Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (23.06.2015)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

TUIK’in açıkladığı tüketici güven endeksi 66,4 değerine yükseldi. Hane-halkı borçluluğunun geçtiğimiz sene başında uygulanan kredi kartı tedbirleriyle sürdürülebilir seviyelerde kalması bu sene tüketimi destekleyici unsur. Sağlıklı hane-halkı bütçesi 2015 yılında iç tüketimin büyümeyi destekleyeceğine işaret etmekte. Bundan sonra yatırımların da canlanması Türkiye’nin rahatlıkla %4 üzeri büyüme hızlarını yakalayabilmesini sağlayabilir. İktisadi faaliyet hisse senetlerinin seçim sonrası kayıplarını telafi etmesini sağlarken tüketici kredilerindeki görünüm bankalar için pozitif.

Koalisyon beklentileri ile iyimserlik sürüyor. Lira ve Lira varlıklar bu beklentiyle destek bulmaya devam ediyor. Dolar/TL son bir haftalık süreçte diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha iyi bir performans sergileyerek 2,66’ya kadar düştü. Gösterge tahvil de tek haneli rakama kadar geriledi. BIST100 de dün yükseliş kaydederek 83.426 seviyesinden günü kapattı. Şu aşamada 79bin seviyesinden başlayan yükselişle birlikte kar satışları gündeme gelebilir. Ancak bunun gerçekleşmesi için temel tarafta veri veya haber akışıyla desteklenmesi gerekebilir. Bu kapsamda siyasi taraftan gelebilecek olumsuz bir söylem, bugün öğleden sonra açıklanacak ABD verilerinin iyi gelmesi ve TSİ 14:00’de Para Politikası Toplantısında TCMB’den olası sürpriz faiz hamlesi (faizlerde bir değişiklik beklenmiyor) satış nedenleri olarak görülebilir. Ayrıca yurtdışı piyasaların satışlarla karşılaşması, yurtiçi piyasalarda kar realizasyonları için bahane olabilir. Aksi durumda kar satışlarının sınırlı kalmasını ve yurtiçindeki iyimserliğin devam etmesini bekliyoruz. Önemli dirençleri aşan endeks için şu aşamada 85bin ara direnç seviyesi olarak bir sonraki bariyer. Olası satışlarda ise 82.500 seviyesi takip edilebilir. Endeksin güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Ek olarak, dün AB liderler zirvesinde, Yunanistan’ın sunduğu paket olumlu karşılandı ve son dakika anlaşma olasılığını güçlendirdi.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka, GMTN programı kapsamında 31,4mn USD tutarında ihraç belgesi düzenlediğini duyurmuştur.

İş Bankası (ISCTR, Öneri “AL”, Nötr): Banka, GMTN programı kapsamında 500mn JPY (yaklaşık 4,1mn USD) tutarında ihraç belgesi düzenlediğini duyurmuştur.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka, MTN programı kapsamında 5,4mn USD tutarında ihraç belgesi düzenlediğini duyurmuştur.

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “AL”, Nötr): Vakıfbank, GMTN programı kapsamında farklı vadelerde olmak üzere 5,4mn EUR, 20,6mn EUR, 27,6mn EUR tutarında ihraç belgesi düzenlediğini duyurmuştur.

Anadolu Cam (ANACM, Sınırlı Pozitif): Anadolu Cam Sanayii bağlı ortaklıklarından Anadolu Cam Eskişehir Sanayi’nin yıllık 90bin ton kapasiteli 3. fırını dün itibari ile ateşlenmiş olup, ateşlenen fırın ile birlikte Türkiye’de yıllık kapasite 10 fırınla 1,01mn tona ulaşmıştır.

Türk Hava yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): Şirket Avusturya’da Viyana ve Salzburg’dan sonra 3’üncü nokta olarak Graz’ı uçuş ağına bağladı. Graz seferleriyle birlikte Türk Hava Yolları’nın Avrupa’da uçtuğu şehir sayısı 105’e yükseldi.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir Çelik Sektörü: Dünya Çelik Derneği (worldsteel) verilerine göre, 2015 yılının ilk 5 ayında küresel ham çelik üretimi %1,6 oranında gerileyerek 675mn ton olmuştur. Çin dünya ham çelik üretiminde ilk sırada yer almaya devam ederken, Türkiye ise 9. sırada kalmaya devam etmektedir. Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’nin toplam ham çelik üretimi, önceki yılın aynı dönemine kıyasla %5,9 oranında düşüş göstererek 13.34 milyon ton seviyesinde kalırken Mayıs ayında da üretimin daraldığı görülmektedir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Sinpaş GYO (SNGYO, Sınırlı Pozitif): Sinpaş GYO payları ile ilgili olarak 0,77 fiyatla 1milyon adet alış işlemi Grup Şirketlerinden Seranit Granit Seramik tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Seranit Granit Seramik’in Sinpaş GYO sermayesindeki payları 22 Haziran tarihi itibariyle %0,71’e çıkmıştır.

SAF GYO (SAFGY, Nötr): Ülker grubu, Acıbadem Akasya projesiyle öne çıkan SAF GYO’nun yüzde 26’sını Akkök’e satıyor. Fortune, Ülker grubunun bu devir işlemi için Rekabet Kurumu’na başvuruda bulunulduğunu yazdı. Yıldız Holding, Murat Ülker ile Ahsen Özokur’un payları Akkök Grup’a geçecek. United Biscuits alımının ardından Ülker Grubu’nun üst düzey yöneticileri bazı varlıklarını elden çıkartabileceklerini bildirmişti. Saf GYO’da, Dinçkök grubunun yanı sıra, Sinpaş’ın da hisseleri bulunuyor. Kaynak: Milliyet

Vakıf GYO (VKGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket portföyünde bulunan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’ndeki arsaları üzerine inşa edilecek Vakıfbank Genel Müdürlük Hizmet Binası ve Tesisleri projesine ait inşaat yapı ruhsatlarının alındığını duyurulmuştur.

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirket Kızıldere 4 Jeotermal Santral Projesi için ön lisans aldı.

Global Menkul Değerler (GLBMD, Nötr): Bağlı ortaklığı Eczacıbaşı Yatırım Menkul Değerler ile birleşme kararı aldı. Bu birleşme kararı nedeniyle ayrılma hakkı doğmadığı açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir