Borsa Yorumu / Global Menkul – (25.06.2024)

Piyasa Özeti

Endeksin güne yataya yakın bir seyirle başlamasını bekliyoruz…

Yurt dışı piyasalara bakıldığında dün ABD tarafında teknoloji hisselerinde yoğunlaşan satışların etkili olduğu görülüyor. S&P Endeksi %0,27 gerilerken Nasdaq ise %1,1 kayıpla günü tamamladı. Asya piyasaları ise Japonya ve Güney Kore’de açıklanan verilerin ardından pozitif seyir izlemekte. Bugün makro takvim oldukça sakin, ABD’de Haziran ayı tüketici güven endeksi (17.00) açıklanacak. Perşembe ve Cuma günleri ise büyüme ve kişisel-gelir-giderler gibi önem derecesi daha yüksek veriler bekleniyor.

Yurt içinde ise Perşembe günü yapılacak PPK toplantısı ve Cuma günü beklenen Gri Liste kararı öncesinde dün genel olarak vergi düzenlemesi ile ilgili açıklamalar takip edildi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik vergi ile ilgili haberlerin çoğunun spekülatif olduğunu, son kararın siyasi irade tarafından verileceğini ifade etti. Çelik vergi çalışmasının vatandaşa yük getirmek için olmadığını, vergi adaletsizliğinin olduğu yerlerde adaletin sağlanması için yapıldığını söyledi. Açıklamanın borsa şirketlerine yönelik tedirginliği kısmen hafifletebileceğini tahmin ediyoruz. Bununla birlikte kesin tasarı ortaya çıkana kadar belirsizliğe bağlı olarak yatırım iştahı sınırlanabilir. Dünkü bültenimizde de belirttiğimiz gibi PPK’da değişiklik beklenmezken yatırımcılar bu hafta gri liste ile ilgili karara odaklanacaktır. Atılan bazı adımlar nedeniyle gri listeden çıkma olasılığı bulunmakla birlikte ötelenme olasılığının da bulunması karar öncesinde dalgalanmalara yol açabilir. Yurt içi takvimde bugün konut fiyat endeksi (10.00) ile yabancı turist girişi (11.00) takip edilecek. Turizm rakamları başta havacılık olmak üzere kısmen telekom ve perakende sektörü üzerinde de hareketliliğe neden olabilir.

Piyasalara baktığımızda dün güne 32,80 civarında başlayan dolar kurunun gün içinde 32,90 seviyesi üzerine yükseliş göstermesi dikkat çekiyor. CDS hareketlerini incelersek, bayram öncesi en düşük 259leri görüp 280lere yükselen CDS’imizin geçen hafta 270’e çekildiğini görmüştük. Ancak bu seviyede kalıcı olamayarak yeniden 276-277 seviyelerine ulaşıldı.

BIST100 endeksi dün yalnızca 3,5 puan, %0,03 oranında sınırlı bir azalış ile 10767 seviyesinde kapandı. Direnç seviyelerden gelen satışla gün içinde en düşük 10668 seviyesini test eden endeks kapanışa doğru görülen toparlanma ile kayıplarını telafi etti.

Günlük bazda XBANK bankacılık, XMADN madencilik, XGIDA gıda ve XKMYA kimya, petrol, plastik sektör endeksleri pozitif getiri sağladı. XKMYA içinde PETKM ve GUBRF zayıf kalırken SASA, HEKTS ve AKSA öne çıktı. Öte yandan XTEKS, XKAGT ve XSPOR dünün kaybedenleri oldu.

Teknik olarak bakıldığında endekste pozitif seyrin devam etmesi durumunda 10850-10980-11100 direnç seviyeleri sırası ile test edilebilir. 10720-10580 seviyeleri ise olası gevşemelerde alımların devreye girebileceği destek noktaları olarak öne çıkıyor. Endeksin güne yataya yakın bir seyirle başlamasını bekliyoruz.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: SOKM, CIMSA, ARCLK, TOASO, ENJSA.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul