Euro, kriz endişelerine bir kez daha yenik düştü

İtalya’da tahvil faizlerinin artışıyla Avrupa’daki krize ilişkin endişeler arttı. Euro, dolar ve İsviçre frankı karşısında ağır yenildi aldı.

Euro Bölgesi’ndeki borç krizine ilişkin endişelerin, İtalya’daki tahvil faizlerinin yükselmesiyle yeniden artması, euroya değer kaybettir. İsviçre frankı karşısında ilk kez 1.10’un altına düşen euro, dolar karşısında da geri adım attı.

Avrupa’nın ortak para birimi euro, dolar karşısında 21 Temmuz’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Euro, yen karşısında da son 3 ayın en uzun süreli değer kaybına işaret ediyor.

İtalya’nın 10 yıllık hazine tahvillerinin getirisi 1997’den bu yana en yüksek seviyelere tırmandı.

İsviçre’de mağaza satışlarının olumlu gelmesi ve imalatın büyümesinin beklenmedik şekilde hızlanması, frankı destekledi ve frank 16 önemli para biriminin hepsi karşısında değer kazandı. Avustralya  doları ise merkez bankasının tahmin edildiği gibi faiz artışına gitmemesi üzerine geri adım attı.

Piyasaların yeniden İtalya’ya ilişkin endişelerin arttığına dikkat çeken Barclays Plc’nin döviz stratejistlerinden Sara Yates, bunun euroyu da zayıflattığını söyledi. Yates, “küresel büyümeye ilişkin beklentilerin de belirsiz olduğunun” altını çizdi.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.5 kayıpla 1.4174 seviyesine gerilerken, yen karşısında da yüzde 0.1 düştü ve 109.89 seviyesinden işlem gördü. Euro, yen karşısında 9 Mayıs’tan bu yana en uzun süreli düşüşünü yaşıyor. Avrupa’nın ortak para birimi euro, İsviçre frankı karşısında da yüzde 1.6’yla ağır bir yenilgi aldı ve 1.09877’ye geriledi.

İtalya’nın 10 yıllık hazine kağıtlarının getirisi ise, benzer vadeli Almanya’nın hazine tahvillerine kıyasla, Euro döneminin rekor seviyelerine çıktı.

Kaynak: http://www.bloomberght.com/kuresel-piyasalar/haber/935233-euro-kriz-endiselerine-bir-kez-daha-yenik-dustu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir