Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (28.10.2015)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Bu akşam FED faiz kararı ve karar metni yayınlanacak. Faizlerde bir değişiklik beklenmiyor ancak karar metnindeki ifadeler önemli olacaktır. Diğer taraftan, Aralık ayındaki faiz artırım ihtimali %34,7 olarak fiyatlanıyor. Ayın 14’ünde bu oran yalnızca %24 idi. Bu da bir miktar kafa karışıklığı yaratırken, FED belirsizliğiyle küresel piyasalarda risk iştahı zayıf. Dün Garanti Bankası’nın beklentilerin altında kalan finansal sonuçlarının da etkisiyle endeksin güne satıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Diğer taraftan dün, 78.200 seviyesinden tepki alımları gelirken kısa vadeli teknik olarak alım yönünde bir görüntü oluştuğunu görüyoruz. Yarın Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla kapalı olan ve bugün yarım gün açık olan Borsa İstanbul’un dünkü kapanış noktası olan 78.663 noktasının üzerine çıkması durumunda gelebilecek olası alımlar bizim için sürpriz olmayacaktır. Bu kapsamda, alıcılı bir görüntü oluşması durumunda, 79.200 direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Aksi durumda 78bin seviyesi ana destek konumunda. Ek olarak, TCMB Başkanı Erdem Başçı saat 10:30’da Enflasyon Raporu’nun tanıtım toplantısında sunum yapacak. Toplantıda piyasa iki ters kuvvetin net etkisini anlamaya çalışacak ve FED’e endeksli durumun sürüp sürmediğini sorgulayacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Garanti Bankası (GARAN, Öneri “EKLE”, Sınırlı Negatif): Garanti Bankası’nın net dönem karı 2015 yılının üçüncü çeyreğinde 512,7mn TL olarak gerçekleşmiş (bir önceki çeyreğe göre %50,6 oranında düşüş) ve hem beklentimiz olan 658mn TL’nin, hem de ortalama piyasa beklentisi olan 586mn TL’nin altında kalarak olumsuz bir görüntü sergilemiştir. Ayrıntılar için tıklayınız.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri EKLE”, Nötr): Yapı Kredi Bankası’nın 2015 yılının üçüncü çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %22 oranında gerileyerek 317.7mn TL ile piyasa beklentisinin (312mn TL) bir miktar üzerinde, bizim beklentimizin (347mn TL) ise altında gerçekleşmiştir. Ayrıntılar için tıklayınız.

Turkcell (TCELL, Nötr): Turkcell grubunun 2015 yılının üçüncü çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %16,5 oranında azalarak 631mn TL olurken piyasa beklentisine (609mn TL) paralel gerçekleşmiştir. Satış gelirlerini ve brüt karlılığını sırasıyla %6,4 ve %7,3 oranında arttıran şirketin operasyonel giderlerindeki artış ve esas faaliyetlerden diğer giderler (dava ve ceza karşılık giderleri, ticari sözleşme fesih giderleri vs.) net faaliyet karını olumsuz etkileyerek %11,2 oranında gerilemesine ve 952mn TL olarak gerçekleşmesine neden olmuştur. 2015 yılının 3. çeyreğinde %8 azalarak 188mn TL olarak gerçekleşen net finansman giderleri ve %15 oranında azalan vergi giderleri de net dönem karını desteklemiş ve ana ortaklık net dönem karı 631mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Ayrıca şirket dün akşam gerçekleştirdiği telekonferansta 2015 yılı sonu hedeflerine dair bir bilgilendirmede bulundu. Grubun 2015 yılı sonu FAVÖK marjı %32-%32,5 oranında yükseltilirken, yatırım harcaması/satış rasyosunun gelecek 3 yıl ortalamasının %16-17 arasında olacağı beklentisi bulunmaktadır.

Otokar (OTKAR, Öneri “TUT”, Sınırlı Pozitif): Otokar’ın 2015 yılının üçüncü çeyreğinde net dönem karı 16,5mn TL ile beklentimizin olan 27mn TL’nin altında gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı döneminde kaydedilen 1,3mn TL’lik net kar rakamına göre oldukça olumlu bir görüntü sergilemiştir. Tahminimizdeki sapmada satış gelirlerinin beklentimizin altında kalması etkili olmuştur. Şirketin satış gelirleri, satış adedindeki %28’lik artışın etkisiyle bir önceki yılın aynı dönemine göre %47,7 oranında artarak 345mn TL’ye ulaşmıştır. Özellikle zırhlı araç satışlarındaki artış kar marjını olumlu yönde desteklemiş ve brüt kar ise aynı dönemde satış gelirlerinin üzerinde %69 oranında artmıştır. Diğer faaliyet gelirlerinden elde edilen 23mn TL de net dönem karını desteklerken net finansman giderlerinin 12mn TL’den 30mn TL’ye yükselmesi ise net dönem karının daha fazla yükselmesini engellemiştir. Şirketin dokuz aylık net dönem karı da ilk yarıda kar elde edememesine bağlı olarak üçüncü çeyrekle aynı seviyede gerçekleşmiştir.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “AL”, Nötr): 25 Ekim 2015 tarihinde Açık Artrıma Usulüyle satışa sunulan ticari ünitelerden 71 adetine teklif gelmiştir. söz konusu ünitelerin KDV Dahil muhammen satış fiyatları toplamı 38mn TL iken, ihale sonucunda alınan tekliflere göre satış fiyatları toplamı 44mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Türk Telekom (TTKOM, Nötr): Reuters’ta yayınlanan habere göre şirket yıl bitmeden 5 yıl vadeli 500 milyon dolara kadar kredi sağlamak için bankalarla görüşüyor.

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu’nca; bir adet A320, bir adet B737NG ve bir adet A330 simülatörünün 2016 yılında teslim alınmak üzere satın alınmasına karar verildiği duyurulmuştur.

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Sınırlı Pozitif): Anadolu Hayat Emeklilik’in net dönem karı 3Ç2015’te bir önceki çeyreğe göre %8,7 oranında artarak 35,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2015 yılının ilk dokuz ayındaki net dönem karı ise %61 oranında artarak 117,6mn TL olarak gerçekleşmiştir

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Nötr): Dolaylı bağlı ortaklığı Raintrade Petrokimya ve Dış Ticaret, Negmar Denizcilik’deki Gübre Fabrikaları’nın %40 paylarını satın almak için bağlayıcı bir teklif sunmuştur.

Jantsa (JANTS, Negatif): Şirketin 3. çeyrek net dönem karı %80 gerilemeyle 1.1mn TL oldu. Brüt kar %44 gerilemeyle 8.5mn TL’yi gösterirken, esas faaliyetlerinden diğer gelirlerindeki artış sebebiyle faaliyet karı %2 artışla 7.6mn TL oldu. Öte yandan şirketin finansman giderleri geçen senenin 6.4mn TL üzerinde 6.7mn TL ile oldukça yüksek bir seviyeye çıktı. İlgili döneme denk gelen ertelenmiş vergi gelirinin de desteği ile şirket net zarar yazmadan Temmuz-Eylül dönemini kapatmış oldu.

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji Sektörü: Rusya ile doğalgaz indirim konusunda anlaşma sağlanmaması nedeniyle 26 Ekim tarihinde uluslararası tahkime başvuruldu. Rus basınına konuşan Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov, Türkiye’nin doğalgaz fiyatında indirim konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine uluslararası tahkime başvurduğu ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Gazprom sözcüsü, “Rusya, Türkiye için doğalgaz fiyatında indirim yapabilir. Böyle bir olanak sözleşmede öngörülmekte. Bu durumda 2 gelişme olasılığı olur, ya uluslararası tahkime kadar anlaşma ya da tahkim kararı. Türkiye’nin uluslararası tahkime başvurması normaldir. Sözleşmede öngörülmekte.” dedi. Kaynak: Dünya

İletişim Sektörü: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından, 4,5G ihalesine ilişkin 26 Ağustos’ta yapılan ihaleyi kazanan operatörler, toplam 2 milyar euro olan ilk ödemelerini dün Hazine’ye yaptı. Operatörlerden Vodafone ödemesini peşin yaparken, Avea ve Turkcell ise ilk taksit ödemelerini gerçekleştirdi.

Akaryakıt Sektörü: Akaryakıt ürünlerinden motorinde dün gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere indirime gidildi. Motorinin litresi 4 kuruş ucuzlayacak.

İnşaat Sektörü: Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından hazırlanan “Ekim Ayı Sektör Raporu” açıklandı. Rapora göre, ilk 3 çeyrekte konut inşaat maliyetleri %9,3 artış gösterdi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ziraat Katılım Bankası: Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan, kamu olarak pastayı büyütmeye geldiklerini belirtti. Osman Arslan, 5 aylık süreçte 16 şubeli bir banka haline geldiklerini söyledi. İlk yaptıkları planlarda bu yıl sonuna kadar 20 şube açmayı düşündüklerini ama gerçekleşmenin 21 şubeyle olacağını söyleyen Arslan, “2016 yılını 50, 2017’yi 100, 2018’i 170 ve 2023’ü 500 şube ile tamamlamak istiyoruz, dedi. Proje finansmanında etkin bir katılım bankası olmak istiyoruz” vurgusunu yapan Osman Arslan, “Tarım sektörünü de kapsayacak şekilde bütün sektörlerde proje finansmanında yer alacağız” açıklamasında bulundu. Kaynak: Dünya

İpek Enerji (IPEKE, Sınırlı Negatif): Şirket tarafından yapılan duyuruya göre Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı ile şirketin yönetim kuruluna kayyum atanması kararı verildiği ve atanan kayyumların işlerine başladığı duyurulmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir