Dolar Yorumları / Ziraat FX – (17.06.2022)

USD/TRY: Fed’in ardından dün İngiltere ve İsviçre Merkez Bankaları da faiz artırım kararı alırken, küresel büyüme kaygıları tekrar ön plana çıktı ve borsalarda sert satışlar yaşandı. ABD ekonomisine yönelik endişelerle Dolar değer kaybetti. Avrupa Merkez Bankasına yönelik şahin beklentiler de artarken, Dolar endeksi (DXY) %0,8 oranında düşüş kaydetti. DXY’deki düşüşe karşın risk iştahındaki zayıflık nedeniyle çoğu Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimi baskı altında kaldı.

Bu sabah ise Fed’e rağmen politika duruşunu değiştirmeyen Japonya Merkez Bankası’nın toplantısı izlenirken, risk iştahında toparlanma gözleniyor. Dolar ise tekrar yükselişte. Şu aşamada Fed öncülüğünde çoğu gelişmiş ülkelerin sıkılaştırma adımları kırılganlık yaratabilir ve risk iştahındaki toparlanmalar geçici olabilir. Bu kapsamda, GOÜ para birimleri zayıf kalabilir. Risk iştahındaki kırılganlık ve tekrar yükselişe geçen ülke risk primimiz (5 yıllık CDS bu sabah 839 baz puanda) ile enflasyonist ortam da TL’de baskı oluşturabilir. Ancak, geçen hafta ekonomi yönetiminin açıkladığı makro tedbirlerin kurdaki
yükselişleri sınırlandırmaya devam edebileceği görüşümüzü koruyoruz. Bu kapsamda, Dolar/TL’de 17,44 seviyesinin altında fiyatlamanın sürebileceğini düşünüyoruz. Diğer yandan, olası düşüşlerde 17,19 bölgesi yakın destek olarak izlenebilir.

Kaynak: ZiraatFX Günlük Bülten