Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (30.03.2015)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Geçtiğimiz haftanın son gününe doğru küresel çapta yaşanan riskten kaçışın önemli etkisiyle BIST100 haftayı %1,95 oranında değer kaybıyla 80.894 puandan tamamladı. Haftaya, Çin’den gelen ek parasal genişleme haberiyle dış piyasalardaki pozitif havayla başlıyoruz. SHCOMP %2’ye yakın primli işlem görürken, ABD vadeliler de alıcılı seyretmekte. Bu kapsamda BIST100, Lira’daki zayıf görüntüye rağmen pozitif bir görünümle güne başlayabilir. Ancak Dolar’ın küresel çaptaki düzeltme hareketini tamamlayabileceği yönündeki eğilimi kurda baskı yapmaya devam edebilir. Önemli verilerin de açıklanacağı haftada, kurun baskı altında kalmaya devam etmesi endeksin olası yükselişini sınırlandırabilir. Bu kapsamda 81.500 direnci takip edilebilir. Dolar endeksindeki düzeltmenin takibi açısından, bugün öğleden sonra ABD’den gelecek veriler önemli olacaktır. Özellikle çekirdek harcamalarda olası iyi bir veri Dolar’ın küresel çaptaki değer kazancını hızlandırabilir. Endekste olası aşağı yönlü hareketlerde ise 80.200 desteği takip edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka, GMTN programı kapsamında farklı vadelerde 20mn USD ve 9,2mn USD nominal değerde ihraç belgesi düzenlediğini duyurdu.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Öneri “EKLE”, Nötr): Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası’ndan (JBIC) 150 milyon USD tutarında kredi temin etti.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka MTN programı kapsamında yurtdışında ihraç edilecek 9,2 USD ve 5mn USD tutarlarındaki borçlanma araçlarına ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu onaylı tertip ihraç belgeleri hazırlamıştır.

Garanti Bankası (GARAN, Öneri “TUT”, Nötr): Bankanın takipteki krediler portföyünde yer alan 79,1mn TL olan tahsili gecikmiş alacakları, 14,5mn TL ‘ye satılmıştır.

Ayrıca, 300mn TL bono ve 100mn TL iskontolu tahvil olmak üzere satışa konu olan toplam 400mn TL nominal tutarındaki ihraca ile ilgili başvuru SPK tarafından onaylanmıştır. Toplam ihraç tutarından daha fazla talep gelmesi durumunda toplam tutar 600mn TL nominal tutara kadar arttırılabilecektir.

Enka İnşaat (ENKAI, Öneri “EKLE”, Nötr): Şirket, 1 TL nominal değerli hisse için brüt 0,08 TL, net 0,07 TL nakit temettüyü 14 Nisan tarihinde dağıtacaktır.

Tav Havalimanları Holding (TAVHL, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif):Holding’in iştiraklerinden ATÜ Turizm İşletmeciliği A.Ş. (ATÜ), Amerika Birleşik Devletleri Teksas Eyaleti’ndeki Houston George Bush Havalimanı’nda yer alan gümrüksüz satış mağazalarının 10 yıl süreyle işletme hakkını kazanmıştır. 2014 yılında yaklaşık 41 milyon yolcuya hizmet veren havalimanında işletmeye konu olan toplam gümrüksüz satış bölgesi 700 metrekarelik alanı kapsamaktadır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık Sektörü: Fitch Ratings, yabancı sahipli 4 Türk bankası, Denizbank, TEB, ING Bank ve Finansbank’ın kredi notlarını teyit etti. Fitch, Denizbank ve ING’nin notlarını BB+ ve BBB- olarak yinelerken, TEB ve ING Bank’ın notlarını da BBB olarak tekrarladı. 4 bankanın görünümü de ‘durağan’ olarak belirtildi.

Diğer taraftan, TBB Başkanı Hüseyin Aydın, Moody’s’in bankacılık sektörüne atfen olumsuz görüşü sonrasında konuyla ilgili olarak, “Makul riskleri ve beklenmedik şokları yönetebilecek güçte olan bankacılık sektörü için negatif değerlendirmeye katılmıyoruz” dedi. Kaynak: Finans Gündem

Teknoloji: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge, inovasyon ve katma değeri yüksek ürünler alanında gelişmek gerektiğini gösterdiğini belirterek, “TÜBİTAK Başkanlığımız yerli cep telefonu geliştirilmesi amacıyla çağrıya çıktı. Bu çağrıyla destek verdiğimiz özel sektör firmaları tarafından tüm alt bileşenleri yerli olan akıllı telefon geliştirilmesi çalışmasına başladık” dedi. Kaynak: Dünya

Tarım Sektörü: Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1 Ekim-28 Şubat döneminde yağışların, geçen dönemin %77,4, normalin %11,9 üzerinde gerçekleştiğini bildirerek, “Şartlar bundan sonra da olumlu devam ederse buğday üretimi rahatlıkla 22 milyon tonu aşar” dedi. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Özak GYO (OZKGY, Nötr): Şirket, Vakıflar Bankası’ndan devam eden projelerin finansmanı amacı ile 3 ay vadeli ve %2,90 faiz oranlı 3 milyon USD kredi kullanmıştır.

Nuh Çimento (NUHCM, Nötr): Şirket, 1 TL nominal değerli hisse için brüt 0,74 TL, net 0,62 TL nakit temettüyü 28 Mayıs tarihinde dağıtacaktır.

Genpower Holding (GNPWR, Negatif), Gen Yatırım Holding (GENYH, Negatif): Gen Yatırım ve Genpower’ın işlem sıraları mali tablolarını KAP’a göndermedikleri için geçici olarak kapatıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir