Borsa Yorumu / Global Menkul – (2.07.2024)

Piyasa Özeti

Endeksin güne yataya yakın negatif bir seyirle başlamasını bekliyoruz…

ABD Yüksek Mahkemesi, 3’e karşı 6 oyla eski Başkan Donald Trump’ın anayasal yetkileri dahilinde yaptığı eylemlerde “mutlak dokunulmazlığa” sahip olduğuna kara verirken bu kararla birlikte başkanlık yarışında önünde anayasal bir engel kalmadı. Diğer taraftan ABD’de iki başkan adayını gerçekleştirdiği televizyon tartışmasının ardından seçmen tarafında Başkan Biden’ın güç kaybettiği görülüyor. Morgan Stanley’e göre ise Trump’ın kazanması daha düşük kısa vadeli faiz, daha yüksek uzun vadeli faiz anlamına gelecek.

Avrupa tarafında ise ECB Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirmek için acelesi olmadığını, enflasyon tehditlerinin geride kaldığı konusunda henüz yeterli kanıta sahip olmadığını söyledi.

Son faiz kararı sonrasında peşi sıra bir faiz indirimi olmayacağına yönelik bu yönlendirme Euro’yu desteklerken bugün açıklanacak Euro Bölgesi enflasyon verileri yakından takip edilecek.

Yurt içerisinde Cumhurbaşkanı kararı ile kabinede revizyona gidilirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki yerine Kemal Memişoğlu ve Murat Kurum getirildi. Değişiklik sonrasında bugün 16:00’da ilk kabine toplantısı gerçekleşecek. Diğer taraftan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in vergi reform tasarısı ve borsa kazançlarının vergilendirilmesine yönelik açıklamaları ardından piyasada negatif fiyatlama söz konusu olurken jeopolitik risklere yönelik haber akışının bu durumu desteklediği görüldü.

BIST100 endeksi Pazartesi günü günü %2,86 azalışla 10343 seviyesinde günü tamamladı. Özellikle bir gün önce 10800 direncinin aşılamaması ile başlayan zayıf seyrin devam ettiği görüldü. Bununla birlikte gün içerisinde THYAO, AKBNK, SAHOL, ISCTR, YKBNK hisseleri endeks üzerinde puan bazlı en çok baskı oluşturanlar olurken BIMAS tek başına endekse pozitif katkı sağlamaya çalıştı. Alt sektör endekslerinin tamamı günü negatif tamamlarken negatif baskının genele yayıldığını bizlere gösterdi.

Teknik olarak bakıldığında 10800 direncinin iki kez test edilmesine rağmen aşılamaması ardından endekste başlayan geri çekilme takip ediliyor. Bununla birlikte endeksin güne yataya yakın negatif bir başlangıç yapabileceğini düşünüyoruz. Gün içerisinde 10320-10240-10145 seviyeleri destek olarak takip edilecek olup, yukarı yönlü olası bir tepki hareketinde ise 10420-10520-10645 direnç seviyeleri sırası ile test edilebilir.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: TABGD, LOGO, TOASO, AEFES, TUPRS.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul