Borsa Yorumu / Acar Menkul – (11.06.2024)

BİST100

Borsa, haftanın ilk işlem gününü düşüşle tamamladı. BİST 100 endeksi, günü yüzde 1.39 düşüşle, 9,997.91 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 9,986.94, en yüksek 10,142.95 puanı gören BİST 100 endeksi, bir önceki gün kapanışının (141.06) puan altına indi. Borsada sektörel ve ulusal endekslerin 4 tanesi günü yükselişle tamamlarken 61 tanesi ise günü düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,37, holding endeksi yüzde 2,53 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,30 ile madencilik, en çok kaybettiren yüzde 3,15 ile spor oldu. Borsada işlem gören hisse senetleri içerisinde endekse dahil olan toplam 100 hissenin, 17 tanesi değer kazanırken, 82 tanesi ise değer kaybetti. BİST 100 endeksine dahil hisselerin işlem hacimleri toplamı 69 Milyar TL (2,14 Milyar $) oldu. Bu hacmin borsa toplam işlem hacmi içindeki oranı %69,22 olarak gerçekleşti. Endeksin dolar bazında değeri ise 308.31$ seviyesinde bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Borsa ve kriptoda vergi iddiası ile ilgili olarak “Yapılan işlemler üzerinden bir bedel alma, o da çok cüzi yani işte ‘On binlerde diyelim bir, iki gibi bir şey olur mu, olmaz mı?’ bunun tartışmaları yapılıyor.” dedi. Yılmaz, borsa kazançları üzerinden bir verginin gündemlerinde olmadığını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti: “Bir defa bu çok net. Kazançlar üzerinden bir vergi söz konusu değil, gündemimizde yok. Bu konuda yapılan spekülasyonlara hiçbir şekilde itibar edilmemesi gerekir. Yapılan işlemler üzerinden bir bedel alma, o da çok cüzi yani işte ‘On binlerde diyelim bir, iki gibi bir şey olur mu, olmaz mı?’ bunun tartışmaları yapılıyor. Kriptolarla ilgili de biraz daha yüksek oranda yine ama cüzi miktarlarda bunu yapma konusunda bir tartışma var. Bunun da amacı gelir değil. Çok sık giriş çıkışlarla borsada istikrar yeterince oluşmuyor. Biz istiyoruz ki yatırımcımız biraz daha uzun vadeli baksın.”(AA)

New York borsası, haftanın ilk işlem gününü yükselişle tamamladı. Yatırımcılar, bu hafta açıklanacak ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararı ile enflasyon verilerini beklerken, pay piyasalarında pozitif seyir izlendi. New York Fed’in yayımladığı Tüketici Beklentileri Anketi’nin sonuçlarına göre, ülkede tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, mayısta 0,1 puan azalışla yüzde 3,2’ye geriledi. Çarşamba günü açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi ve perşembe günkü Üretici Fiyat Endeksi verilerinin de Fed’in gelecekteki para politikasına ilişkin sinyal verebileceğini hatırlatmış olalım. Para piyasalarında, Fed’in ilk faiz indirimine eylülde gitme ihtimali yüzde 45 olarak fiyatlanıyor. NEWYORK(AA)

Bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) ve Japonya Merkez Bankasının (BoJ) faiz kararlarının yatırımcıların odağına yerleştiğini , bugün yurt içinde perakende satışlar, yurt dışında ise İngiltere’de işsizlik oranının takip edileceğini dile getirelim.

VİOP 30 Endeks

VİOP30 Endeks Haziran Kontratı, önceki işlem gününü 11.157,25 uzlaşma fiyatından tamamladı. Haziran vadeli endeks 30 sözleşmesi günü % 2.03 oranında değer kaybı ile günü, gördüğü en düşük seviyede tamamladı. Daha önce bir çok kez vurgu yaptığımız 11.100 desteği hala önemini korumaya devam ediyor. Teknik göstergelerin tamamında olumsuz seyir devam ederken destek bölgesinden gelebilecek olası tepkileri takip edeceğiz. Olası tepki denemelerinde ilk etapta 11.200-11.260 bölgesine yoğunlaşacağız. Teknik göstergelerin aşırı satım bölgesinde olmasından dolayı satışların devam edebileceği endişesi ile birlikte aşağıda 11.050-10.820 destek noktaları takibimizde olacak.

Kaynak: Acar Menkul