Spor endeksi tarihsel ucuza gidiyor

Spor endeksi: piyasaya karşı ucuz kalanlardan

Spor endeksi için temmuz 2023 ve ekim 2023 yazılarımız benzer gerçeğe dayanıyordu: borsa endeksine göre aşırı düşüş dönemlerinin aylara yayılan büyüklüğü bir beklenti olarak gelişmekteydi. Daha doğrusu böyle görmek gerekiyordu çünkü al-sat ticareti ciddi şekilde bu beklenti yönetimiyle ilgilidir. Ekim ayında, temmuza göre daha iyi performans gösterip borsa endeksini %50 daha iyi yenmiş sektörün bir gerçeği halen içinde sakladığını düşünebiliriz.

Ekim 2023 hareketi: 0.50 -> 0.60

Neyin ters gitmeyeceğini düşünmek de bakış açısı kazandırır: son 1 yıllık hareketin ortalama olarak baskıyla geçtiğini grafikten görebiliyoruz.  Hatta 2022 ekim ayında dahi yıllık baskı artmaya başlamıştı. Düzgün düşüş ile gelişen bu durum piyasada terk ediş olarak görülebilirse de farklı   sektör endeksine akan sıcak para olarak da düşünebiliriz. Tarihsel baskı yüksekti ve buna tepki sonucu ay içinde borsa endeksi üstü getiri sağlamış oldu.

Hangi tepki değerli tepkidir?

Her uzun vadeli düşüş hareketi (en az 2 yıl süren baskı hali) ne zaman güçlü tepki verebilir? Benzer şablonların benzer sonuçlar getireceği bir bakış kurulabilirsek durum netleşecektir: paranın akışkanlığını düşünürsek, baskının yüksek (artan) bölgeden, düşük (düşen) bölgeye doğru gelişeceğini düşünebiliriz. O halde aylarca süren baskıyı sonlandıran harekete sebep ne idi? Ekim 2023 piyasa üstü getirisi nasıl sağlandı?

Bunu anlamak için, ana düşüşe etki eden alt faktörlere bakmak gerekir: yıllık gelişimi temsil eden ortalamaya eşlik eden aylık ve çeyreklik ortalamalar ölçü alınabilir. Alt faktör ortalamalarda da düşüş başlaması baskı gören piyasa hareketindeki şiddetin derecesini belirler ve bu da “değerli düşüş” ihtimalini güçlendirir. Değerli olan tepki gücü yüksek olan demektir. Anlamlar karışmadıkça sonuçlar netleşecektir.

Kasım 2023 – Mayıs 2024: 0.60 ->  0.35 düşüşü  neyi saklıyor?

Açık pozisyon almayı sevenler kasım 2023’e dek olanlar neyi saklıyordu? Öyle ki, oluşanlar sonucu bir karar alarak açık pozisyonu düşünmüşlerdir. Üstelik ara duraklamalarla aylara yayılan bir hareket oluştu. Piyasa altı oluşan bu getiri elbette farklı sektörlerin önünü açmıştır.

Getiri hızı: neredeyiz, nereye gidiyoruz?

Son yazılarda aşağıdaki türden tablolara yer vermekteyiz: tarihsel getiri hızlarını kıyaslayarak nereden nereye evrilme yaşanacağını düşünebiliriz. Böylece olası duygusal itirazlara mesafemizi daha iyi görebiliyor oluruz.

Getiri hızı (%) 1 ay 3 ay 6 ay 2024 1 yıl 2 yıl 3 yıl 5 yıl 10 yıl

Modelimize göre:

mayıs 2023’de başlayan ~24 hafta süren yükseliş rallisi kasım 2023de bitmişti.

– bir yıllık sürenin yarısı diyebileceğimiz dönemi analizlerde belirttiğimiz 1 ve 2 yıllık dönemlerle kıyaslayabiliriz

– 24-48-96 hafta kıyaslaması getiri hızlarındaki anormalliği görmeye yeterlidir

– normale dönüş veya ortalama hızı yakalamak için baskının artması gereklidir

– son 24 haftada yaşanan baskı artan türdendir ve tepki gücü bu şekilde devam ederse azalmaz

– artacak baskı ortalama getiri hızını yakalamayı kolaylaştıracaktır