Ziraat Yatırım 17 Kasım 2014 Veri Dürbünü

Küresel piyasaların yakından takip ettiği yarın açıklanacak verilerin piyasalara olası etkileri…

Önümüzdeki hafta veri akışı, Pazartesi sabahı Japonya üçüncü çeyrek büyümesiyle başlayacak. Öğleden sonra ise ABD’den kapasite kullanım ve sınai üretim verileri gelecek. Çarşamba günü de ABD’de açıklanacak enflasyon oranı göz önüne alındığında ekonomideki atıl kapasitenin seyri ve fiyat gelişmeleri FED’in karar verme fonksiyonunun parçalarını tamamlamakta. Çarşamba akşamı TSİ 21:00’de FOMC tutanakları FED’in karar verme fonksiyonunu daha iyi anlamamızı sağlayacak. Salı günü Almanya’da ZEW anketi Avro Bölgesi’ne ilişkin seyri belirlerken Perşembe, klasik PMI günü! Aynı gün Türkiye’de de Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu karar metnini kamuoyu ile paylaşacak. Cuma günü ise Standard&Poor’s kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye değerlendirmesini açıklayacak.

17 Kasım 2014

Japonya
TSİ: 01:50 GSYİH, 3. Çeyrek (Çeyreksel yıllıklandırılmış, beklenti: %2,2 | önceki: %-7,1 )

2014 yılının ikinci çeyreğinde, 2011 yılında yaşadığı tsunami felaketinden bu yana en kötü büyümesine imza atan ülkede bu zayıflamanın ana nedeni olarak Nisan ayında yürürlüğe giren vergi artışı gösterilse de uzun yıllardır mücadele edilen deflasyon ve kamu maliyesindeki sorunları da göz ardı etmemek gerekiyor. Deflasyonist süreçle mücadele eden ülke düşen petrol fiyatlarından gelişmiş birçok ülke gibi payını almış durumda. Son çare olarak parasal genişleme miktarını artıran BOJ deflasyonist süreçle mücadelesini sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu haftaki gelişmeleri kısaca hatırlayacak olursak; USD/YEN paritesi Abe’in baskın seçimler ile yetki kazanarak satış vergisini erteleyeceği yönündeki spekülasyonlar dahilinde ciddi oranda değer kaybetti. Satış vergisi konusundaki kararın Temmuz – Eylül dönemine ilişkin büyüme verileri değerlendirildikten sonra verileceğini düşünüyoruz. 3. çeyreğe ilişkin GSYH’nın ilk tahmini bu açıdan da önem arz ediyor (“Zamana Karşı Yarış”, 14 Kasım 2014).

Avro Bölgesi
TSİ: 12:00 Dış Ticaret Dengesi, Eylül ( beklenti: EUR 16 milyar | önceki: EUR 15,8 milyar)

Bugün piyasalar Avro Bölgesi’ne ilişkin açıklanan üçüncü çeyrek büyüme oranlarına odaklandı. Almanya’da ekonominin ikinci çeyrekte %0,1 daralmasına karşın üçüncü çeyrekte %0,1 büyürken, bir önceki dönemde %0,1 daralan Fransa ekonomisi üçüncü çeyrekte %0,3 büyüdü. Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı yaptırımlarından dolayı karşılaştığı pazar kaybını Avro’nun düşen değeriyle telafi etmesi mümkün olabilir

Türkiye
TSİ 10:00 İşsizlik Oranı, Ağustos ( beklenti: %10,2 | önceki: %9,8)
TSİ: 11:00 Bütçe Dengesi, Ekim ( beklenti: – | önceki: -9,2 Milyar TL)

Geçtiğimiz ay vergi gelirlerindeki sınırlı artış iç talepteki kısmi canlanmanın belirtisi olarak düşünülse de sağlıklı bir analiz yapmak için önümüzdeki süreçteki verileri takip etmek yararlı olacaktır. Bütçe tarafında 2014 yılı hedeflerinin tutturulmasında bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyoruz. Zira büyüme, vergi gelirlerini güvence altına almakta. Hatırlayacak olursak 2012 yılında bütçedeki sapmanın en önemli sebebi %4 oranında öngörülen büyüme yerine %2,2 oranındaki gerçekleşmeydi. 2015 yılında kamu borçlanma gereğinin 2014 yılına göre daha düşük olması bütçe dengesine destek sağlayacaktır. Kamu maliyesi Türkiye ekonomisinin en güçlü yanı olmayı sürdürmekte ve ülke kredi notunu yatırım yapılabilir seviyede tutmakta.

İstihdam cephesinde ise Temmuz ayında bozulma yaşanan işgücü piyasasında Ağustos ayında kapasite kullanım oranı, sanayi üretimi ve PMI verileri dikkate alındığında zayıf seyir devam edebilir. Haziran ayında %10 seviyesinin üzerine çıkan mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranının yine çift hanelerde kalması muhtemel.

ABD
TSİ 15:30 FED New York Şubesi Empire İmalat Endeksi,Kasım (beklenti: 11,25 | önceki: 6,17)
TSİ 16:15 Sınai Üretim, Ekim (beklenti: %0,2 aylık | önceki: %1,0 aylık)
TSİ 16:15 Kapasite Kullanım Oranı, Ekim (beklenti: %79,3 | önceki: %79,3)

ABD’de yılın son çeyreğine ait ilk sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranları açıklanacak. Daha önce açıklanan güçlü ISM imalat endeksine karşın Markit PMI ve Chicago PMI verilerinin ekim ayında oldukça zayıf kaldığını göz önüne alarak sanayi üretiminin bir önceki aya göre sınırlı bir artış göstermesini bekliyoruz. Eylül ayında Haziran 2008’den beri en yüksek düzeyine ulaşan kapasite kullanım oranında ise Ekim ayında değişiklik görmeyebiliriz. ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte yakaladığı büyüme ivmesini son çeyrekte de devam ettirmesi mümkün. Nispeten şahin sayılabilecek FOMC karar metninin ardından önümüzdeki dönemde gelecek güçlü ABD verileri kısmen fiyatlandığı için olumlu verilerin piyasa üzerindeki etkisi sınırlı kalabilir.

FED / ECB Konuşmacıları

ECB’den Yves Mersch TSİ 11:00’de Frankfurt’da Peter Praet ise TSİ 15:00’te Londra’da konuşuyor olacaklar. Coeure de yine TSİ 16:45’de Frankfurt’da konuşacak. Praet’in para politikasında Draghi’ye yol gösterdiği görüşündeyiz bu nedenle Praet’in konuşmasını daha fazla önemsiyoruz. Konuşmada bir sinyal beklemesek de içerik Draghi’nin kafasındaki genel eğilimleri yansıtacaktır. Öğleden sonra TSİ 16:00 Başkan Draghi ise Brüksel’de Avrupalı parlamenterlere dönemsel savunmasını gerçekleştirecek.

FED tarafında ise yakından takip ettiğimiz Chicago Şube Başkanı Charles Evans TSİ 17:00’de Tarım Konferansı’nın açılış konuşmasını yapacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir