Borsa Yorumu / Acar Menkul – (12.06.2024)

BİST100

Borsa, haftanın ikinci işlem gününü yükselişle tamamladı. BİST 100 endeksi, günü yüzde 0.53 artışla, 10,051.37 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 9,958.11, en yüksek 10,165.33 puanı gören BİST 100 endeksi, bir önceki gün kapanışının 53.46 puan üzerine çıktı. Borsada sektörel ve ulusal endekslerin 30 tanesi günü yükselişle tamamlarken 35 tanesi ise günü düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 3,15, holding endeksi yüzde 0,57 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran bankacılık, en çok kaybettiren yüzde 2,87 ile iletişim oldu. Borsada işlem gören hisse senetleri içerisinde
endekse dahil olan toplam 100 hissenin, 45 tanesi değer kazanırken, 54 tanesi ise değer kaybetti. BİST 100 endeksine dahil hisselerin işlem hacimleri toplamı 91 Milyar TL (2,81 Milyar $) oldu. Bu hacmin borsa toplam işlem hacmi içindeki oranı %74,32 olarak gerçekleşti. Endeksin dolar bazında değeri ise 310.51$ seviyesinde bulunuyor.

New York borsası dünü karışık bir seyirle kapattı. Fed’in alacağı para politikası kararları ve enflasyon verileri beklenirken, pay piyasalarında karışık bir seyir izlendi. ABD’de açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisinin sağlığına ilişkin çelişkili sinyaller verdiğine dikkat çekerek, Çarşamba günü açıklanması beklenen Tüketici Fiyat Endeksi ve Perşembe günü açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi verilerinin de Fed’in gelecekteki para politikasını biraz daha netleştirebileceği noktasına dikkatleri çekebiliriz. Piyasa beklentisi ABD’de TÜFE’nin mayısta aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 3,4 artması yönünde. NEW YORK (AA)

Avrupa borsaları düşüşle kapandı. Stoxx Europe 600’de yer alan tüm sektörler kayıp yaşarken bankacılık hisselerinde düşüş yüzde 2’yi aştı. Avrupa piyasaları da, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası kararı ve ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine odaklandı. Öte yandan, İngiltere’de işsizlik şubat-nisan döneminde yüzde 4,4’e yükseldi. Ayrıca bugün İngiltere tarafında Sanayi Üretimi, İnşaat Üretimi ve GSYH gibi önem arz eden verileri takip edeceğiz. BRÜKSEL (AA)

Bugün Fed’in faiz kararının yanı sıra ABD’de, Almanya’da, Çin’de enflasyon, İngiltere’de sanayi üretimi, Japonya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve ABD’de hazine bütçe dengesinin takip edileceğini dile getirelim. Fed’in para politikası toplantılarında faizi sabit bırakmasına kesin gözüyle bakıldığını , Fed’in açıklanacak kararının ardından başkan Jerome Powell’ın sözlü yönlendirmelerinin yanı sıra bankanın yayımlayacağı “nokta grafiği”nde olası faiz indirimlerinin boyutu ve zamanlamasına dair ipuçları verebileceğini belirtelim. Bugünkü işlem gününde Ulusal endekslerde yatay bir başlangıç beklemekteyiz. Teknik olarak Bist100 endeksinde 50 günlük hareketli ortalamanın test edilmiş olduğunu ifade edelim.

VİOP 30 Endeks

VİOP30 Endeks Haziran Kontratı, önceki işlem gününü 11.226,50 uzlaşma fiyatından tamamladı. Haziran vadeli 30 sözleşmesi dünü %0.32 oranında değer kazanımı ile kapattı. Tepki denemelerinin bugün de devam
etmesi halinde 11.265 ilk izlenecek ara direnç olarak karşımıza çıkabilir. Sonrasında 11.450-11.680 bölgesini takip edeceğiz. Bu minvalde 11.100 desteğinin korunma çabası yakından izleneceği gibi mevcut pozisyonların korunabileceği düşüncesindeyiz. Son üç haftadır izlediğimiz düşüşün ardından dün gelen tepki denemeleri bugünde devam ederse olumlu olarak algılanabileceği gibi sözleşmede artık tepki hareketlerinin başladığı yönünde yorumlanabilir.

Kaynak: Acar Menkul