PETKM Analizi: Büyük teknoloji şirketlerinin değeri artıyor

Wall Street, Perşembe sabahı net bir yön belirleyemedi, ancak Nasdaq, ‘Yedi Harika’nın güçlü performansı sayesinde yeni rekorlar kırmaya devam etti. Tabi bunlara “harika” demeyen de var çünkü bu şirketlerden bazıları katliam yapan İsrail’i destekleyerek Filistin soykırımına sesini çıkarmıyor deniliyor.

Sabahın ilerleyen saatlerinde, Dow Jones %0,4 düşüşle 38.493,7 puana gerilerken, Nasdaq Composite %0,3 artışla 17.654,4 puana ulaştı ve 17.741,8 puanla yeni bir zirve yaptı.

Endeksler, yatırımcıların Federal Rezerv’in temkinli açıklamalarını ve beklenenden iyi gelen enflasyon verilerini sindirmeye devam etmesi nedeniyle sınırlı kazançlar gösteriyor.

Bir önceki gün açıklanan beklenenden düşük tüketici fiyatlarının ardından, günün istatistikleri de yatırımcıların dezenflasyon sürecine olan güvenini pekiştirdi.

Çalışma Bakanlığı tarafından bu sabah yayımlanan istatistiklere göre, enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle üretici fiyatları Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde %0,2 azaldı.

Bu veriler, para politikasında gevşemeyi destekler nitelikte olup, CME’nin FedWatch barometresine göre piyasa, Eylül ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığını %61’in üzerinde değerlendiriyor.

Yatırımcılar, esas olarak büyük teknoloji şirketlerine ve özellikle ‘Yedi büyük hisse senedine yönlenmeye devam ediyor.”

Artan belirsizlik, jeopolitik gerilimler, yüksek tahvil getirileri ve ertelenen faiz indirim beklentileri bağlamında, bu şirketler yatırımcılar için daha iyi zamanlar beklerken cazip bir sığınak oluşturuyor.

Tesla, CEO’su Elon Musk’ın, şirketin tartışmalı ücret planının hissedarlar tarafından büyük bir çoğunlukla onaylandığını X platformunda açıklamasıyla %6’nın üzerinde yükseldi.

Döviz Endeksinde işlem yapmayı öğrenmek, yatırımcıların doğru kararlar alabilmesi için büyük önem taşır. Özellikle doların diğer önemli para birimleri karşısındaki performansını analiz etmek için bu endeks sıkça kullanılır. Ekonomik takvimdeki gelişmeler de oldukça önemlidir. Çünkü temel ekonomik olayların ve göstergelerin zamanlamasını yakından takip ederek yatırımcılara rehberlik eder ve onlara uzmanlık sağlar.

Grafik TradingView’den

PETKM, teknik göstergelere göre analiz edildiğinde, genel olarak alım yönünde bir sinyal veriyor. Fiyatı 21.20 TRY olup, bir günlük fiyat değişimi %2.71 artış göstermiştir.  Fibonacci Pivot Noktası, 20.61 seviyesinde yer alıyor.

RSI (Relative Strength Index), 51.70 seviyesinde, bu da piyasanın ne aşırı alım ne de aşırı satım durumunda olmadığını gösterir. RSI genellikle 70’in üzerinde olduğunda aşırı alım, 30’un altında olduğunda ise aşırı satım sinyali verir.

Momentum göstergesi, 0.46 seviyesinde. Momentum göstergesi pozitif olduğunda, fiyatın yukarı yönlü bir hareket eğiliminde olduğunu gösterir. Stochastic osilatör, %K değeri 39.76 ve %D değeri 48.93. Bu değerler, piyasanın henüz aşırı alım veya aşırı satım durumunda olmadığını, ancak yukarı yönlü bir hareket potansiyeli olabileceğini gösterir.

Ichimoku bulutu analizi, Base Line değeri 20.83 olup, fiyatın üzerinde bulunuyor. Bu güzel indikatör diyor ki: “genel olarak piyasa alım yönünde ilerliyor”.

Sonuç olarak, PETKM’nin teknik göstergelerine göre mevcut piyasa durumu olumlu bir alım sinyali veriyor. Ancak birkaç formasyon ve kırmızı mum ile güçlü satış dalgası 20.60 çatısına düşürebilir. Yoksa 21.80 ve 23.10 sonrası güçlü bir momentum yakalanabilir.

Sonuç itibariyle, Nvidia’nın hisseleri (+%2,8), nominal bölünmenin ardından Dow Jones’a giriş yapacağı söylentileriyle yeni rekorlar kırarak güne başladı. Apple, %0,3 artışla olumlu ivmesini sürdürdü ve 15 milyar dolar farkla Microsoft’u geçerek dünyanın en büyük piyasa değerine sahip şirketi olma yolunda ilerliyor. En azından dünyanın kriptodan 2 günde üretmeyerek zengin olması yerine üreten şirketlere yönelmesinin iyi olduğu düşünülse de bu şirketlerin bazılarının soykırım yapan ülkelere yardım etmesi de aşırı eleştiriliyor ve boykot ediliyor.

Okan Özdemir