Petrol Fiyatları – (14.10.2014)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) , ABD’de artan stoklarının arz fazlası oluşturarak fiyatları ayı piyasasına yönelttiği spekülasyonları ile 22 ayın en düşüğünden kayıpları genişletiyor. Brent petrolü Londra’da geriliyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 1.1 kadar gerileme göstererek 6 gün içinde 5. kez düşüş kaydetti. EIA’nın 16 Ekim’de açıklayacxapı stok verisi öncesinde Bloomber News anketine katılan analistler ABD petrol stoklarının geçtiğimiz hafta 2.5 milyon varil genişleme göstererek 364.2 milyona ulaşacağı yönünde tahminde bulunuyor. Analist beklentileri gerçekleşirse stoklar 2 ayın en yüksek seviyesine ulaşacak.

Petrol vadelileri, zayıflayan küresel talep ile birlikte ABD’de stokların 30 yıla yakın bir sürenin en yüksek seviyesine çıkmasıyla ayı piyasasına girdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) en büyük üreticilerinin duruma petrol fiyatlarını düşürerek yanıt vermeleri, arzı düşürmekten ziyade pazar payı için rekabet edecekleri spekülasyonlarını artırıyor.

Sydney’deki Fat Prophets kaynak analistlerinden David Lennox, “Sorun hakkında harekete geçmek OPEC’e kalmış durumda çünkü ABD üretimini yavaşlatmayacak. Piyasa arz-talep senaryosundan endişeli” diye konuştu.

Kasım vadeli WTI petrol kontratı Nymex elektronik işlemlerde 91 sent kadar düşerek varil başına 84.83 dolar oldu ve Singapur saati ile 12:10’da 85.08 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 9 sent gerileme ile 85.74 dolar indi ve Aralık 2012’den bu yana en düşük kapanışı gerçekleştirdi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 16 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 14 geriledi.

Kasım vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 81 sent kadar veya yüzde 0.9 düşüş ile varil başına 88.08 dolardan alıcı buldu. Kontrat dün 1.32 dolar düşerek 88.89 dolar seviyesine geldi ve Aralık 2010’dan bu yana en düşük kapanışı yaptı. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark dün 3.15 dolar iken, bugün 3.19 dolar seviyesinde

Bloomberg HT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir