Haftalık Bültenler – (29 Temmuz – 2 Ağustos 2024)

Vakıf Yatırım Haftalık Strateji Bülteni

 Yurt dışı piyasalarda geçtiğimiz hafta genel olarak pozitif bir görünüm vardı. Küresel piyasalarda, Dow Jones endeksi haftalık bazda %0,75 ve Avrupa’da gösterge endeks ise %0,73 değer kazandı. Geçen hafta yurt dışında Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi beklentilere paralel gelirken, Avro Bölgesi bileşik PMI verisi temmuzda 48,7 açıklanarak kötüleşmeye işaret etti. ABD’de ikinci el konut satışları verisi beklentilerin (4,0 mn) altında gerçekleşti. S&P hizmet ve bileşik PMI verileri temmuzda sırasıyla 55 ve 56 seviyelerinde gerçekleşerek beklentileri aşarken, imalat PMI 49,5 ile beklentilerin altında gerçekleşti. ABD ekonomisi 2Ç24 döneminde beklentilerin üzerinde yıllık bazda %2,8 büyüme gösterdi. Ayrıca haftalık işsizlik maaşı başvuruları 235 bin ile beklentilerin altında açıklanırken, dayanıklı mal siparişleri, artış beklentilerinin aksine haziranda aylık %6,6 azalış kaydetti. ABD’de takip edilen kişisel gelirler %0,4 olan beklentilerin altında %0,2 olarak gerçekleşirken, kişisel harcamalar ise beklentilere paralel %0,2 seviyesinde açıklandı.

 Borsa İstanbul geçtiğimiz haftayı satıcılı bir görünümle tamamlarken, BIST 100 endeksi haftalık bazda %2,37 değer kaybetti. Bankacılık endeksinde %6,70 ve sanayi endeksinde ise %0,28 değer kayıpları görüldü. Geçtiğimiz hafta yurt içinde TCMB tarafından yayımlanan piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu TÜFE beklentisi %43,52’den %42,95’e geriledi. TÜİK ve TCMB işbirliği ile açıklanan verilere göre, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi 2024 Temmuz ayında bir önceki aya göre %3,1 oranında azalarak 75,9 seviyesine geriledi. TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranının, piyasa beklentilerine paralel olarak %50 seviyesinde sabit tutulmasına karar verdi. TCMB’nin yayınladığı verilere göre, 2024 Temmuz ayında reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre 2,5 puan azalarak 100,3 seviyesine gerilerken, aynı dönemde mevsimsel etkilerden arındırılmamış kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak %75,9 seviyesinde gerçekleşti.

Raporun tamamı için tıklayın.

Diğer Haftalık Bültenler

Anadolu Yatırım
Bizim Menkul
Gedik Yatırım
Halk Yatırım
Piramit Menkul
Yatırım Finansman

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!