Borsa Yorumu / Global Menkul – (28.06.2024)

Piyasa Özeti

Endeksin güne hafif yukarı yönlü bir seyirle başlamasını bekliyoruz…

Yurt dışı piyasalara bakıldığında Fed faiz politikasına dair açıklamalar yakından takip edilmeye devam ediyor. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, enflasyonist baskıların hala yüksek olduğunu ve bu noktada hala faiz indirimini desteklemediğini söyledi. ABD endeksleri dün sınırlı yükselişlerle günü tamamladı. Vadeli endeks kontratlarında bu sabah sınırlı değişimlerle yataya yakın bir görünüm hakim. Asya piyasaları ise genel olarak alıcılı bir seyir izliyor. Yurt dışı takvimde bugün ABD Mayıs ayı kişisel gelir & harcamalar (15.30) ve Haziran ayı Michigan tüketici güven endeksi (17.00) yer alıyor. Özellikle talep koşulları ve fiyat eğilimlerine dair önemli göstergeler olması nedeniyle 15.30 verileri sonrası kısmi hareketlilik görülebilir.

TCMB dünkü toplantısında beklendiği gibi politika faiz oranını %50 düzeyinde sabit bırakırken gerektiğinde sterilizasyon araçlarının kullanılarak ilave sıkılaşma yapılabileceği mesajı verildi. Her ne kadar yılın 2. Yarısında enflasyonda azalış beklense de TCMB henüz gevşeme sinyali vermekten kaçınıyor. Dolayısıyla enflasyonla mücadele konusunda kararlı duruşun sürdürüldüğünü söyleyebiliriz. Öte yandan TCMB zorunlu karşılık için kaldıraç oranına dayalı yükümlülüğü kaldırarak banka maliyetlerini aşağı çekecek ve gerileyen mevduat faizine karşılık bankaların elinin rahatlatacak bir adım attı. Zorunlu karşılıklar (ZK) hakkında tebliğin “Zorunlu Karşılıklarda Farklılaşma” başlıklı 10. maddesi yürürlükten kaldırıldı. Sadeleşme adımları çerçevesinde gelişmeyi başta bankacılık sektörü olmak üzere piyasa için kısmi olumlu olarak değerlendiriyoruz. Bugün gri liste ile ilgili karar açıklaması izlenecek. Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Başkanı Raja Kumar, TSI 12.00’de Genel Kurul sonuçlarını açıklamak üzere basın toplantısı düzenleyecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in FATF Genel Kurulu toplantısına katılmak üzere Singapur’a gitmesi olumlu bir gelişme beklentisini desteklemekte. İçeride bugün Mayıs ayı dış ticaret dengesi (10.00) açıklanacak.

Piyasalara baktığımızda dün dün 32,80 seviyelerinde güne başlayan dolar kurunun yeniden 33 sınırına doğru yöneldiği görülüyor.

BIST100 endeksi dün %1,85 artışla 10680 seviyesinde günü tamamladı. Bununla birlikte endeks önceki günkü kayıplarını telafi etmiş oldu. Bankacılık endeksi %3,4 getiri ile endekse destek sağlarken XFINK finansal kiralama & factoring, XMADN madencilik ve XBLSM bilişim sektörü diğer kazananlar oldu.

Teknik olarak bakıldığında endekste kısa vadede 10465, 10295 ve 10200 seviyeleri destek konumunda. Yukarı yönlü hareketlerde ise 10795 ve 11034 dirençleri takip edilecek. Endeksin yeni güne hafif yukarı yönlü bir seyirle başlamasını bekliyoruz.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: OYAKC, KCHOL, ISCTR, EKGYO, TCELL.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul