Dolar Yorumları / Ziraat FX – (17.10.2022)

USD/TRY: Perşembe günkü yüksek ABD enflasyon rakamlarının ardından cuma günü de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin detaylarında enflasyon beklentilerinin yükseldiği gözlendi. Bu da ABD tahvil faizinin yükselmesine neden olurken, 10 yıllık faiz %4’ün üzerinde kapattı. Bu haftaya başlarken ise ABD on yıllık faizinin %4’ün hafif altına sarktığını ve cuma günü borsalardaki düşüşün ardından vadelilerin artıda seyrettiğini izliyoruz. Dolar endeksi (DXY) de geriliyor. İngiltere’deki haber akışıyla Sterlin’deki prim DXY’yi aşağı çektiği söylenebilir. Vergi indirimlerinden geri adım Sterlin’deki primin ana nedeni ki İngiltere’nin yeni maliye bakanının açıklamaları da daha fazla geri adım açıklanabileceği beklentisini ön plana çıkarıyor ve bu da değer kazanımını güçlendiren bir unsur olarak dikkat çekiyor.

Bu hafta ABD’de ikincil önemli veriler ve bazı önemli şirketlerin üçüncü çeyrek finansalları izlenecekken, Avrupa’da enflasyon verileri ile İngiltere kaynaklı haber akışı takip edilecek. Yurtiçi tarafta ise perşembe günkü TCMB faiz kararı öne çıkıyor. TCMB, geçen ayki toplantısında politika faizini, 100 baz puan indirerek %12 seviyesine çekmişti. TCMB’nin, bu haftaki toplantısında da politika faizini 100 baz
puan indirerek %11 seviyesine çekmesi bekleniyor. Fiyatlamalar tarafına bakıldığında, yurtdışında oynaklığa neden olan gelişmeler ve TCMB beklentilerine karşın dar bir bantta hareket etmeye devam eden Dolar/TL’de bu eğilimin sürebileceğini ve kurun 18,52 – 18,64 seviyeleri arasında dalgalanabileceğini düşünüyoruz.

Kaynak: ZiraatFX Günlük Bülten