Borsa Yorumu / Global Menkul – (13.05.2024)

Piyasa Özeti

Endeksin güne yataya yakın bir seyirle başlamasını bekliyoruz…

Geçtiğimiz hafta ABD’de Fed yetkililerinden karışık açıklamalar gelirken Fed’in önümüzdeki süreçte enflasyon, ekonomik aktivite ve iş gücü piyasası arasında dengeyi koruyacak şekilde faiz indirim sürecini nasıl başlatacağına dair soru işaretleri devam ediyor. Piyasalar ise Çarşamba günü açıklanacak ABD nisan enflasyonu verisine odaklanmış durumda. Ayrıca Fed Başkanı Powell’ın bu haftaki konuşmalarında gelecek döneme ilişkin mesajları piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Diğer taraftan ABD Başkanı Joe Biden’ın Çin’e yönelik yeni tarifeler ve mevcut tarifelerde artırıma yönelik bir paket açıklayacağı konuşulurken Çin üretimi elektrikli araçlara ilişkin gümrük tarifelerini dörde katlayarak %27,5’ten %102,5’e yükseltilebileceği tartışılıyor.

Çin tarafında ise borç yükü ağırlaşan yerel otorite ve yönetimlere destek amacı ile 138 milyar dolar değerinde 20, 30, 50 yıl vadeli süper uzun vadeli tahvil ihracına bu hafta başlaması bekleniyor. Ayrıca ülkede bu sabah açıklanan Nisan ayı TÜFE rakamı yıllık bazda %0,3 artış ile beklentilerin üzerinde geldi. Fakat üretici fiyat endeksi yıllık bazda %2,5 düşüşle beklentilerden daha fazla geri çekildi.

Yurt içinde ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hazırlanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketini sunması bekleniyor.

Genel olarak Çin’in çok uzun vadeli tahvil ihracı haberi Asya Pasifik hisse senetleri piyasalarını yukarı taşırken enflasyon rakamları sonrasında daha karışık bir tablo ortaya çıktı. ABD vadelileri haftaya sınırlı olumlu bir başlangıç yapıyor. Yurt içinde kur 32,21 seviyesine gerilerken, Türkiye 5 yıllık CDS risk primi ise 276,54 seviyesinde bulunuyor.

BIST100 endeksi ise Cuma günü %0,49 oranında azalış ile 10219 seviyesi civarında bir kapanış gerçekleştirdi. Böylelikle endeks haftayı %0,57 oranında düşüşle tamamlamış oldu. Hafta içinde EREGL, SAHOL, BIMAS, KCHOL ve SISE endekse en çok katkı sağlayan hisseler olurken TUPRS, AKBNK, THYAO hisselerinin zayıf performansı endeksi olumsuz etkiledi. Alt sektör endeksleri içinde ANHYT, ANSGR, TURSG, AKGRT hisselerindeki olumlu fiyatlamaya bağlı XSGRT sigortacılık haftayı birinci olarak tamamlarken YUNSA ve DESA gibi hislerindeki artışlara paralel XTEKS tekstil sektör endeksi haftanı diğer kazanan alt sektör endeksi oldu. EGGUB hariç diğer gübre hisselerindeki düşüşlere paralel XKMYA kimya sektör endeksi ise haftanın kaybedeni oldu. Ayrıca hafta içinde EREGL, OTKAR, ASGYO, ENKAI, SOKM ve kamu bankaları (HALKB, VAKBN) endeks üzeri performansları ile dikkat çekenler oldu.

Teknik olarak bakıldığında endeks hafta içinde 10290-10380 bölgesinden gelen satışlarla yatay bir seyir izledi. Bununla birlikte haftayı sınırlı bir geri çekilme ile tamamlamasına rağmen endekste Nisan ayının başından itibaren başlayan yukarı yönlü trend korunuyor. Bu trend içinde 10150-10040 seviyeleri önemli destek noktaları olarak öne çıkıyor. Yukarıda 10290-10380 direnç seviyelerinin aşılması durumunda ise 10500-10600 bölgesine doğru yükselişin devamı beklenebilir. Mevcut teknik görünüme paralel endeksin haftaya yatay bir seyirle başlamasını bekliyoruz.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: DEVA, LOGO, EGGUB, ANSGR, DOHOL.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul