Haftalık Hisse Önerileri / ALB Yatırım – (27-31 Mayıs 2024)

Borsa İstanbul’da Yeni Haftada Yön Ne Tarafa?

Borsa İstanbul Cuma günü yüzde 0,08 oranında düşüş ile 10869 seviyesinden başladı. Bununla birlikte endeks, Salı gününden bu yana baskı gördüğü Fibonacci Expension 11085 seviyesinden baskı görmeye devam etse de referans göstergeler olarak takip ettiğimiz 9, 22, 33 ve 100 günlük üssel hareketli ortalamalar ve 10650 seviyesi üstünde kalarak genel pozitif görünümünü korudu diyebiliriz. Yeni günde endeksin 10650 seviyesinden destek almasıyla birlikte yeniden 10775, 10900 ve 11085 seviyesine doğru yükseliş kaydedilebilir. 11085 seviyesinin üstüne geçilmesi durumunda ise yeni tarihi zirveler gündemimizi meşgul edebilir. Aksi takdirde endeksin 10650 seviyesi altına geçmesi ve kalıcılık sağlaması durumunda ise bu durum 10400 ve 10250 seviyelerine doğru kar realizasyonunun devamı anlamına gelebilir.

Günün en çok değer kazanan sektörleri Spor, Sigorta ve Metal Ana olurken; en çok değer kaybeden sektörleri ise İnşaat, Ticaret ve Metal Eşya Makine oldu. Borsa İstanbul genelinde Cuma günü ilk 5 kurum bazında 694 milyon TL para çıkışı gerçekleşirken; bu çıkışta en yüksek pay MGROS, KCHOL ve FROTO hisselerinde yaşandı. Borsa İstanbul genelinde yaşanan para çıkışına rağmen para girişi ile pozitif yönde destekleyen hisseler ise THYAO, AKBNK ve TUPRS oldu.

Cuma günü Arap Bankacılık Zirvesi’nde açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Fatih Karahan, konuşmasında sıkı para politikasında kararlılığa vurgu yaparken, ‘’Sıkılaşmanın bankacılık sektörüne faydalı olacağını düşünüyoruz. Yüksek enflasyon ortamına rağmen bankacılık sektörü kârlılığını devam ettirebiliyor. TL mevduatlarda ciddi artış gözlemliyoruz. Manşet enflasyonda Haziran ayında ciddi bir gerileme bekliyoruz. Sıkı para politikası devam ettirilecek. TL’nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı değerlendirmelerde, ‘’Açık veya örtülü bir kur hedefimiz bulunmamaktadır. Ülke tecrübeleri, başarılı dezenflasyon programlarında kurun reel olarak değerlendiğini gösteriyor Kural bazlı ve öngörülebilir politikalarımız başarıya ulaştıkça güven daha da artıyor, portföy tercihleri TL’ye yöneliyor ve ülkemize kaynak girişi hızlanıyor. TL varlıklara yabancı ilgisi artarken, bankalarımız ve reel sektörümüz yurtdışından uzun vadeli ve daha uygun koşullu kaynak sağlıyor. Çok taraflı bankalardan dış finansman imkânlarımız da artıyor. Bu kaynaklar sadece kısa vadeli finansal yatırıma değil üretim ve ihracata da yöneliyor.’’ ifadelerine yer verdi.

Haftalık Model Portföy

Kaynak: ALB Yatırım Haftalık Model Portföy