Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (28.06.2024)

SABAH STRATEJİSİ

Dün TCMB tarafından, politika faizi beklentilerle uyumlu olarak %50 seviyesinde sabit bırakıldı. PPK toplantısı ardından yayımlanan karar metninde, parasal sıkılaşmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlenildiği ayrıca parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin göz önünde bulundurularak sabit bırakılmasına karar verildiği açıklandı. Sürpriz içermeyen kararın piyasa etkisi nötr olduğu söylenebilir. Borsa tarafında, güne yükselişle başlayan BIST100 endeksi gün içerisinde bu görüntüsünü korudu ve endeks günü 10.681 seviyesinden %1,85 oranında artışla tamamladı. Endekste 86 hisse günü artıda tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak AKBNK, YKBNK ve KCHOL öne çıktı. Bankacılık endeksi (XBANK) %3,4 oranında artarken, Sınai endeksi (XUSIN) %1,8 oranında artışla endeksi destekledi. Bugün Bakan Şimşek’in de katılacağı ve Türkiye’nin gri listeden çıkabileceği öngörülen FATF toplantısının TSİ 12:00’de başlaması planlanıyor. Endeksin de güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri hafif artıda seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,3 oranında yükseliyor. Bu arada ABD Başkanlık seçimleri öncesinde Trump’la karşı karşıya gelen Biden’ın zayıf bir performans sergilediği düşünülürken, Dolar bu sabah yükselişte. Siyasi gündem önümüzdeki günlerde takip edilmeye devam edilecekken, bugün ABD’de Fed’in yakından izlediği kritik çekirdek PCE verisi açıklanacak. Yurt içinde ise sabahtan TÜİK tarafından mayıs ayı dış ticaret dengesi verisi öne çıkıyor. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı Temmuz-Eylül iç borçlanma stratejisini 17’de yayımlayacak

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme nihai verisi takip edildi. ABD ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerle uyumlu olarak %1,3’ten %1,4 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edildi, söz konusu büyüme, 2022’nin ikinci çeyreğindeki daralma sonrasındaki en düşük büyüme oranı olarak kaydedildi. İlk çeyrek büyüme verisinin yukarı yönlü revizesinin detaylarına bakıldığında, özellikle ülke ekonomisinin büyük kısmını oluşturan tüketim harcamalarının büyüme hızının aşağı yönlü revize edilmesine (%2’den %1,5’e) karşın, konut ve konut dışı sabit yatırımlar, federal hükümet ve yerel yönetim harcamaları, özel stok yatırımları ve net ihracattaki yukarı yönlü revizyonlar belirleyici oldu.

Ayrıca ABD’de Fed’in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin bu yılın ilk çeyreğine ilişkin nihai verileri açıklandı. Yıllıklandırılmış çeyreklik bazda PCE fiyat endeksi, bu yılın ilk çeyreğinde %3,3’ten %3,4 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edildi. Çekirdek PCE fiyat endeksi de ilk çeyrekte %3,6’dan %3,7 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edildi. Böylece söz konusu veriler fiyat baskılarının hafif hızlandığına işaret etti.

Bunun yanında, ABD’de üretimin seyrine ilişkin olarak mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri öncü verisi takip edildi. Dayanıklı mal siparişleri, aylık bazda nisan ayında %0,2 oranında artışın ardından mayıs ayında %0,1 oranında artış kaydetti ve böylece aralıksız artışını dördüncü aya taşıdı, beklentiler ise aylık %0,5 oranında düşüş sergilemesi yönündeydi.

Diğer yandan, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 22 Haziran haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 239 bin kişi seviyesinden 233 bin kişi seviyesine beklentilerin üzerinde gerileyerek istihdam piyasasının görece sıkı olduğuna işaret etti, bunun yanında tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretti.

Yurt içinde ise, TCMB, politika faizini beklentilerle uyumlu olarak %50 seviyesinde sabit tuttu. Ayrıca karar metninde, ”parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlenmekte olduğu” yinelenirken, ”parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin de göz önünde bulundurularak politika faizinin sabit tutulmasına karar verilmekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun yinelendiği” ifadesi korundu.

  • Bunun yanında, ”aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği”ne ilişkin ifade yinelendi.
  • Öte yandan, ”enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı” vurgusunun yinelenmesi ise, enflasyon görünümünde ciddi bozulma riskinin oluşması halinde ek faiz artışlarına açık kapı bırakıldığına işaret etmeyi sürdürdü.
  • Diğer yandan, ”para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyonun yılın ikinci yarısında tesis edileceği”ne ilişkin ifadenin de korunduğu gözlendi.
  • Ayrıca karar metninde, ”aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın mayıs ayında geçici bir kesintiye uğradığı” belirtilmekle birlikte, ”yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte yavaşladığını teyit etmekte olduğu” ifade edildi.
  • Bunun yanında, ”hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tutmakta olduğu ve enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunun yakından takip edildiği” vurgusu yinelenmekte.
  • Ayrıca TCMB’nin, ”kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği ve likidite gelişmelerinin yakından izlenmekte olduğu” belirtilmekte. Bunun yanında, ”sterilizasyon araçlarının, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacağı” vurgulanmakta.

Ayrıca TÜİK tarafından yayınlanan ekonomik güven endeksi, aylık bazda mayısta %0,8 oranında düşüşün ardından haziranda %2,5 oranında gerileyerek düşüşünü üçüncü aya taşıyarak 98,2 seviyesinden 95,8 seviyesine geriledi ve son yedi ayın en düşük seviyesinde kaydedildi, böylece 100 iyimserlik eşik seviyesinin altındaki seyrini üçüncü ayda sürdürdü.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, Fed’in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör mayıs ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar mayıs ayı verileri TSİ 15.30’da takip edilecek.

Ayrıca ABD’de tüketici güveni göstergelerinden haziran ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi TSİ 17’de takip edilecek. Haziran ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi, 69,1’den 65,6 seviyesine gerilemekle birlikte kasım ayından bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Detaylara bakıldığında, haziranda cari koşullar alt endeksi 69,6’dan 62,5 seviyesine, beklentiler alt endeksi ise 68,8’den 67,6 seviyesine gerilemişti.

Bunun yanında, İngiltere’de bu yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi nihai verileri TSİ 09’da açıklanacak. İngiltere ekonomisi geçen yılın üçüncü çeyreğinde çeyreklik bazda %0,1 oranında daralma kaydetmişti, dördüncü çeyrekte ise %0,3 oranında daralarak resesyona girmişti. Üst üste iki çeyreklik daralmanın ardından İngiltere ekonomisi, 2024 yılının ilk çeyreğinde ise öncü veriye göre %0,6 oranında büyümeyle beklentilerin (%0,4 artış) üzerinde performans kaydetmişti ve böylece resesyondan çıkmıştı.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından mayıs ayı dış ticaret dengesi verisi yayınlanacak. 

Ayrıca TSİ 10’da TÜİK tarafından mayıs ayı hizmet üretici fiyat endeksi verisi yayınlanacak. 

ŞİRKET HABERLERİ

Astor Enerji (ASTOR, Nötr): Astor Enerji ortaklarından Feridun Geçgel’in (Satıcı) sahip olduğu, şirket sermayesinin %3,7’sine karşılık gelen 37mn TL nominal değerli payların, 1 TL nominal değerli pay için 94,45 TL fiyatla, toptan alış satış işlemleri kapsamında 28/06/2024 tarihinde gerçekleştirilecektir. Söz konusu işlemde nakit ve menkul kıymet takası Pay Piyasası takas süreci içinde yapılacaktır.

Borusan Yatırım (BRYAT, Nötr): Borusan İstikbal’in Borusan Tedarik Zinciri nezdinde sahip olduğu 1,8bin TL tutarında sermayeyi temsil eden 1 Kuruş nominal değerde B Grubu 184.451 adet payın Şirket tarafından 1 TL bedel ile devralınmasına karar verilmiştir.

CW Enerji (CWENE, Nötr): Şirket, yurt içerisinde yerleşik bir müşteri ile çatı tipi güneş enerjisi santrali kurulumu gerçekleştirmek amacıyla 1,3mn USD tutarında sözleşme imzaladı.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket ile THY arasında imzalanan 28.05.2018 tarihli sözleşme doğrultusunda ihale edilen “İstanbul Arnavutköy Dursunköy 2. Etap Genel Altyapı, İmar Yolları ve Sanat Yapıları İnşaatı” işinin sözleşmesi, yüklenici Soysal İnşaat ile 27.06.2024 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme bedeli 1.250mn TL + KDV’dir.

Halkbank (HALKB, Nötr): Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 26 Haziran 2024 tarihinde Bankanın Devlet Destek Notunu “ns”den “b-“ye yukarı yönlü revize etmiştir. İlgili kuruluş, Bankanın Uzun Vadeli Yabancı Para Notunu “B-“, Kısa Vadeli Yabancı Para Notunu “B”, Uzun Vadeli Yerel Para Notunu “B+”, Kısa Vadeli Yerel Para Notunu “B”, Finansal Kapasite Notunu “b-” olarak teyit etmiştir. İlgili notların görünümlerinde bir değişiklik yapılmamıştır.

Kimteks Poliüretan (KMPUR, Nötr): Şirket, %100 oranında bedelsiz sermaye artırımı için SPK’ya başvuru kararı almıştır.

Şekerbank (SKBNK, Nötr): Bankaya yapılan bildirim uyarınca, Samruk-Kazyna Invest LLP’nin sahibi olduğu ve Bankanın ödenmiş sermayesinin %12,06’sına tekabül eden hissenin İlbak Holding A.Ş.’ye devrine ilişkin olarak, Taraflar, diğer koşulların yanında öncelikle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun onayı şartına bağlı olmak kaydıyla anlaşarak süreci başlatmışlardır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: TCMB zorunlu karşılık için kaldıraç oranına dayalı yükümlülüğü kaldırarak banka maliyetlerini aşağı çekecek ve gerileyen mevduat faizine karşılık bankaların elinin rahatlatacak bir adım attı. (Kaynak: Bloomberg HT)

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında KARSN.E payları 28/06/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 26/07/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

CVK Maden (CVKMD): Şirket bağlı ortaklığı Hayri Ögelman Madencilik, yurt dışında yerleşik bir şirket ile “Maden Cevheri Satışı” konusunda anlaşmıştır. Siparişin toplam bedeli yaklaşık 57,6mn TL’dir.

Manas Enerji (MANAS): Şirket, İGDAŞ’ın 2024/539408 İhale Kayıt numaralı “Doğalgaz Sayacı Alımı ” konusunda açmış olduğu muhtelif doğalgaz sayacı alımı ihalesine kısmi teklif ile katılım sağlanmıştır. Şirket’e 32 kalemden oluşan ihalenin 26 kaleminde vermiş olduğu tekliflerin 19 kaleminde en uygun teklif sahibi durumunda olduğu bildirilmiştir. Söz konusu 19 kalemin toplam bedeli KDV hariç 121mn TL’dir.

Torunlar GYO (TRGYO): Antalya İli, Kepez İlçesi’nde 5.610 m2 yüzölçümlü taşınmazın 1.285 m2‘lik payı 23mn TL bedelle satın alınmıştır. Değerleme firması tarafından söz konusu taşınmaz için 14mn TL + KDV değer takdir edilmiştir.
Antalya İli, Kepez İlçesi’nde 2.000 m2 yüzölçümlü taşınmazın 263,31 m2’lik payı 4,8mn TL bedelle satın alınmıştır. Değerleme firması tarafından söz konusu taşınmaz için 2,1mn TL + KDV değer takdir edilmiştir.

Vakıf GYO (VKGYO): Şirket, %16,95 oranında bedelsiz sermaye artırımı için SPK’ya başvuru kararı almıştır.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi