EUR/USD Paritesi Yorumları / Yapı Kredi – (30.05.2024)

Eur/Usd

Paritenin Avrupa kanadında faiz indirimleri daha net tartışılıyor. İlk faiz indiriminin önümüzdeki hafta olması bekleniyor. Kaldı ki bu ECB net olarak ifade etmiş durumda. İndirim sürecinde 2. hatta 3. adımın zamanına dair ise spekülasyonlar yapılıyor. İkinci indirim için Temmuz ayını işaret eden yetkililer oldu. Esasında ‘yıl toplamında maksimum 3 faiz indirimi olabilir’ cümlesi bir olasılık olarak fiyatlara yansıyor diyebiliriz.

Paritenin ABD kanadında ise FED faiz indirim süreci daha muğlak hale dönüşüyor. Hatta ‘faiz artışı olabilir’ ifadesi sarf edildi. Faiz indirim beklentileri korunuyor ama çok emin mi piyasa diye sormak gerekiyor. Çünkü yılın ortasına yaklaştık ancak FED ikna olmuş değil. Kaldı ki makro veriler buna müsaade etmiyor. Bu hafta yapılan ABD hazine ihalelerinde talep güçlü olmadı, ihale faizleri yüksek çıktı. Bu tahvil piyasasına yansıdı. Dün Alman TÜFE verisi manşette beklenti ve önceki veri ile aynı (2,4%), çekirdek ise beklenti altı-önceki veri üstü (2,7%) geldi. Tüketici güveni ise hafif toparlandı fakat negatif bölgedeki seyrini sürdürdü.

Cuma günü AB TÜFE, ABD PCE verileri açıklanacak. Piyasaca önemli. Bugün ise ABD 1Ç büyüme verisinin 2. okumasını karşılayacağız. Sapma gösteren veri hareket yaratabilir. Dolar Endeksi 105 seviyesinin üzerine çıktı. 105,5 seviyesini yakın direnç noktası olarak takip ediyoruz. Hala aşağı yön ihtimali var ama bu ihtimal azalıyor. Bu sabah 1,08 seviyesindeki paritede 1,076 ve 1,071 seviyeleri gün içi destek; 1,084 ve 1,087 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

Kaynak: Yapı Kredi Private Banking Günlük Bülten