Borsa Yorumu / Global Menkul – (31.05.2024)

Piyasa Özeti

Endeksin güne yataya yakın bir seyirle başlamasını bekliyoruz…

Yurt dışı tarafta bugün ABD’den para politikası sinyalleri ile Çin’deki veri akışı öne çıkıyor. Fed’den son dönemde hatırlanabileceği gibi faiz indirimi için bir süre daha beklenmesi gerektiğine yönelik mesajlar gelmekte. Fed’in 2 ayrı üyesi, New York Fed Başkanı Williams ve Dallas Fed Başkanı Logan dün yaptıkları açıklamalarda faiz beklentilerine dair farklı yönde sinyaller verdi. Williams para politikasının ekonomik faaliyetleri kısıtladığı ve enflasyonda düşüşe destek olacağını belirtirken Logan faiz seviyesinin yeterinde kısıtlayıcı olmayabileceğini belirtti. Çin’de ise imalat sektörü PMI verisinin 50 eşit seviyesinin altında gelmesi endişe yarattı. Bugünkü takvimde Euro Bölgesi enflasyon verisi (12.00) ile ABD kişisel gelirler-harcamalar (15.30) öne çıkıyor. Her iki veri de Merkez bankalarının politikası açısından önemli göstergeler olup parite ve genel risk algısı üzerinde kısmi hareketlilik yaratabilir.

Dün açıklanan verilerde TL mevduat ve kredi faizindeki gerileme dikkat çekti. Faiz artırımları ve TL mevduata dönüş politikası çerçevesinde belirgin yükseliş gösteren faiz oranlarında kısmi normalleşme eğilimi dikkat çekiyor. Öte yandan Uluslararası Finans Enstitüsü Ortodoks politikaların sürmesi halinde yabancı sermaye girişinin 2025 yılında artması beklendiğini belirtti. Genel olarak değerlendirildiğinde, mevcut para ve maliye politikalarının kısa vadede büyüme üzerindeki sınırlayıcı etkisi yatırım iştahı için sınırlayıcı olsa da öngörülebilir politika, normalleşme ve orta-uzun vadeli beklentiler dolayısıyla genel eğilimin pozitif olarak devam etmesi olası gözüküyor. Bugünkü takvimde ilk çeyrek büyüme verisi yer alıyor. Bloomberg anketine göre ilk çeyrekte GSYH’nın yıllık bazda %5,8 büyümesi öngörülüyor.

Yurt içinde dolar kuru 32,26 seviyelerinde sakin seyrini korurken Türkiye 5 yıllık CDS risk primi ise sınırlı bir azalışla 261 seviyesinde seyrediyor.

BIST100 endeksi Perşembe günü %0,02 değişim ile 10481 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. Gün içinde özellikle TCELL, ASELS, ISCTR endekse pozitif katkı sağlarken TUPRS, SOKM ve KCHOL endeks üzerinde en çok baskı oluşturanlar oldu. Alt sektör endeksleri içinde dün XSPOR spor sektör endeksi ünlü teknik direktör José Mourinho’nun Fenerbahçe ile anlaşacağına yönelik beklentilerle yükselen FENER hissesine paralel en çok yükselen oldu. Diğer taraftan TTKOM ve TCELL hisselerindeki yükselişe bağlı XILTM iletişim diğer öne çıkan sektör endeksi oldu. Diğer taraftan son günlerde gösterdiği performans ile öne çıkan XFINK finansal kiralama ve faktöring sektör endeksi dün sert bir düzeltme yaşarken en çok düşen alt sektör endeksi oldu. Ayrıca TKFEN, EREGL, ALARK, BIOEN hisseleri gün içi performansları ile diğer dikkat çeken hisseler oldu.

Teknik olarak bakıldığında endekste 11000-11100 direnç bölgesinden başlayan negatif baskı ile teknik görünümde zayıflama devam ediyor. Yukarı yönlü hareketlerin sınırlı kaldığı, aşağı yönlü gevşemelerin kalıcı olduğu son günlerde endeks 10440-10355 destek seviyeleri üzerinde kalıcı olmaya çalışıyor. Mevcut görünüm içinde yukarı yönlü bir toparlanma için endeksin 10565 direnç seviyesi üzerine kendisini atması ve daha sonra 10750 direncini aşması gerekiyor. Endeksin güne yataya yakın bir seyirle başlamasını bekliyoruz.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: TCELL, DOAS, GARAN, TURSG, ALARK.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul