Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (19.06.2015)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Güvercin FOMC sonrasında FED riski şu an için gündemden çıkmış oldu. Yunanistan belirsizliği volatilite kaynağı olmaya devam ediyor, ancak yurtiçi piyasaların ana gündem maddesi hükümet kurma süreci ile gelişmeler olmaya devam edecektir. Dün Yüksek Seçim Kurulu, seçimlerin kesin sonuçlarını açıkladı. Buna göre Milletvekilleri 23 Haziran TBMM’deki yeminlerinin ardından, TBMM Başkanı seçimi ile ilgili ilk tur oylama 28 Haziran Pazar günü yapılacak. Meclis Başkanı’nın seçilmesinin ardından 45 gün içinde yeni hükümetin kurulması gerekiyor. İlk tur oylaması öncesinde koalisyon görüşmeleri hız kazanabilir. Şu ana kadarki süreçte erken seçim gibi belirsizlik yaratacak önemli bir gelişme, söylem vs. gerçekleşmedi. Piyasalarda koalisyon ihtimalini kısmen fiyatlamaya devam ederek pozitif tarafta durmakta. Biz, hükümet kurma ile ilgili sürecin uzun sürmeyeceğini (olası erken seçim kararı ile seçimlerin kış şartlarında zorlu geçeceği vs.) ve koalisyonun kurulacağını düşünüyoruz. Koalisyon kurulacağı yönündeki beklentimizin ana nedenlerini, siyasi partilerin erken seçim riskini almak istemeyecekleri ve başta ekonomi ile çözüm süreci olmak üzere Suriye sınırında yaşanan gelişmelerin bir an önce kontrol altına alınması gerekliliği şeklinde sıralayabiliriz. Bundan dolayı da endekste uzun pozisyon alınmasını öneriyoruz. Yüksek betaları nedeniyle bankalar veya Ak Parti’nin içinde olduğu bir koalisyon ile içinde kamu payı bulunan hisseler tercih edilebilir. Seçim sonrasında Ak Parti’nin tek başına hükümet kuramayacağı belli olduktan sonra söz konusu hisseler daha fazla satışla karşılaşmıştı. Teknik olarak 82.500 seviyesinin üzerindeki kapanışta 86.500 seviyesi gündeme gelebilecekken, ilk etapta bu seviyeyi takip ediyor olacağız.

ŞİRKET HABERLERİ

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): Şirket ile Filipin Hava Yolları, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak kod paylaşımı anlaşması imzaladı.

Turkcell (TCELL, Pozitif): Şirketin %55,04’üne sahip olduğu Hollanda’da kurulu bağlı ortaklığı Euroasia Telecommunications Holding BV’nin kalan %44,96 paylarının tamamının satın alınması için System Capital Management Limited (“SCM”) ile görüşmelere başlanmasına karar verilmiştir.

Kardemir (KRDMD, Sınırlı Negatif): Şirket, 18 Haziran tarihi itibariyle kütük ürün fiyatlarında değişikliğe gitti. 400 dolardan 380 dolara düşen kütük, toplam satışlar içerisinde %31’lik paya sahiptir, bu nedenle şirket için önemli bir üründür. Daha önce pik demiri ve profil ürünleri fiyatlarında yapılan değişiklikler şirket için önemli bir durum yaratmazken, kütük fiyatlarında yapılan fiyat indiriminin hasılatı olumsuz etkileme ihtimali bulunmaktadır.

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “AL”, Nötr): Yurtiçinde, 12 milyar TL’ye kadar, farklı vadelerde, bir veya birden fazla defada Türk Lirası cinsinden banka bonosu ve/veya tahvili ihraç edilmesi için SPK’ya ve Borsa İstanbul’a başvuruda bulunulmuştur.

Garanti Bankası (GARAN, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka, GMTN programı kapsamında 1.5milyar JPY (yaklaşık 12mn USD) ihraç belgesi düzenlendiğini duyurmuştur.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Fitch, Banka’nın uzun vadeli yabancı para cinsi notunu stabil ve BBB olarak onaylamıştır.

Tekfen Holding (TKFEN, Öneri “AL”, Nötr): Tekfen İnşaat’ın Libya’da durdurulan projesindeki alacakların tazmini için ticari tahkim davası başlattı.

Eczacıbaşı Yatırım, Eczacıbaşı İlaç (ECZYT, Nötr; ECILC, Nötr): Eczacıbaşı İlaç payları ile ilgili olarak 2,81 TL fiyattan 500bin adet alış işlemi Eczacıbaşı Yatırım tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Eczacıbaşı İlaç sermayesindeki pay %26,30 sınırına ulaşmıştır.

Sinpaş GYO (SNGYO, Sınırlı Pozitif): Sinpaş GYO payları ile ilgili olarak 0,77 fiyatla 510bin adet alış işlemi Grup Şirketlerinden Seranit Granit Seramik tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Seranit Granit Seramik’in Sinpaş GYO sermayesindeki payları 18 Haziran tarihi itibariyle %0,54’e çıkmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık Sektörü: BDDK verilerine göre, 12 Haziran ile biten haftada bankacılık sektörü kredi hacmi bir haftada %1,1 oranında artarak 1,42 trilyon lira oldu. Toplam mevduatlar %2,1 yükselerek 1,26 trilyon liraya çıktı. Açıklanan verilerle birlikte kredi mevduat oranı 12 Haziran ile biten haftada %112,4 seviyesindedir.

Akaryakıt Sektörü: Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk Akımı Projesi’yle ilgili, 27-29 Haziran tarihlerinde AB ile görüşeceklerini söyledi. AB ile sadece projeyi değil, Ukrayna’yla aralarındaki doğalgaz tedarikine ilişkin konuları da görüşeceklerini bildiren Novak, Türk Akımı Projesi’nin inşası için hükümetlerarası anlaşmanın, haziran sonunda imzalanabileceğini kaydetti.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Net Holding (NTHOL, Nötr): Besim Tibuk, 15 Haziran tarihinde Net Holding payları ile ilgili olarak 3,08 TL’den 5.000 adet alış işlemi gerçekleştirmiştir. Bu satın alma işlemi sonunda Besim Tibuk’un payları %7,79 sınırına ulaşmıştır.

Nurol GYO (NUGYO, Sınırlı Pozitif): Şirketin ortaklarından Nurol İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (Nurol İnşaat) 18.06.2015 tarihli yönetim kurulu kararı ile Nurol GYO’nun ileride yapılacak sermaye artırımındaki sermaye koyma borcundan mahsup edilmek üzere sermaye avansı olarak Nurol GYO’ya 140.000.000 TL tutarında fon yatırma kararı almıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir