Borsa Yorumu / Global Menkul – (1.07.2024)

Piyasa Özeti

Endeksin güne yataya yakın bir seyirle başlamasını bekliyoruz…

Yurt dışı piyasalara bakıldığında ABD’de Biden-Trump yarışına dair haber akışı ön planda. Öte yandan Goldman Sachs yayımladığı notta ABD hisse senedi piyasasında boğa piyasası olmasına rağmen düşüş olasılığının yükseldiğine dikkat çekti. ABD endeksleri Cuma günü %0,10-%0,70 arası kayıplarla günü tamamladı. Vadeli endeks kontratlarında bu sabah hafif pozitif bir görünüm hakim. Yurt dışı takvimde bugün ABD ve Euro Bölgesi imalat sektörü PMI ve ISM verileri yer alıyor. Talep koşullarına dair öncü gösterge olması nedeniyle verileri sonrasında parite ve hisse senedi piyasasında kısmi hareketlilik görülebilir. Haftanın devamında ise Fed toplantı tutanakları (Çarşamba) ve ABD istihdam verileri (Cuma) kritik önem taşıyor

İçeride Cuma günü öğle saatlerinde FATF tarafından açıklanan gri liste kararı takip edildi. Türkiye’nin atılan adımlar sonucunda gri listeden çıkmasına karar verildiği duyuruldu. Kararı yurt içi piyasalar için orta vadeli olarak olumlu olarak değerlendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde siyasi tarafta ve ekonomi politikasında sürpriz bir gelişme olmaması durumunda not artırımı gibi adımların sürebileceği ve yabancı yatırımcının ilgisinin artabileceği bir yatırım teması sürmekte. Dolayısıyla kısa vadede kar satışlarıyla kısmi geri çekilmeler görülse de genel olumlu trendin korunacağı inancındayız. Bugün içeride S&P imalat PMI dışında major bir veri akışı bulunmazken hafta içinde Haziran ayı enflasyon verileri izlenecek. Çarşamba günü açıklanacak verilerde yıllık TÜFE oranının %75,45’ten %72,60’a gerilemesi bekleniyor.

Piyasalara baktığımızda geçen hafta 33 sınırlarına yönelen dolar kurunun Cuma günü kademeli olarak geri çekilerek 32,70 civarına doğru yöneldiği dikkat çekiyor. Kurdaki geri çekilmede yurt içi faktörlerin yanı sıra paritenin yükselmesinin de etkili olduğunu belirtelim. Risk primine dair bir gösterge olarak izlediğimiz 5 yıllık CDS risk priminin Cuma günü hafif azalışla 278’e gerilediği görülmüştü, devam eden işlemlerde bu seviyede kalıcı olamayan CDS bu sabah sınırlı bir artışla 281 düzeyinde.

BIST100 endeksi Cuma günü %0,3 azalışla 10647 seviyesinde günü tamamladı. Gün içi harekete baktığımızda güne yükselişle başlayan endeksin gün içinde dalgalı bir seyir izlediği ve özellikle gün sonunda gelen kar satışlarıyla hızlı şekilde kazanımlarını geri verdiği görülmekte. Günlük bazda XGIDA gıda, XSPOR spor, XHOLD holding ve XILTM iletişim endeksleri kazanım sağlarken XBANK bankacılık endeksi endeks üzerinde kayıp yaşadı.

Teknik olarak bakıldığında endekste kısa vadede 10630 ve 10480 seviyeleri destek konumunda. Yukarı yönlü hareketlerde ise 10820, 10970 ve 11110 direnç seviyeleri olarak takip edilecek. Endeksin yeni güne yataya yakın bir seyirle başlamasını bekliyoruz.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: CWENE, SISE, SAHOL, ENJSA ve KRDMD.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul