Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (05.06.2015)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Genel seçimler öncesi son işlem gününde endeksin güne zayıf bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Küresel borsalarda riskten kaçış eğilimi ile negatif bir seyir hakimken, seçim riskini almak istemeyen yatırımcıların satışları da gün boyunca baskın gelebilir. Günün kritik gelişmesi ise ABD tarım dışı istihdam (beklenti 225bin kişi arış, önceki 223bin artış) verisi olacaktır. Veri sonrasındaki ana fiyatlamaların seçim sorasına kalabileceğini hatırlatalım. Önümüzdeki haftanın en azından ilk günlerinde, Türkiye’nin dünyadaki gelişmelerden kopacağını söyleyebiliriz.

ŞİRKET HABERLERİ

Garanti Bankası (GARAN, Öneri “EKLE”, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Garanti Bankası ile ilgili pozitif yönde izlemenin devam ettiğini duyurdu. Kaynak: Bloomberg

Halkbank (HALKB, Öneri “AL”, Nötr): Halka arz edilen 175 gün vadeli 750mn TL bonoya toplam 1,22 milyar TL talep gelmiştir. Bileşik faizin %10.31 olduğu arzda toplamda 1 milyar TL’lik satış yapıldığı duyurulmuştur.

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “AL”, Nötr): Halka arz edilen 126 gün vadeli 400mn TL bonoya toplam 411,8mn TL talep gelmiştir. Bileşik faizi %10,07 oranında gerçekleşen ihraçta 411,8mn TL’lik satış gerçekleşmiştir. Ayrıca, 154 gün vadeli 200mn TL bonoya 123,4mn TL talep gelmiştir. Bileşik faizin %10,19 olduğu arzda 123,5mn TL’lik satış yapılmıştır.

Koç Holding (KCHOL, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moodys, şirketin kredini notunu Baa3 ve görünümü pozitif olarak korumuştur.

İş Bankası (ISCTR, Öneri “AL”, Nötr): Rekabet Kurulu’nun Bankaya idari para cezası verilmesine dair kararına karşı, Banka tarafından açılan iptal davasının reddedildiği duyurulurmuştur. Banka, Danıştay’a temyiz başvurusunda bulunulacağını açıkladı.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka, Avrupa Yatırım Bankası’ndan (AYB) Hazine Müsteşarlığı’nın geri ödeme garantisi ile 100 milyon Euro tutarında kredi temin etmiştir. Ek olarak Banka, bedelsiz sermaye artırımı çerçevesinde ortaklara verilecek bedelsiz payların dağıtımına bugün başlanacağı duyurmuştur.

Türk Traktör (TTRAK, Sınırlı Pozitif): Şirket Ankara ve Erenler fabrikalarında üretim faaliyetlerinin yeniden başladığını açıkladı.

Ford Otosan (FROTO, Sınırlı Pozitif): Şirketin basın açıklamasında 21 Mayıs’ta Kocaeli fabrikasında, 25 Mayıs’ta ise İnönü fabrikasında başlayan kısmi iş bırakma eylemlerinin 3 Haziran itibariyle sonlandığı açıklandı. Tüm fabrikalarda normal vardiya düzenine geçildi.

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Sınırlı Pozitif): Şirketten yapılan açıklamaya göre her ikisi de Star Alliance üyesi olan THY ve EVA Air, 3 Haziran tarihinden geçerli olmak üzere, İstanbul-Taipei-İstanbul parkurunda bir kod paylaşımı anlaşması imzaladı. Kod paylaşımı anlaşması şirket için olumlu bir gelişmedir.

Petkim (PETKM, Öneri “EKLE”, Sınırlı Negatif): Socar Turkey Enerji Petkim’deki paylarının bir kısmını BIST Toptan Satışlar pazarında satış işlemini gerçekleştirmek üzere Borsa İstanbul’a başvuracağını bildirdi. Borsa’daki satış hisse fiyatında baskı oluşturabilir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık Sektörü: 22 Mayıs haftasında yaşanan hafif gerilemenin ardından, 29 Mayıs haftasındaki kredi büyümesi TL ve YP kredilerindeki dengeli büyümenin etkisiyle %1,6 oranında artarak 1,39 trilyon TL’ye ulaşmıştır. Ticari krediler haftalık bazda %2,1 oranında artış kaydetmiştir. Bireysel kredi kartları, 22 Mayıs haftasında hafif gerilemesine rağmen 29 Mayıs haftasındaki %2,2’lik artış kaydetmiş ve kredi kartlarındaki düşüş trendinin sonlandığının işaretlerini güçlendirmiştir. Sonuçta konut hariç tüketici kredilerindeki yavaş büyüme, ticari kredilerdeki görece yüksek artışı kompanse ederek, kredi büyümesinin dengeli seyretmesini sağlamıştır. Diğer taraftan, mevduatlar ise haftalık bazda %1,3 oranında artarak 1,22 trilyon TL olmuştur.

Katılım Bankacılığı: İslam Kalkınma Bankası( IDB) Vakıflar Genel Müdürlüğüne, katılım bankası kurulması için 300mn USD tutarında proje finansmanı sağlayacağı duyurdu. Kaynak: Bloomberg

Çimento Sektörü: Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) verilerine göre, 2015 yılı Mart ayında dıs ve iç piyasada 5,76mn ton çimento satışı yapıldı. Mart ayında iç piyasaya 5mn ton dış piyasaya ise 0,76mn ton satış yapıldı. Üç aylık toplam satış rakamı yıllık bazda %21.70 azalarak 12,7mn ton düzeyinde olurken, bu rakamın 11,1 milyon tonu %24.09 düşüşle iç satış, 1,63mn tonu da %0,45 düşüş ile ihracat şeklinde gerçekleşti. Türkıye’nin çimento üretimi yıllık olarak Mart ayı sonunda %24,09 düşüşle 12,5mn ton, Mart ayı itibariyle 5,88mn ton oldu. Kaynak: Matriks

Enerji Sektörü: Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca (EPDK), çeşitli gerekçelerle 6 akaryakıt dağıtım şirketine, toplam 4.3mn TL ceza verildi. Kaynak: Dünya

Telekom Sektörü: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 2015 yılı 1. çeyrek pazar verileri raporunu yayınladı. Rapora sabit tarafta gerileme devam ederken mobil ve geniş bandın gelişimi sürüyor. 2015 yılı birinci 3 aylık dönemde Türk Telekom ve mobil şebeke işletmecilerinin net satış gelirleri yaklaşık 7,3 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bu satış gelirlerinde Turkcell 2,3 milyar TL ile gelir listesinin ilk sırasında yer alırken Vodafone, 1,9 milyar TL’lik gelir elde etmiştir. Türk Telekom ise 1,8 milyar TL gelir elde ederken Avea’nın gelirleri ise 1,1 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer işletmecilerin net satış gelirleri 2015 yılı birinci çeyrekte yaklaşık 2 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alternatifbank (ALNTF, Nötr ): Banka, 125mn ABD Dolarına kadar sermaye benzeri kredi sağlanması ile ilgili tüm anlaşmaları yürütmesi için genel müdürlüğe yetki vermiştir.

Denizbank (DENIZ): Banka, nitelikli yatırımcılara satmak üzere 125 gün vadeli 50mn TL nominal değerli bonoları ihraç etmiştir. Kaynak: Bloomberg

Yeşil GYO (YGYO): Şirket, Bank Alkhair ile görüşmelerinin sonlandırılmasına karar verildiğini duyurmuştur.

Net Holding (NTHOL, Nötr): Besim Tibuk, 4 Haziran tarihinde Net Holding payları ile ilgili olarak 3,07 TL’den 10.000 adet alış işlemi gerçekleştirmiştir. Bu satın alma işlemi sonunda Besim Tibuk’un payları %7,78 sınırına ulaşmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir