Borsa Yorumu / Acar Menkul – (7.03.2023)

BİST100

Borsa günü yükselişle tamamladı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 3,45 değer kazanarak günü 5.392,31 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 8,21 ve holding endeksi yüzde 5,34 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran bankacılık, en çok kaybettiren ise yüzde 1,25 ile spor oldu.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğu açıklandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nı oluşturan 6 partinin cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğindeki “Liderler Buluşması” na CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katıldı. Temel Karamollaoğlu, 5 saat süren toplantının ardından Saadet Partisi Genel Merkezi önünde toplananlara hitaben yaptığı konuşmada, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıkladı.(AA)

Küresel ölçekte resesyon riskinin azaldığına işaret eden veriler ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yaz aylarında faiz artırımlarını durdurabileceği beklentileriyle küresel piyasalarda risk iştahının arttığını söyleyebiliriz.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek 3 toplantıda toplam 75 baz puan faiz artırabileceğinin öngörüldüğünü belirten analistler, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yarın Senato’da yapacağı açıklamaların piyasaların odağında yer alacağını ifade edebiliriz.

Yurt içinde Hazine nakit dengesi, yurt dışında ise Çin’de dış ticaret dengesi, Almanya’da fabrika siparişleri ve ABD’de toptan stokların öne çıkacağını aktarabiliriz. Borsa İstanbul tarafının ise haftanın ikinci işlem gününe pozitif bir açılış gerçekleştirmesini beklemekteyiz.

VİOP 30 Endeks

VİOP30 Endeks Nisan Kontratı, önceki işlem gününü 6060,50 uzlaşma fiyatından tamamladı. Haftanın ilk işlem gününü %5.39 oranında değer artışıyla tamamlamayan endeks, yakından izlediğimiz 6,000 kritik direncini yukarı yönde kırmış oldu. Böylelikle Ocak ayında başladığı kısa vadeli düşüş trendini tamamlayan kontrat tarafında, ilk aşamada 6,250 başta olmak üzere 6,380 ve 6,640 seviyelerinin test edilebileceği kanaatindeyiz. Geri çekilmelerde ise 5,500 seviyesini ana destek noktası olarak görmeye devam ediyoruz.

Kaynak: Acar Menkul