Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (18.12.2014)

Ziraat Yatırım tarafından hazırlanan sabah stratejisi raporunda günün sektör ve şirket haberleri değerlendirildi.

‘’Aselsan (ASELS, Öneri “EKLE”, Sınırlı Pozitif): Aselsan ile TÜBİTAK arasında, “TÜRKSAT-6A Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi ve Üretimi Projesi” ile ilgili 139,2 milyon lira tutarında bir sözleşme imzalandı. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2015-2020 yıllarında gerçekleşeceği duyuruldu.

Halkbank (HALKB, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka Yönetim Kurulu tarafından, Banka Bağlı Ortalıklarından Halk Sigorta A.Ş.’nin portföyünde yer alan Türk P&I Sigorta A.Ş.’nin Halk Sigorta A.Ş.’ye ait %16,6’lik hisse paylarının satın alınmasına karar verilmiştir. Yasal işlemler için ilgili düzenleyici kuruluşa müracaat edilecek olup düzenleyici kuruluşun onayının alınmasından sonra söz konusu hisse alım işlemi kesinlik kazanacağı duyuruldu.

Ege Endüstri (EGEEN, Sınırlı Pozitif): Yönetim kurulunun 17.12.2014 günlü toplantısında “Ege Serbest Bölge üretim tesislerimizin modernizasyon, üretim kapasite ve kabiliyetini artırmak amacıyla “Serbest Bölge Fabrikası Hat-2″ yatırımı için toplam 10,1 mn Euro tutarında yatırım yapılmasına” karar verilmiştir.

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “EKLE”, Nötr): SPK Haftalık Bülten’inde yayınlandığı üzere, Vakıfbank 5 milyar dolara veya muadili tutar kadar yurtdışında satılması planlanan borçlanma aracı ihracı için Kurul’a başvurduğu bilgisi yer almıştır.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Öneri “TUT”, Nötr): Banka, kredi kartları stokundan seçilen toplam 61,1 mn lira tahsili gecikmiş nakit alacaklardan oluşan portföyün 8,3 mn lira bedelle RCT Varlık Yönetimi şirketine sattığını duyurdu.

Metro Holding (METRO): Holding’den KAP’a yapılan açıklamada, Metro Turizm’in halka arz işlemlerinin ekonomik koşulların uygun olmaması nedeniyle ertelendiği bildirildi.

Saf GYO (SAFGY): Yıldız Holding, Saf GYO’da sahip olduğu 21,73 mn hissenin bir yıl içinde satışı için bir aracı kurumu yetkilendirdiğini duyurdu.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık Sektörü: Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi ‘Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı İstatistikleri’ni yayınlandı. TBB Risk Merkezi raporuna göre, aynı yıl içinde ancak farklı aylarda yasal takibe intikal etmiş kişiler için bir tekilleştirme işlemi yapılmadan incelendiğinde; bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı geçen yılın ilk on ayında 704 bin iken, 2014 yılının ilk on ayında 714 bine yükseldi. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise geçen yılın ilk on ayında 982 bin iken, 2014 yılının ilk on ayında 1.1 milyona yükseldi. Öte yandan, aynı yıl içinde birden fazla kaydı bulunan kişilerin bir kez sayılmasıyla elde edilen veriler dikkate alındığında ise; bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı geçen yılın ilk on ayına göre %5 oranında artarak, 2014 yılının ilk on ayında 569 bin, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise geçen yılın ilk on ayına gör e%8 oranında artarak 884 bin kişi oldu.

Enerji Sektörü: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjideki kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) döviz alımlarının kısmen veya tamamen Merkez Bankasından yapabilmesinin önünün açıldığını belirterek, “17 Aralık ile 31 Aralık arasında BOTAŞ’ın ödeyeceği miktar yaklaşık 1,2 milyar dolar. Yalnızca Rusya’ya değil, diğer ülkelere de yapacağı ödemeler var. Bunların her birisini daha dikkatli bir şekilde kullanmak istiyoruz. O yüzden Merkez Bankasından yapılacak alımların piyasada daha olumlu tesir yapacağına inanıyoruz” dedi

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Özelleştirme İhaleleri: Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Bursa Orhaneli ve Kütahya Tunçbilek Termik Santralleri’nin özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 521 milyon dolar ile Çelikler İnşaat’ın verdiğini açıkladı. İhaleye Çelikler İnşaat’ın yanı sıra Bereket Enerji, Alsim Alarko Sanayi ve Konya Şeker Sanayi katılmıştı.’’

Ziraat Yatırım Araştırma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir