ABD’de istihdam hayalkırıklığı yarattı

ABD’de işverenler Nisan ayında beklenenin oldukça altında kişiyi işe aldı ve işsizlik oranı, insanların iş gücünden çıkmalarının etkisi ile, beklenmedik bir düşüş kaydetti. Bu durum, dünyanın en büyük ekonomisinin hız kaybediyor olabileceğini işaret ediyor.

Tarım dışı istihdam, Mart ayında yukarı yönde revize eilen rakamla 154,000 artmasının ardından, Nisan ayında 115,000 arttı ve altı ayın en yavaş artışını gerçekleştirdi. Bloomberg News’un anketine katılan 85 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, istihdamın 160,000 artması bekleniyordu. İşsizlik oranı yüzde 8.1 ile üç yılın en düşük seviyesine gerilerken, kazançlar değişiklik göstermedi.

Şirketlerdeki iyimserliğin azalması ile birlikte işe almalardaki yavaşlama, ekonominin yüzde 70’ini kapsayan tüketici harcamalarının artması için gereken ücret artışlarının üzerinde baskı oluşturabilir. Fed politika yapıcıları, işsizliğin “yüksek” seviyelerde olduğunu kaydederek, düşük borçlanma maliyetlerini 2014 yılının sonuna kadar devam ettireceklerini vurguluyorlar.

Charlotte, North Carolina’da Wells Fargo Securities LLC kıdemli ekonomistlerinden Mark Vitner, “Emek piyasası çok fazla iyileşmiyor” dedi ve “İşten çıkarmalar yavaşladı, ancak işe almalarda halen güçlü bir kıpırdama yok. Önümüzdeki birkaç ay zor geçecek. Fed’in temkinli duruşu olumlu” değerlendirmesinde bulundu.

Ulaşım, depolama, kamu kuruluşları ve inşaat sektörlerinin tümünde Nisan ayında istihdam azaltması oldu. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin istihdam artışı tahminleri 89,000 ile 210,000 arasında kaldı. Revizyonlarlar sonucu, Şubat ve Mart aylarında istihdam toplam 53,000 daha arttı. Mart ayı tarım dışı istihdam verisi 120,000 artıştan 154,000 artışa revize edildi. İşsizlik oranının ise Nisan ayında yüzde 8.2 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

İstihdam verileri, yeniden seçilmek için aday olan Başkan Barack Obama ile Beyaz Saray’ın politikalarının ABD çalışanlarına çok az yardımcı olduğunu söyleyen Cumhuriyetçi aday Mitt Romney arasında geçecek seçimden altı ay önce geldi.

Kaynak: www.bloomberght.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir