Borsa Yorumu / İnfo Yatırım – (18.08.2022)

BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

Piyasalarda risk iştahı artmaya devam ediyor. Çin’de makroekonomik verilerin beklentinin altında gelmesi ve sürpriz 10 baz puanlık kredi faiz indirimi Asya tarafını karışık seyrettirse de global piyasalar ABD piyasaları ABD makroekonomik verileri ile yükselmeye devam ediyor. ABD’de TÜFE’nin gerilemesinin ardından hafta başında gelen Sanayi Üretim ve KKO verilerinin beklentilerden iyi gelmesi risk iştahını güçlendiriyor. Ancak hala risk unsurlarının kapıda olması ile güvenli liman olarak dolara olan talepte artmaya devam ediyor.

İngiltere’de enflasyon, beklentilerin üstünde gelerek 40 yıl sonra çift haneyi gördü. Haziran’da %9,4 olan TÜFE Temmuz ayında %10,1’e yükseldi. Avrupa piyasaları Euro Bölgesi’nin teknik resesyona girmemesi ile bir nebze rahatlasa da yüksek gelen İngiltere enflasyon sonrası endişeler artıyor. Yüksek enflasyon nedeniyle faiz artırımına ilk giden gelişmiş ülke MB’si olan İngiltere’de bu ayda yüksek gelen enflasyon ile faiz artırımı beklenebilir. BOE Başkanı Andrew Bailey faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduğunun sinyalini vermişti.

Yurt içinde ise Salı günü S – 400 haberleri sonrası volatilitenin yüksek olduğu günü geride bırakan BİST100 endeksi dün bankacılık sektörü önderliğinde genele yayılan yükseliş ile yeni rekorlarını kırdı. Dün de hem gün içi en yüksek hem de kapanış rekorunu kıran BİST100 endeksi yurt içi dinamiklerin etkisi ve globaldeki risk iştahının artmasıyla yükselmeye devam etti. Bugün yurt içinde TCMB faiz kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’le görüşmesi yurt içinde yakından takip edilecek.

Kaynak: İnfo Yatırım Hisse & VİOP Günlük Bülten