Piyasa Yorumu
Almanya seçimleri sonrası piyasa beklentimiz
Almanya’da Pazar günü gerçekleşen genel seçimler sonucunda Angela Merkel’in liderliğini yaptığı CSU/CDU bloğu %33 oranında oy alarak birinci oldu. Cuma günü sizlerle paylaştığımız beklenti raporumuzda da belirttiğimiz üzere, 2013 seçimlerinde %41 civarında oy alan Merkel’in bu seçimlerde oy kaybetmesi ve bu seçimde %35 – %40 aralığında bir oya sahip olması bekleniyordu. Ancak Merkel’in beklentilerin üzerinde bir oy kaybı yaşadığı görülüyor. Bu seçim, uluslararası basında “Merkel’in en kötü zaferi” olarak nitelendiriliyor.
Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) ise oyların yalnızca %20’sini alması büyük bir hezimet olarak nitelendiriliyor. Aşırı sağcı AfD (Almanya İçin Alternatif) partisinin ise %13 oyla Alman federal Meclisi’ne ilk kez girmiş olması, aşırı sağın Avrupa’daki yükselişinin hız kazanarak devam ettiğinin altını çizen endişe verici bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Böylelikle Alman Federal Meclisi’ne Merkel’in CDU/CSU bloğu (%33), koalisyon ortağı SPD (%20,6), aşırı sağ AfD (%13), Avrupa Liberal Demokrat ve Reform Partisi FDP (%10,6), Sol Parti (%9,1) ve Yeşiller (%8,9) olmak üzere toplam 6 parti girdi.
En önemli gündem maddesi Merkel’in hangi parti ile koalisyon kuracağı. Cuma günü sizlerle paylaştığımız raporumuzda da belirttiğimiz üzere, 2013 yılındaki seçimlerde %5 barajını geçemeyen Avrupa Liberal Demokrat ve Reform Partisi (FDP) bu seçimlerde barajı geçerek %10,6 oranında oy aldı. Bu noktada Merkel’in CDU/CSU bloğunun bu seçimlerde liberal parti ile bir koalisyona gidebileceği konuşuluyor. Öte yandan, Yeşiller partisinin de Pazar günkü seçimlerde beklendiği üzere %9 civarında bir oy alması sonrasında CDU/CSU, FDP ve Yeşiller’den oluşan bir koalisyon hükümetinin de kurulabileceği ihtimali artmış durumda. Avrupa odaklı bir parti olan Liberal Parti, AB ile olan bağları güçlendirme yanlısı olması nedeniyle Merkel’e daha yakın bir kanatta bulunuyor. SDP, Merkel’in göçmen politikasını sert bir dille eleştiriyor olması nedeniyle CDU/CSU bloğu ile arasında ciddi anlaşmazlıklar barındırıyor. Almaya’da CDU/CSU bloğu SDP koalisyonunun bozulması ve bunun yerine Merkel’in Liberal parti ve Yeşiller ile bir koalisyon hükümeti kurması, piyasalar tarafından olumlu algılanabilir. Ancak, AfD’nin güç kazanması ile Merkel’in elinin zayıflaması ve kurulacak olan koalisyonun daha fazla “ses” içerecek olması da, Almanya meclisi içerisindeki anlaşmazlıkların artabileceğinin sinyalini veriyor.
Seçim sonuçları sonrasında euronun sert bir tepki vermediğini görüyoruz. Angela Merkel’in güç kaybetmiş olmasına rağmen seçimlerden birinci çıkması sonrasında EURUSD paritesi akabininde 1,19 seviyesinin altını görmüş olsa da tekrar sözkonusu seviye üzerindeki hareketini sürdürmeye devam ediyor. Ancak bu noktada, Avrupa’nın en güçlü lideri ve entegrasyonunun önde gelen isimi olan Merkel’e desteğin zayıflaması, orta vadede euroya olan güvenin de azalması olarak kendini gösterebilir. Bununla birlikte, kısa – orta vadede EURUSD paritesinde 1,1950 seviyesi üzerinde bir hareket görmeyi beklememekle birlikte, seçim sonrası Merkel’in elinin zayıflamış olmasının bir panik ortamı oluşturabileceğini ve EURUSD paritesinin ilk etapta 1,18 seviyesini hedef alacak şekilde satış baskısına maruz kalabileceğini düşünüyoruz.
TL’ye yansıması tarafında ise: Kuzey Irak’ta bugün gerçekleşecek olan referandum nedeniyle yurt içi piyasalarda bir satış eğilimi olduğu görülüyor. Söz konusu eğilimin kurun yükseliş çabasını destekleyebileceğini düşünüyoruz. Bu çerçevede kurun 3,5150 seviyesi üzerinde tutunması durumunda ilk etapta 3,53 seviyesini hedef alabileceği görüşündeyiz.