Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (22.05.2015)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Seans sonuna doğru gelen satışlar sonrasında BIST100 endeksi günü %1,4 oranında değer kaybıyla 86.565 puandan kapattı. Yaşanan yükselişler sonrasında iki gündür değer kaybı yaşayan endeksteki hareketi teknik bir düzeltme olarak değerlendirebiliriz. Kurda ufak çaplı yukarı yönlü harekete rağmen ülke risk primi CDS 206 seviyesinde ve sakin bir görüntü sergilemekte. Küresel piyasalara baktığımızda ise alıcılı bir görüntü içerisindeler. Küresel risk barometresi S&P endeksi dün %0,23 oranında değer kazandı. Bu kapsamda endeksin güne pozitif bir açılışla başlayacağını düşünüyoruz. Dün 86.500 civarında dengelen endeksin yaşanan düzeltmenin ardından tekrar yukarı yönlü eğilim yakalayacağını ve 88bin seviyesine doğru bir yükseliş kaydedebileceğini düşünüyoruz. Bugün takip edilecek gelişmeler ise yurtiçinde Mayıs ayı Kapasite Kullanım Oranı(önceki %74,1) ve Reel Sektör Güven endeksi(önceki 107,9) olacaktır. Yurtdışında ise ABD enflasyon(beklenti %0,1 aylık artış) verisi takip edilecektir. Beklentileri karşılamayan bir enflasyon verisi FED riskini daha azaltabileceği için yurtiçi piyasalara olumlu yansıyabilir. Diğer taraftan iyi bir verinin küresel büyüme üzerinden yine olumlu yansıması söz konusu olabilir. Son zamanlarda Çin ve özellikle Almanya’dan zayıf gelen PMI verileri küresel büyüme kaygılarının canlı kalmasına neden olmuştu. Dolayısıyla iyi bir veri de yurtiçi piyasaları destekleyebilir. Ancak kısa vadeli düşüş trendini kıran ve tekrar yukarı yönlü atak yapan Dolar endeksinde(DXY) olası yükselişlerin yaratacağı baskı, söz konusu olası olumlu havayı bir miktar sınırlayabilir.

ŞİRKET HABERLERİ

Doğan Holding (DOHOL, Sınırlı Pozitif): Bağlı ortaklığı Doğan Enerji iştiraki Aytemiz Akaryakıt Dağıtım’daki Total Oil paylarını satın almak için bağlayıcı olmayan teklif verdi.

Kardemir (KRDMD, Nötr): Şirketin KAP’ta yayınlanan 2015 yılına yönelik değerlendirmelerine göre üretimin 2.220bin ton ve satışların ise 2.185bin ton olarak gerçekleşeceği değerlendirmesi yapılmıştır. 2015 yılı için öngörülen tahmini yatırım harcaması ise 480mn TL’dir. Şirketin ürün satış fiyatlarının ikinci çeyrekte iyileşebileceğini düşünsek de, 2015 yılının şirket için pek pozitif geçmeyebileceği görüşündeyiz. Devam eden yatırımların karlılığa etkisi ise 2-3 senelik periyod içinde kendini gösterecektir.

Pegasus Hava Taşımacılığı (PGSUS, Nötr): Pegasus, sipariş verdiği bir Airbus uçağını Avolon şirketinden teslim aldı.

Türk Traktör (TTRAK, Sınırlı Negatif): Ankara ve Erenler fabrikalarındaki üretime tedbir amaçlı olarak ara verilmesi kararı alındığını açıkladı.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt Sektörü: Benzinde dün gece yarısından geçerli olmak üzere litrede 6 kuruş indirim yapıldı. Ayrıca Tüpgazda 9 kuruş, otogazda ise 5 kuruş indirim yapıldığı duyuruldu.

Otomotiv Sektörü: CNN Türk haberine göre, Ford Otosan dün saat 16:00’dan itibaren yeniden üretime başlayacağını duyurdu. Ayrıca, dün açılışı gerçekleşen İstanbul Autoshow 2015’te Tofaş’ın “Aegea Sedan” isimli modeli tanıtıldı. Tasarımı İtalya’da yapılan modelin üretimi Bursa’da gerçekleştirilecek.

Bankacılık Sektörü: Bankacılık sektörü kredi hacmi bir haftada 4,5 milyar lira azalarak 1,32 trilyon liraya gerilerken, toplam mevduatlar ise 4,8 milyar lira artarak 1,15 trilyon lira olarak gerçekleşmiştir. Kaynak: TCMB

Bilişim Sektörü: Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2014 Yılı Pazar Verilerine göre sektörün büyüklüğü geçen yıl TL bazında yıllık % 12,1 artarak 69,4 milyar liraya ulaştı. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Akfen Holding (AKFEN, Nötr): Holding, hisse geri alım programı kapsamında toplam 19.823 adet AKFEN hissesi alım işlemi gerçekleştirirken, hisse alımları toplamı ise 5.77mn adete ulaşmıştır. Toplam hisse alımlarının sermaye oranı ise %5,26 seviyesine ulaşmıştır.

Güler Yatırım Holding (GLRYH, Nötr): Şirket, sermaye piyasalarında yatırımlarını arttırmak amacıyla Ayborsa Menkul Değerler şirketinin %45’ini 1.1mn TL’ye satın aldığını duyurmuştur.

Vakıf GYO (VKGYO, Nötr): Şirket Sermaye Artırımı kapsamında verilecek bedelsiz payların dağıtımına 26 Mayıs 2015 tarihinde başlanacağını duyurmuştur.

Kiler GYO (KLGYO, Sınırlı Pozitif): Kiler GYO-Biskon Yapı Ortak Girişimi Kiptaş’ın düzenlediği İstanbul Başakşehir’de Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı işi ihalesindeki teklifi uygun bulunmuştur. Bu kapsamda da sözleşmenin imzalanması için çalışmalara başlanmıştır. Projenin büyüklüğü 306,7mn TL iken, idare payının %30 (92mn TL) olması teklif edilmiştir.

Türkiye Finans: Türkiye Finans Katılım Bankası, 5 yıl vadeli 210 milyon Malezya Ringiti (yaklaşık 150mn TL) cinsi sukuk ihracı gerçekleştirecektir. Kaynak: Bloomberg

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir