Trump seçilirse, Fed faiz indirmekte zorlanır

Cevdet Akçay’ın Reuters’e yaptığı açıklamalardan sonra, Türkiye açısından faiz indirim tartışması sonlandı. Ne diyordu Akçay? Özel sektör ve hanehalkı enflasyon beklentileri hala çok yüksek, henüz faiz indirim patikasında değiliz. AMB açısından da denklem basit, Temmuz öncü PMI göstergeleri Euro-bölgesi’nde ekonomik faaliyetin yine yerlerde süründüğünü gösterdi. Eylül’de ikinci faiz indirimi kaçınılmaz. BoJ belki bu ay faiz artırmaz, ama tahvil alımlarını 6 trilyon yenden 4 trilyona kırpar.

PBoC’nin eli mahkum, göreceli olarak politika faizlerini sıfıra çekecek, hatta tahvil alımı yoluyla niteliksel parasal gevşemeye başlayacak 2025 yılında. Büyük merkez bankaları arasında işi en zor olan Fed.

Fed iki yönden büyük belirsizliklerle karşı karşıya. İlki ekonominin performansı. ABD ekonomisinde ben öyle yumuşak iniş veya resesyon görmüyorum. 2Ç’de GSYİH yeniden ivmelenirken Temmuz öncü bileşik PMI’a göre, girdi fiyat baskıları çok hızlandı. Fed’e faiz indirim için cesaret verecek tek gelişme, yakından takip ettiği Tüketici Harcamaları Fiyat Endeksi’nde manşetin Temmuz’da gerilemesi, ama çekirdek gösterge hala yıllık %2.6, ayrıca piyasa beklentisini de aştı.

İkinci belirsizlik ve bu makalede üstünde duracağım konu Trump. Trump hem siyasi söylemi, hem ekonomik düzlemde gerçekleştirmeyi vadettiği icraatlarla Fed’in işini çok zorlaştıracak.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!