EURUSD veya mücadele ne olur?

Corona Covid 19 kaynaklı dünyadaki ekonomik dönüşümden her kesim nasibini almaya devam ediyor. Beklentilere göre yeni versiyonlar ve dalgaları söz konusudur. Corona bonolarının piyasaya sürüleceği haberleri de gelişmelere yön verirken, esas mesele borç verme davranışları üzerinden gelişmektedir. Oluşan haberleri takip etmekte zorlanacağımız açıktır.

Zaman çizelgesini açarak olayları yerleştirmeden ilerleyelim: dedektif olabilecek durumda değiliz, yığınla kaynağı çözmek zor olacaktır. Bunun yerine, zaman çizelgesindeki değişimlerden fayda üretebiliriz. Faydanın karşılığı portföy iyileştirmesi olacaktır. Geometrik modellerimizi buna göre kurguluyoruz.

Son 12 ayın hikayesi

Evet, dolar endeksi gibi dalgalanan parite için paralel hareket görebiliriz ama detaylarda farklar ortaya çıkacaktır.  İki aylık ve altı aylık dönem olarak gelişmelere kısaca bakalım:

Nisan – Mayıs: Günlük ortalamada sıfır kazanç getiren dönem yaşandı. Yani 2 ayın günleri ne kadar hareketli olsa da ortalama günlük getiri sıfırda kalmıştır.

Haziran – Temmuz: Haberlere bakmadan incelemelerimiz devam etmektedir. Performansı oluşturan hareketlerin derinliği veya yatay seyri geleceği belirlemek için işaret vermektedir. Haziran ayıyla başlayan yükseliş ve temmuzda gelen düşüş nasıl açıklanabilir ? Önceki 2 ayda görülen tempo geometrisi, sonraki dönem için az da olsa yükseliş potansiyeli sağlamıştır. Haziran ayı için ancak yeterli olmuştur.

Biten 4 ayın sonunda % 1 kadar düşüşe karşılık oluşan kırılımlar geleceğin hareketi için ipuçları veriyor.

Ağustos – Eylül: Önceki 4 ayda, sadece haziran ayında iyi performans gösteren parite neden düşmüştür? Ağustos ve eylül olarak 2 ayda da düşüyor olması geçmiş aylardaki tempo kırılımının sonucudur.

Gelecek yazılarda devam edeceğiz ama 12 ayın getirdiği hikayeyi önemsemek gerekir.  Son 12 aydaki tempo kırılımları günlük bazda yüksektir: 2020 içinde belirgin olması mücadelenin şiddetleneceğini göstermektedir. Şubattan marta geçiş ve Corona Covid 19 salgın sürecini model tasarım açısından önemsemek gerekir. Sadece 5 yıla bakarsak da 2018 bahar kırılımı çok önemlidir. Tasarımın başlangıç noktası olarak da görülebilir.            

Muhafazakar veya agresif her tür performans gerektiren varlık  sınıflarında işlem yaparken klasik metod çözümlerden daha iyisi keşfedilebilir, fırsatı yakalayan grafik bakış için faydalı vaka eğitimleri: https://www.paraborsa.net/iletisim/

Günlük hayat, reel ekonomide ticari yavaşlama ve dalgalanma döneminde, sürdürülebilir büyüme ölçekli kalmayı düşünen firmalar için nakit üretip büyüme odaklı ticari yatırım ve pazar keşfi vaka çalışması:  http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html