Piyasa Yorumu / Gedik Private – (06.10.2015)

Gündeme dair

  • ABD vs Rusya

ABD ve Rusya yetkililerince yapılan açıklamalar soğuk savaş dönemini akıllara getirmekte. Türkiye’yi de yakinen ilgilendirmekte. ABD Savunma Bakanı, Suriye’deki çatışmaya müdahil olan Rusya Devlet Başkanı’nı “ateşe benzin dökmekle” suçladı. Pentagon şefi Carter’a göre dört senedir devam eden Suriye’de iç savaşı bitirmenin yolunun IŞİD’i mağlup etmekten ve Beşşar Esed’in olmadığı bir geçiş hükümeti kurmaktan geçmekte.

Borsa ve Vadeli İşlemler

  • Piyasamız kendisinden beklediğimizi bize vermeye devam ediyor. Yüzde 3’lük yükselişle 80.000 hedefine doğru çok sağlam bir adım atmış olduk.

Biz bu hareketliliğin bugünde devam etmesini bekliyoruz. 76.900 seviyelerinden kapanan endeksin, 77.200-77.300 aralığında aşması gereken bir sıkıntısı var. Burada ne yapacağını açıkçası çok merak ediyoruz. Takipçisi olacağız.

FX ve Türev Piyasalar

  • Eğer umudun gerçekler üzerine bir zaferini örnek göstermek gerekirse bunu Cuma günü ABD piyasalarını izleyerek görebiliriz. Boğalar gün boyu endişelerden ardından son 40 yılın en düşük iş gücü katılımı ile hayal kırıklığı yaratan NFP verisinden sonra tekrardan parasal genişleme ümidiyle oyuna geri dönmüş oldu.

Cuma gelen veriler gerçekten oldukça kötü ve bu piyasaları tarafından coşku ile karşılandı. Buna bağlı olarak EUR “funding curriceny” özelliği kullanılarak özellikle AB borsalarına gelen alımları etkisi ve  ECB’ nin parasal gevşemeye devam edeceği beklentileri ile yeniden güç kaybetti. Bu durum, peki ne kadar devam edecek.? Açıkçası, aceleci olmayıp bu hafta son çeyreğin ilk haftasında piyasaları gözlemek gerektiği daha akılcı bir davranış olacağı kanısındayız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir