Petrol yükselişe geçti

ABD’de petrol stoklarının azaldığını gösteren veriyle petrol düşüşünü sonlandırdı ve yeniden yükselişe geçti. Dün Suudi Arabistan’ın üretimi artırabileceğini açıklamasıyla fiyatlar gerilemişti.

Vadeli kontratlar dün yüzde 2.3 oranında düşmesinin ardından bugün yüzde 0.7’lik kısmını telafi etti. Amerikan Petrol Enstitüsü’nün dün açıkladığı verilere göre ABD’de stoklar geçen hafta 1.4 milyon varil azaldı. Bugün de Enerji Bakanlığı’nın stokların 2.2 milyon varil arttığını açıklaması bekleniyor. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali El Naimi, ülkede üretimin yüzde 25 kadar artabileceğini bildirdi. Petrol fiyatları İran endişeleriyle bu sene yüksekte seyrediyor.

Australia & New Zealand Bank’ta emtia birimi müdürü olan ve bu yıl Brent petrolün 121 dolar seviyesinde olacağını öngören Mark Pervan, “İkinci yarıda özellikle ABD ve Çin tarafında daha iyi talep görebiliriz” dedi.

Mayıs teslim petrol kontratı Mymex elektronik işlemlerde 79 sent artarak 106.86 dolar oldu. Dün kontrat 106.07 dolarla 15 Mart’tan beri en düşük kapanışı yapmıştı. Süresi dolan Nisan kontratı da 105.61 dolardan işlem gördü.

Mayıs teslim Brent tipi petrol ise Londra’daki ICE Futures Europe’ta 32 sent arttı ve 124.44 dolardan işlem gördü. Avrupa’nın gösterge kontratı New York’ta işlem gören Batı Teksas petrolüne oranla 17.93 dolar prim yaptı.

Kaynak: www.bloomberght.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir