den %6,5’e düşürdü (hesaplamada tek seferlik işlem maliyetleri hariç tutuldu). Yatırım harcamaları beklentileri ise Whirpool birleşmesinin ardından entegrasyon ve optimizasyon süreçlerini desteklemek adına 300 milyon Euro seviyesinden 350 milyon Euro’ya yükseltildi ve net işletme sermayesi satışlara oranı beklentisi %25’ten %22’ye düşürüldü.

Net İşletme Sermayesi / Satışlar beklentisini %25’ten %22’ye düşüren şirket, uzun vadede büyümeyi ve kârlılığı artırmak için çeşitli yapılandırma ve tasarruf önlemleri almayı planlıyor. Ayrıca, iş verimliliğini artırmak ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak amacıyla teknolojiye ve yapay zeka araçlarına yatırım yaparak operasyonel süreçleri optimize etmeyi, maliyetleri düşürmeyi ve küresel olarak 2.000 ofis pozisyonunu kaldırarak 140 milyon Euro tasarruf sağlamayı hedefliyor.

Arçelik, 2023 yılının başında Avrupa’daki faaliyetlerini konsolide etmek amacıyla Beko Europe çatısı altında Whirlpool Europe’u bünyesine katarak pazar faaliyetlerini devam ettirdi. Şirket, Beko Europe çatısı altında toplamda 11 üretim tesisini İtalya’da 6 fabrika – 4 tesis, Polonya’da 6 Fabrika – 3 tesis, İngiltere’de 1 fabrika – 1 tesis, Slovakya’da 1 fabrika – 1 tesis ve Romanya’da 2 fabrika – 2 tesis olmak üzere devralmıştır.

Kaynak: ALB Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!