Dünya Piyasaları Yorumları – (28.06.2024)

Küresel piyasalarda gözler Fed’in izlediği veride

Küresel piyasalarda dikkatler ABD’de açıklanacak Fed’in takip ettiği enflasyon göstergesi çekirdek PCE’ye çevrildi. Bloomberg Economics Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesinin Mayıs’ta fiyat baskılarının azaldığını göstermesini ancak bunun geçici bir rahatlama sağlamasını bekliyor.

Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak çekirdek PCE verisini beklerken, Biden-Trump münazarasının eski ABD Başkanı lehine sonuçlandığı görüşü doların yükselmesine neden oldu.

Commonwealth Bank of Australia stratejisti Carol Kong, “Para birimleri ABD başkanlık münazarasına tepki veriyor. Şu ana kadarki tepkilere bakılırsa piyasalar Trump’ın tartışmayı ‘kazandığını’ düşünüyor. Ancak bu sonuca varmak için henüz erken” dedi.

Piyasaların yönünü esas belirleyecek konunun PCE verisi olduğunu belirten Kong, beklentileri aşan bir veri öngördüğünü, bu tahmininin gerçekleşmesi halinde dolardaki yükselişlerin hız kazanabileceğini belirtti.

Bloomberg Dolar Endeksi yükselişte. Perşembe günü Wall Street endekslerinde yaşanan yükselişin ardından Asya Borsaları da artıda. Japonya’nın Topix endeksi son 34 yılın en yüksek seviyesine yaklaştı. Avustralya, Güney Kore ve Çin hisse senetleri yükseldi.

ABD vadeli endeksleri bu sabah yükseldi. ABD tahvilleri dün açıklanan zayıf ilk çeyrek kişisel harcama, konut ve istihdam verileri sonrası önce toparlandı sonra geriledi.

Kaynak: Bloomberg HT