Günün Şirket Haberleri ve Analizi / Ak Yatırım – (04.12.2014)

Ak Yatırım Menkul Değerler Şirket Haberleri Analizi:

Yabancı yatırımcılar Kasım ayında BIST’te 7 milyar 408 milyon dolar alıma karşılık 6 milyar 780 milyon dolar satım yaptı. Buna göre yabancı yatırımcıların net alımları Kasım ayında 627,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kasım ayında yabancı yatırımcıların en çok net alım yaptıkları hisseler ve borsa yatırım fonları THY, Garanti, İş C, Vakıfbank ve Turkcell olurken, Kardemir D, Tüpraş, Doğan Holding, Sabancı ve BİM net satımda ilk beş sırada yer aldı. Yabancı yatırımcıların yılbaşından bu yana net alımları Kasım itibarıyla 2 milyar 334 milyon dolara yükseldi.

Özgörkey Holding, 1.3mn adet Coca Cola İçecek (NÖTR; Öneri: NÖTR; 12 aylık Hedef Fiyat: 57.70 TL) hissesini 49.10TL/hisse fiyatla sattığını açıkladı. CCİ hissesi dün en son 49.00 TL’den işlem gördü. Şirket toplam 4.3mn Coca Cola İçecek hissesini daha önce satış için kaydettirmişti. Geçtiğimiz günlerde Özgörkey Holding’in hisse satışı yapacağı yönündeki bilgilendirmesi CCİ hisselerinde satış baskısı yaratmıştı. Bu anlamda kaydedilen hisselerin kısmen satışı hisseye yönelik algının kademeli olarak düzelmeye başlamasını sağlayabilir.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ – NÖTR: Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) dün yayınladığı rakamlara göre Kasım ayında binek oto satışları yıllık %7 daralmayla 59.7bin adet, hafif ticari araç satışları ise yıllık %38 artışla 20.3bin adet olarak gerçekleşti. Böylece Kasım ayında toplam otomotiv pazarı yıllık %1.7 seviyesinde büyüdü. Kümülatif olarak Ocak-Kasım 2014 döneminde ise toplam otomotiv talebi yıllık %14 daralma göstermiş oldu (yılın ilk 10 ayında satışlar yıllık %16 daralmıştı). ODD 2014 yılının tamamında toplam talebin 725-775bin adet olarak geçekleşeceği yönündeki beklentisini tekrarladı (%10-15 daralma).Yılın ilk yarısında sektördeki tüm yıla ilişkin beklentiler %20-25’lik bir daralma yönündeydi. ODD 2015 yılında ise Pazar büyüklüğünü 775-825bin adet olarak öngörüyor.

TÜKETİCİ ELEKTRONİĞİ PERAKENDE SEKTÖRÜ – BİRAZ OLUMSUZ; Hürriyet gazetesi haberinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Türkiye’de ithal edilen cep telefon, dizüstü bilgisayar ve tabletlerle ilgili olarak anti-damping soruşturmasına izin verdiği belirtildi. Anti-damping iddialarını inceleyecek komisyonların kararına bağlı olarak bu ürünlere telafi edici vergi uygulanacağı söylendi. Buradaki hedefin haksız rekabeti önlemek olduğu denildi. Çünkü bu ürünler zaten Türkiye’de de üretiliyor ama yurtdışından gelenler nedeniyle haksız rekabet söz konusu. Bu ürünler üretildikleri ülkelerde devlet desteği alıyorlar. Bu aldıkları devlet desteği kadar vergi konulması düşünülüyor. Bu ürünlerin yıllık ithal tutarı 8 milyar TL. Bu vergi ile bu faturayı azaltmak yerli ürüne talebi arttırmak olduğu söylendi. Ayrıca orta vadede bu ürünleri üretenlerin bir kısmı %10-20 gibi, gelip Türkiye’de üretim yapmaları hedefleniyor. Bu vergi

Teknosa (TKNSA – BİRAZ OLUMSUZ; öneri: Endeksin Üzerinde Getiri; 12 aylık hedef fiyat: 11,95 TL) ve Bimeks (BMEKS – BİRAZ OLUMSUZ; öneri: Endeksin Üzerinde Getiri; 12 aylık hedef fiyat) için kısa vadede biraz olumsuz etki yaratabilir. Ancak bu perakendeciler hızlı bir şekilde yerli modelleri ön plana çıkarabilirler ve yeni gelen modellerle zaten daha yüksek fiyatlarla satılan ürünlerin içine bu maliyetler yerleştirilir diye düşünüyoruz.

Ak Yatırım Araştırma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir